Сега четеш
Ако хлапето получи кръвоизлив от носа…

Ако хлапето получи кръвоизлив от носа…

Носът е един от най-кръвоснабдените органи в човешкото тяло. В него има голямо количество малки кръвоносни съдове (артериоли и венули), които лесно могат да бъдат нарушени. Кървенето от носа, или т.нар. епистаксис, е много често срещан симптом (а не заболяване!), който се среща във всички възрасти, но най-често се наблюдава при малките деца между 2 и 10 години.

 

Най-честите причини за повтарящите се кръвоизливи от носа

  • Инфекции (на носа, синусите, дихателните пътища) и алергии, придружени от обилна секреция и образуване на корички, или обратното – прекалена сухота, която дразни малчуганите и ги кара непрекъснато да пипат и „човъркат” нослетата си. Това води до допълнително увреждане на стената на малките съдове.
  • Много силно издухване/почистване на носа, причиняващо руптура на малките повърхностни капиляри.
  • Наследствени заболявания – хеморагична телангиектазия, нарушени механизми на кръвосъсирването (хемофилия) и др.
  • Някои медикаменти – антикоагуланти, салицилати, капки за нос, наркотици в носа.
  • Травми – най-често на носа, но също така и при по-тежки фрактури на черепа, което изисква сериозно изследване и лечение.
  • Тумори на носа (доброкачествени или злокачествени) – рядко са причина за кръвоизливи от носа при децата, но винаги трябва да се имат предвид.

Видове кървене от носа

Кървене от предната част на носа (преден епистаксис)

Най-често кървенето започва от областта на Киселбах – в долно-предната част на носната преграда, която представлява частично ригидна хрущялна част, която разделя двете ноздри. В тази област има голям брой капиляри, които могат да се нарушат при силно издухване или пък редовно да бъдат наранявани от връхчетата и ноктите на малките пръстчета. Кървенето от предната част на носа обикновено е обилно, едностранно, появява се, когато детето е право или седнало, нерядко се случва и нощем, при неволно разтъркване на върха на нослето при сърбеж. Внимание – сухият въздух вкъщи улеснява дехидратирането на носната лигавица, което води до образуването на гъст, жилав секрет или корички, които на свой ред пък са предпоставки за сърбежа на носа.

Кървене от задната част на носа (заден епистаксис)

Най-често се среща при възрастни пациенти и се наблюдава сравнително рядко при деца. Представлява обилно, високо и дълбоко в носа кървене, което се стича назад в гърлото и устата, дори когато пациентът стои с наведена напред глава. Предизвиква задавяне и кашлица и почти винаги се налага специализирано лечение.

Как да се справим с кръвоизлива и да помогнем на детето

Най-важното е детето да се успокои, защото възбудените и уплашени пациенти кървят по-обилно от спокойните. Околните не трябва да изпадат в паника, а да действуват спокойно и уверено. Гласът на близките, особено този на майката, има особено въздействие, когато е успокояващ и нежен. Добра идея е вниманието на детето да бъде отклонено към нещо друго – към някоя интересна случка, към друго дете, към любима играчка, към позната приказка, комикс, игра.

Другото нещо от голямо значение е правилната позиция на главата – тя трябва да е по-високо от тялото и леко наведена напред, за да не се стича кръв в гърлото (тогава количеството не може да бъде контролирано, а има и вероятност по-късно хематинните материи в стомаха да предизвикат повръщане). Леко, но настойчиво носът трябва да бъде почистен (с издухване) от кръвни съсиреци, защото те, противно на масовото разбиране, не спират кръвотеченето, а точно обратното – поддържат малките капиляри отворени. Желателно е да се постави носен деконгестант (капки за нос Олинт, Африн, Отривин, Ксилометазолин), като най-добре е той да бъде под формата на спрей. Впръсква се 3-4 пъти в кървящата ноздра, но може да се постави и чрез памучено фитилче.

Ефикасен е и още един начин за спиране на кървенето – с помощта на показалеца и палеца притиснете плътно, но без болка меките части на носа (хрущялната част). Изчакайте около 5 минути, след което се огледайте за ново кървене. При повторно кървене тази процедура може да се повтори за 10 минути.

Когато овладеете първото кървене, за да предпазите детето от повторно, следете го да не си човърка в нослето и да не го издухва много силно. Желателно е да се избягват навеждането надолу с главата, физическите натоварвания, вдигането на тежести. И не забравяйте да овлажнявате внимателно носа чрез солеви разтвори.

Кога да се консултираме с УНГ специалист

При обилни, неповлияващи се на спиране в домашни условия кръвоизливи, задни кръвоизливи, неколкократно повтарящи се епистаксиси и продължаващо над 30 минути кървене консултацията със специалист е задължителна.

Специализираната помощ се състои в правилното поставяне на подходяща тампонада, използването на специални материали или силиконови/латексови раздуващи се с вода или серум балони с цел притискането на кървящите съдове. В някои случаи се прилага каутеризация (термично изгаряне с електрокаутер или лазер или химично със сребърен нитрат) на кървящите съдове, а много често се провеждат изследвания, включително ендоскопия на носа или скенер – ядрено магнитен резонанс или компютърна томография.
Как да предпазим нослето от кървене

Необходимо е да се спазват няколко прости правила. Поддържайте лигавицата на носа влажна, като неколкократно през деня впръсквайте солев разтвор по ваш избор (Низита, Тонимер, Диснемар, Стеримар и др.). Също така 2-3 пъти дневно може да се използва и маз за нос (Емофикс, Ринолекс и др.), като приложението не трябва да е по-продължилно от 7-10 дни. Ако се налага по-дълъг курс на използване, могат да се прилагат медикаменти от типа на Ринопантен и Вазелин. Другото важно нещо е да се преборите със сухия въздух у дома чрез овлажнители и често проветряване. Ноктите на децата винаги трябва да са късо изрязани, за да нямат възможност да наранят нослетата си, а също така още от малки хлапетата трябва да се научат, че чопленето в носа е грозно и вредно. И още нещо важно – децата като пасивни пушачи, освен всички други последствия, по-често от другите страдат от лигавични проблеми в носа – сухота и дразнене.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре