Сега четеш
Въздушна йога за здраво, щастливо и спокойно дете

Въздушна йога за здраво, щастливо и спокойно дете

„По-високо, по-високо!“, вика всяко дете от люлката на площадката. И как да му се сърди човек. На кого не му се е искало да полети? „Защо и ние не летим като птиците“ е сред любимите детски въпроси. Ако може поне за час да усетим какво е? Въздушната йога дава възможност на децата да се движат свободно, без да докосват земята. Но дали е безопасно? Какво представлява въздушната йога? Походяща ли е за всички деца? Станислава Попова и Благовеста Виденова, инструктори по йога в Студио Дивали – София, разказват за ползите от въздушната йога за децата.

 

Какво е въздушна йога? С какво е по-различна от другите йога практики?
Въздушната йога е нестандартна практика, изпълнявана с помощта на „люлка-хамак“, която придава лекота на тялото и прави по-лесноизпълними дори сложните йога-асани. Йога-люлката дава на нашето съзнание една различна гледна точка, възможност за импровизация и творчески подход. Тя е удоволствие за тялото и негов верен приятел, а усещането за летене ни изпълва с безгрижие и радост. По този начин се оттърсваме от стреса и имаме чувството, че се връщаме в детството. Практикуването на въздушна йога е особено подходящо за деца, тъй като съчетава безгрижност, забавление и в същото време работи за физическото и психическо здраве на детето. При използванто на люлка мускулите работят в различен от обичайния режим, ставите не се натоварват от тежестта на тялото и затова движенията им са по-свободни и в по-широк обем. Въздушната йога е достъпна и подходяща за всички – както за възрастни, така и за деца, както за практикували, така и за начинаещи.

Какви са ползите от въздушната йога за растежа и развитието на децата?
Позите, които се изпълняват с помощта на люлката, подпомагат укрепването на гръбначния стълб и коригират позицията на прешлените, като освобождават междупрешленото пространство. Мускулите на гърба и шията се разтягат под собствената си тежест и намаляват напрежението в централната нервна система. Техниките на въздушната йога подпомагат по естествен начин растежа на тялото, възстановяват правилната стойка в случаите на изкривявания на гръбначния стълб, правят тялото по-гъвкаво и укрепват мускулатурата. Метаболизмът и имунитетът са важни за правилното развитие на децата. Те се подобряват вследствие на подобряването на кръвообращението и лимфния поток в резултат на практиката. Именно те са и основни фактори за отстраняването на излишните мазнини и нормализирането на теглото. При обърнатите пози мозъкът се оросява по-добре, увеличава се капацитетът на белите дробове и значително укрепват дихателните пътища. Благодарение на люлката са възможни чести промени на положението на тялото, което води до подобряване на перисталтиката на червата и функцията на щитовидната жлеза. Движението на главата в различните позиции се отразява благотворно върху функционирането на вестибуларния апарат. И не на последно място – практикуването на въздушна йога учи на последователност, координация и дишане.

 

На каква възраст е добре да запознаем детето с първите техники за медитация и да започне да практикува въздушна йога?
Около 5-6-годишна възраст детето може да бъде включено в група по въздушна йога. За по-малките груповите занимания не са подходящи. По-добре е с тях да се работи индивидуално, тъй като е необходимо повече внимание при изпълнение на елементите. Медитацията при децата е по-скоро релаксация под формата на разказ или приказка, съобразени с възрастта им.

 

За какви деца е подходяща въздушната йога – за по-спокойни или по-активни, за момичета или за момчета?
Подходяща е както за спокойни, така и за активни деца, тъй като заниманията включват разнообразни техники и игри. Обърнатите пози помагат на децата да преодоляват страховете си и увеличават увереността на по-свитите. По-активните пък имат възможност да изразходват повече енергия. Практиката е подходяща и за момчета, и за момичета.

 

Какво трябва да знаем преди първия час по йога на детето, как да го подготвим, нуждае ли се от специална екипировка?
Всяко дете може да се включи в часовете по въздушна йога, ако има желание. Не са нужни специални умения или предварителна подготовка. Достатъчно е да дойдат и да опитат. Практиката е съобразена с възможностите и възрастта на децата в съответната група. Добре е да не са употребявали храна и напитки поне един час преди това. Няма нужда и от специална екипировка. Достатъчи са удобни спортни дрехи.

 

Как протичат заниманията и какъв е графикът им?
Продължителността на заниманието по въздушна йога е един час. В една група има около 10 деца. Ако по време на заниманието някое дете почувства умора, се отпуска за кратка почивка. Обикновено в люлката. Не целим високи спортни постижения и не се състезаваме. Заниманията протичат непринудено под формата на игра и забавление. Упражненията в нашето студио се провеждат както през седмицата, така и през почивните дни – обикновено следобед. Груповите занимания се провеждат в зала, тъй като люлките и окачването им трябва да отговарят на определени технически изисквания, за да гарантираме безопасното им използване. На открито въздушна йога може да се практикува любителски със собствена люлка, закачена на дърво. Често правим безплатни демонстрации в парка с по една или две люлки.

 

За провеждане на упражненията се използват специални люлки-хамаци. На каква височина са поставени и крият ли риск за децата?
Изполването на люлката е съобразено с височината на всеки човек. Съответно на всяко дете. Технологията е разработена така, че люлките да са удобни както за възрастни, така и за деца. При работа с деца, люлката се спуска достатъчно ниско, за да се практикува спокойно и безопасно.

 

Има ли противопоказания за практикуване на въздушната йога?
Въздушната йога е противопоказна при високо кръвно налягане и глаукома, но тези заболявания рядко засягат децата. Хубаво е, ако родителите имат въпроси или притеснения, свързани със здравето на детето – например минали операции, травми или нещо друго, да сподели с преподавателя преди началото на часа, за да се обсъди дали практиката е подходяща в конкретния случай, или не.

 

А има ли заболявания, които се повлияват благотворно от въздушната йога?
Практиката е особено полезна при гръбначни изкривявания, дископатии, главоболие, мигрена, синузити, ринити, дихателни проблеми, наднормено тегло, лениви черва, автоимунни заболявания, метаболитни заболявания, неврологични заболявания, емоционален дисбаланс, чувство на страх и още много други.

 

Може ли въздушната йога да се практикува у дома?
Може, ако имате собствена люлка, която сте монтирали вкъщи. Ако нямате, можете да си купите или заповядайте да практикувате в нашите зали.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре