Сега четеш
Алергиите…или когато имунната система се „обърка”

Алергиите…или когато имунната система се „обърка”

През 50-те години на миналия век хората с проблеми, причинени от алергии, не са надвишавали 5% от населението на Съединените щати. Днес обаче броят им стига до 30%. В България, а и по целия свят също се наблюдава подобна тревожна тенденция. Световната здравна организация очаква в следващите десетилетия всеки трети човек на планетата да развие едно или друго алергично заболяване.

Какви са причините децата ни все по-често да страдат от алергии и каква е връзката между имунната система и алергиите разказа д-р Паола Абаджиева.

 

Какво представляват алергиите?

По своята същност алергията е „болест” на имунитета. Човешката имунна система се е развивала хилядолетия наред, за да ни предпази от различни бактерии, вируси, гъби и паразити. Понякога обаче тя се „обърква“ и реагира спрямо безопасни вещества (полени, животински продукти и др.) като към заплаха. Тези вещества, предизвикващи остра реакция на имунната система, се наричат алергени. Когато податливите на алергии хора влязат в контакт с алергени, имунната им система произвежда по-голямо количество специфични вещества, наречени антитела, които освобождават хистамин и други субстанции. Тези субстанции възпаляват дихателните пътища, стомаха, червата, кожата и предизвикват различни по тежест симптоми – от леко дразнене до животозастрашаващи реакции, известни като анафилаксия.

На какво се дължат алергиите?

Като високо рисков фактор за развитието на алергия се приема наличието на фамилна обремененост. Ако едният родител, брат или сестра имат алергия или астма, вероятността да се появи такава у детето е между 20-30%. Ако и двамата родители я имат, тогава рискът за алергия се увеличава до 50-60%.

Алергиите обичайно се проявяват още в детска възраст. Понякога те се „израстват“, но друг път симптомите се запазват и в зряла възраст или се развива и друго алергично страдание.

Интересна е т. нар. „хигиенна хипотеза”, която се опитва да обясни „бума“ на алергичните болести през последните десетилетия. Според нея прекалената стерилност в заобикалящия ни свят кара имунната система да реагира остро към иначе безвредните полени, акари и т. н. Теорията се подкрепя от факта, че децата, живеещи в големи семейства или имащи домашен любимец, по-рядко развиват астма и алергии.

Как да предпазим детето от развиване на алергия?

За начало трябва да сте запознати със семейната здравна история, тъй като наличието на фамилна обремененост се приема за високо рисков фактор за развитие на алергия у детето.

Преждевременното раждане, излагането на вредни вещества (тютюнев дим), употребата на медикаменти (особено антибиотици), недостигът на витамини, стресът – всички тези фактори влияят върху имунната система на детето, а оттам повишават и риска от развитие на алергия.

Виж още

Кърменето или приемът на хипоалергенни млека за кърмачета поне до шестия месец на бебето, както и правилното и своевременно захранване до известна степен могат да предпазят детето от ранните прояви на хранителни алергии.

Честите респираторни инфекции пък са предпоставка за отключване на респираторна алергия.

Има ли лечение за алергичните болести?

Ограничаването на контакта с вероятния алерген е най-доброто лечение за алергичните болести. На практика обаче, това е трудно изпълнимо.

Терапията с т. нар. антиалергични лекарства може да помогне за контролиране на симптомите при по-леките случаи на алергия. При средно тежките и тежките алергични прояви на помощ идва т. нар. „алергенна имунотерапия”, чийто принцип е модулиране на имунологичен отговор, подобно на прилагането на ваксини.

При алергенната имунотерапия чрез въвеждане на минимални количества от алергена – инжекционно или през устата в постепенно покачващи се дози, имунната система започва да изработва специфични антитела, които в един момент блокират действието на алергена. Така се облекчават или премахват симптомите в дългосрочен план, намалява се приемът на контролиращите симптомите медикаменти, избягват се развитието на чувствителност към други алергени, задълбочаването на респираторната алергия или развитието на алергичния ринит в астма. Това лечение е особено подходящо за деца, страдащи от респираторна алергия.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре