Сега четеш
6 гестационна седмица

6 гестационна седмица

Приехте ли вече голямата новина? Колкото и да сте желали да забременеете и да видите двете чертички на теста, това си е голямо събитие в живота на всяка жена, така че е нормално да бъдете леко стресирана, нервна и като цяло по-емоционална. Като към това добавим хормоналните колебания, гаденето, повръщането и умората, съвсем разбираемо е да се усещате някак дискомфортно – емоционално или физически. Добрата новина е, че след няколко месеца, когато прегърнете вашето бебе, изобщо няма да си спомняте за тези ранни неразположения на бременността.

Колко голямо е вашето бебе

През 6-та гестационна седмица бебето е с размерите на грахово зърно. Големината на ембриона е около 6 мм и ще удвои размера си през следващата седмица.

Симптоми

Най-често срещаните неразположения през тази седмица на бременността са:

  • Умора. Постоянно усещате умора – това е така, защото тялото ви все още се нагажда към променящите се хормони. Почивайте винаги, когато можете.
  • Гадене. Сутрешното гадене е най-честият симптом при бременните жени и въпреки наименованието му често може да се проявява през целия ден, а не само сутринта. Бъдещите майки, които са бременни с близнаци, може да имат още по-силно изявени неразположения. Добра идея е да държите леки закуски близо до себе си, тъй като празният стомах предизвика пристъпи на гадене.
  • Болезнени гърди. Най-вероятно усещате гърдите си болезнени и чувствителни – това се дължи на увеличения приток на кръв към тях. Тялото ви вече започва да ги подготвя за кърмене.
  • Често уриниране. Ако установите, че имате чести позиви за уриниране, това е защото хормонът на бременността HCG насочва допълнителен приток на кръв към тазовата област. Честото посещение на тоалетната е нормално, но ако имате болезнено уриниране или имате позив, но не успявате, направете консултация с наблюдаващия ви лекар. Това може да е симптом за инфекция на пикочните пътища, на чийто риск за съжаление сте изложени през бременността.
  • Газове и подуване на корема. Тези проблеми са причинени от промяната в нивата на прогестерона. Пийте повече вода и течности, наблегнете на богатите на фибри храни, за да избегнете запек, който допълнително ще допринесе за усещането за тежест и дискомфорт.
  • Промени в настроението. Резките колебания в настроението се дължат на бушуващите в организма ви хормони. Умората и колебанията в кръвната захар също допринасят за промените в емоциите ви, така че си осигурете повече почивка и се хранете редовно и здравословно.
  • Спазми и зацапвания. През тази седмица от бременността спазмите в корема обикновено не са притеснителни. Ако обаче усещате необичайно силна болка в корема, а зацапванията са силни, консултирайте се с вашия наблюдаващ лекар.

Как се променя тялото

Най-вероятно коремчето ви все още не личи, така че може да запазите своята голяма тайна още малко време. Ако обаче сте бременна с близнаци, това ще е по-трудно, тъй като най-вероятно ще ви проличи по-рано, отколкото при другите бременни жени.

Ултразвук

Виж още

През тази седмица ембрионът започва да расте бързо. Появяват се зачатъци на крайниците и на важни вътрешни органи – белия и черния дроб, панкреасът и щитовидната жлеза. Започват да се изграждат и сетивните органи – зачатъци на вътрешното ухо, очи и челюст. Главичката започва да придобива първите релефни участъци, от които ще се формират характерните белези на лицето. Формира се централната нервна система, а сърчицето бие бързо и ритмично. Ембрионът дори прави първите си движения.

На ултразвук се вижда сърдечния пулс – ясен знак, че ембрионът се развива. При жените бременни с близнаци се виждат два отделни плодни сака. В изключително редки случаи еднояйчните близнаци могат да бъдат в един плоден сак.

Докато чакате за първата си консултация с вашия лекар, вероятно обмисляте милионите въпроси, които се въртят в главата ви. Добра идея е да ги запишете, за да сте готова да ги задавате на срещата си с него.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
1
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре