Сега четеш
7 гестационна седмица

7 гестационна седмица

Споделихте ли вече с близките си приятели и колеги новината? Или все още e тайна? Може би се усещате някак сюрреалистично – вие знаете, че във вас расте бебе, но другите – все още не. Наслаждавайте се на усещането, че във вас расте нов живот, всичко останало ще се нареди от само себе си.

Колко голямо е вашето бебе

Ембрионът в тази седмица е с размерите на боровинка – големината му е около 12 мм, и въпреки че е удвоил размера си от миналата седмица, продължава да расте с бързи темпове и занапред ще нараства с около половин мм всеки ден.

Симптоми

Този период е съпътстван от характерните за него симптоми. Някои може да протичат по-леко, други сериозно да затрудняват ежедневието ви. Най-често срещаните симптоми са:

  • Гадене. Сутрешното прилошаване и гадене може да се засили през следващите седмици. Опитайте се да намерите вашия начин как да се справите – консумирайте по-леки храни, избягвайте храните, чиято миризма ви дразни, хапвайте по нещо мъничко, преди да станете, пийте повече течности… И не забравяйте – през втория триместър, когато нивата на хормоните спрат да се променят така рязко, гаденето би трябвало да намалее и дори да изчезне. Бъдещите майки, които са бременни с близнаци, е възможно да имат по-силно изразено прилошаване и гадене отново поради високите нива на хормоните.
  • Силно желание за определени храни/отвращение към други. Хранителните ви навици може рязко да се променят – да изпитвате желание към храни, които преди не сте обичали, и обратното – да нямате желание дори да вкусите храни, които преди това са ви били любими. Спокойно, това е начинът на природата да ви подскаже кое е добро и кое не за вас и вашето бебе. Следвайте инстинкта си и консумирайте това, което ви е приятно. Разбира се, опитайте се да избирате здравословно меню.
  • Акне. Не се учудвайте, ако ви се появи акне – то се дължи на хормоналните промени в тялото ви. Преди да използвате козметични продукти, посъветвайте се с вашия лекар, за да се уверите, че са безопасни.
  • Повишено слюноотделяне. Ето един симптом, който със сигурност не сте си очаквали! Той също е в резултат на бушуващите в тялото ви хормони.
  • Промени в настроението. Не само заради хормоните, но и поради факта, че все още свиквате с голямата новина, че сте бременна, е съвсем нормално да бъдете по-емоционални от обикновено.
  • Спазми/зацапване. Спазмите и леките болки ниско в корема през ранната бременност са напълно нормални – в организма ви настъпват толкова много промени, че е нормално да усещате леки „придърпвания“ или спазми. Освен това по време на бременността шийката на матката е по-чувствителна, така че след секс понякога могат да се появят леки зацапвания по бельото. Ако обаче болките в корема и зацапванията са прекалено силни, задължително се консултирайте с вашия лекар, защото биха могли да бъдат знак за сериозен проблем.

Не се притеснявайте, ако при вас липсват изброените симптоми. Просто вие сте сред късметлийките, които са пощадени от тези неразположения! Не забравяйте, че всяка жена преживява бременността различно.

Как се променя тялото

Вероятно се взирате в огледалото и дори изпъчвате коремчето си напред, за да видите как ще изглеждате след още няколко седмици? Да, всички сме правили това в тези първи седмици от бременността. Повечето майки обаче споделят, че бременността им е станала видима в средата на втория триместър, така че не бъдете нетърпеливи и изчакайте още мъничко. Бременните с близнаци могат да очакват по-рано порастване на корема.

Виж още

Ултразвук

Истинско чудо – през тази седмица ембрионът генерира около сто нови мозъчни клетки всяка минута! И не само мозъкът на бебето става по-сложен, но и сърцето, което вече е разделено на лява и дясна камера. Ултразвукът е необходим, за да се установи сърдечната дейност на плода и да се определя вероятният термин на раждането.

Освен ултразвук, лекарят ще назначи и други изследвания – цитонамазка, изследване на кръв и урина, измерване на кръвно налягане и тегло.

Идея: Тази седмица е чудесен момент, в който да започнете да водите свой дневник на бременността – в него може да слагате снимки от ехографските прегледи, както и ваши или семейни снимки, бележки от лекаря, любопитни записки от вашата бременност.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре