Сега четеш
Ах, тези летни вируси

Ах, тези летни вируси

Повишена температура, повръщане, диария… Ами сега? Дали малкото човече е настинало, или пък е пипнало някой от досадните летни вируси? Тъй като симптомите и при двете заболявания са сходни, отговор на този въпрос може да ви даде единствено специалистът по детски болести. И все пак има неща, които е хубаво да знаете предварително, за да бъдете по-спокойни в тази ситуация и да реагирате адекватно…  Кои са симптомите на летните вируси, как протича заболяването и каква хранителна диета се налага, попитахме д-р Масларски.

 

Защо летните вирусни инфекции засягат предимно децата?

Като цяло децата са с по-слаб имунитет, освен това, колкото и да се грижим за хигиенните им навици – редовно измиване на ръцете и храната, която консумират, те често не ги спазват.

Кои са най-често срещаните летни вируси?

Най-често през лятото се срещат ентеровирусните инфекции, а към края на сезона зачестяват случаите на чревни инфекции, причинени от ротавируси. Нерядко се срещат и чревни инфекции от бактериален причинител. В този период най-слабо се проявяват вирусните инфекции на дихателната система.

Съдейки от практиката си, съвсем естествено през летните месеци се увеличават и случаите на кожни обриви, предизвикани от ухапвания от насекоми, но повечето от тях са с алергичен, а не с инфекциозен характер. Типични за това време от годината са и кожните изгаряния, слънчевите или топлинните удари, които са резултат от по-дългото излагане на слънце на децата.

Как да разберем дали става дума за обикновена настинка или за вирусна инфекция?

Това е възможно само при консултация с личния лекар или със специалист по детски болести. Освен прегледа обикновено се назначават и допълнителни параклинични изследвания – кръвна картина, маркери за възпаление, микробиологични проби.

Какви са симптомите?

Чревните инфекции почти винаги са придружени от повръщане, безапетитие, температура и диарични изпражнения.

Как протича заболяването?

Виж още

Ентероколитите – най-честите летни инфекции, независимо дали са с вирусен или бактериален характер, протичат с повръщане или диария. Специфично при тях е, че много бързо могат да причинят тежка дехидратация на организма, затова в случай на такова заболяване родителите трябва веднага да потърсят компетентна лекарска помощ. Самолечението може да има тежки последици за здравето на техните деца.

Как може да се избегне рискът от дехидратация?

За дехидратация се мисли при загуба на 5-10% от телесното тегло на детето за относително кратко време. Клиничните белези за това са суха кожа с намален тургор, сухи лигавици, хлътнала предна фонтанела под нивото на черепните кости, чувство на безпокойство и жажда от страна на кърмачето и детето. При по-тежките форми на дехидратация (над 10% и повече процента загуба на телесно тегло) усещането за безпокойство и напрегнатост може да се замени с отпадналост, сънливост, отказ от храна. При съмнение за дехидратация е наложително родителите да се обърнат за консултация към личния лекар или специалист педиатър.

Коя е най-добрата хранителна диета в тези случаи?

При малките кърмачета до 6 месеца е препоръчително да останат само на кърма. В случай че детето е на адаптирано мляко, желателно е да се избере специална диетична формула.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре