Сега четеш
Всичко, което искаме да знаем за детската градина

Всичко, което искаме да знаем за детската градина

Тръгването на детска градина е истинско предизвикателство за родителите. В повечето случаи то е провокирано от факта, че за пръв път и за дълго време ще се разделят с детето си и ще го ставят при непознати хора… Какво трябва да знаят, за да се чувстват по-спокойни?

Именно липсата на опит и информация тревожат най-често родителите. Всички родители, които са взели решение и имат желание детето им да посещава съответната детска градина, е задължително да се запознаят с условията, начина на работа и правилата в нея. Ако те нямат доверие на институцията, ако проявяват съмнение, че нещата няма да се случат, както те желаят, или имат различни очаквания от това, което предлага детската градина, по-добре е да се откажат и да потърсят друг вариант.Ако родителите имат доверие на екипа и са спокойни, самите деца също се чувстват така и адаптацията им е по-безболезнена. Задача на мама и тати е да обяснят на детето, че детската градина е място, в което то ще намери много нови приятели, нови играчки и най-различни други забавления.

Хубаво е родителите да знаят, че периодът на адаптация обикновено е около една седмица. Нормална реакция е децата да плачат и да бъдат тревожни. Причината за това е, че не се чувстват сигурни дали ще бъдат взети от детската градина и дали не са оставени завинаги.Затова препоръчвам в началото хлапетата да се водят и взимат от родителите, а не от баба и дядо, и то в точно определен час. Раздялата трябва да бъде много кратка, а не с раздаване на целувки и с уговорки един час.Родителите трябва да знаят, че след това децата много бързо се успокояват и дори забравят за мама и тати.

От колко деца се състоят групите и по колко човека се грижат за тях?

Според новия закон за предучилищно и училищно образование, с решение на педагогическия съвет всяка детска градина самостоятелно може да определя броя на децата. До този момент средната посещаемост в групите е около 23-25 деца, за които се грижат две учителки, които работят на смени, и един помощник възпитател. Трудно е, много е отговорно, но когато човек обича децата и е добър професионалист, се справя.

Как протича един ден в детската градина – какъв режим спазват децата и какви дейности извършват?

В детската градина всеки ден е различен. Задължителни моменти са храненето и спането. Организацията зависи от учителите в групите. Всяка група организира престоя, съобразно възрастта на децата. Малчуганите се приемат сутрин от 7.00 ч., от 8.30 до 9.00 ч. е закуската, след което се провеждат педагогически ситуации. Следват игри, развлечения и излизане на двора до 11.30 ч. Подготовката за обяд и обядът са между 12.30 -13.00 ч. Следобеден сън и закуска – до 16.00 ч. След това има допълнителни педагогически дейности по интереси и по желание на родителите, отново игри и изпращане.

Разкажете ни повече за храненето, пиенето на вода и ходенето до тоалетна – това са три теми, от които родителите особено се вълнуват!

На храненето на децата е отделено изключително сериозно внимание. Задължително се спазва нормативната уредба и изискванията за рационално хранене на Министерството на здравеопазването. Храната се приготвя на място в детската градина и децата се хранят 4 пъти на ден. Консумацията на пресни плодове и зеленчуци е задължителна. Менюто е разнообразно и много вкусно. Децата обичат готвени ястия и с удоволствие изяждат всичко. Понякога имаме проблеми с някои нови за тях храни, но успяваме да ги убедим, разбира се, без насилие.

Пиенето на вода също е задължително! Наше задължение е да подсещаме по-малките деца, по-големите – пият вода по всяко време. Всяко дете си има индивидуално шише, а всяка група има диспенсер.

В детската градина децата ползват нормални,малко по-ниски тоалетни. Всяко дете ползва тоалетната самостоятелно, като, разбира се, в първа група учителките и помощник възпитателят помагат при необходимост. Задължително е родителите на 3-годишните да са се справили с памперсите и да са научили детето да ходи в тоалетна, защото в детската градина не слагаме памперси и няма гърнета.

Друга важна тема е свързана със здравето – как се контролира достъпът на болните деца в детската градина, така че да се избегне заразяването на останалите?

В детската градина се приемат само здрави деца.Всяка сутрин медицинските специалисти провеждат сутрешен филтър, преглеждат децата и поне два пъти седмично проверяват за паразити.Болните деца се връщат за консултация и преглед от личния лекар. Ако детето се разболее, докато е в детската градина, което често се случва, уведомяваме родителите и ги молим да го вземат максимално бързо за преглед. Никога не даваме лекарства без предварителен разговор с родителите.Медицинските специалисти и учителите добре познават всяко дете, знаят за неговите заболявания или алергии и действат по указания. За съжаление, малките боледуват по-често, имунитетът им е по-слаб и е достатъчно да има едно болно дете, за да бъдат заразени и другите. И тук от изключително значение е самите родители да имат съзнанието, че не бива да водят детето си, ако не се чувства добре или е болно…

Колко често и как родителите могат да получават информация от възпитателите за децата си?

Всеки родител може да получава информация постоянно и по всички въпроси. Организирано провеждаме родителски срещи и консултации, като всяка група има график, който е обявен на родителското табло. Освен това родителят може да заяви желание за консултация в удобно за него време и извън работното време на учителката. В нашата детска градина не препоръчваме на родителите дълги разговори с учителите в присъствието на децата.

Какво се случва, ако „детето не харесва госпожата?

Какво означава „не харесва”?! Да, има деца, които предпочитат едната учителка, но това не означава, че другата няма никакво отношение към детето. Учителите са длъжни да проявяват еднакво отношение към всички деца. Да не показват различни грижи или внимание. По-скоро родителите харесват различни учители, но това е тяхно право. Не е възможно всички да бъдем еднакви…

Виж още

Кой се грижи за децата в случай на инцидент?

Детското заведение се обслужва от 4 медицински сестри, като те са хората, които оказват първа долекарска помощ. Ако медицинската сестра прецени, че не може да се справи, се търси съдействието на лекар.При всеки инцидент, дори съвсем елементарен, веднага уведомяваме родителите и те преценяват дали да вземат детето от детска градина и да потърсят лекарска помощ, или ни се доверяват.

Много често между децата възникват различни конфликти, свързани с ухапвания, блъскания, прояви на агресия… Как реагират възпитателите в тези случаи и какво се очаква от нас като родители?

Да, съзнателно или не, понякога децата проявяват агресия. В повечето случаи  при малките деца тя е израз на емоция – например, едно дете може да ухапе друго, за да му покаже, че го харесва или обича. При по-големите вече е въпрос на доказване кой е по-силен или кой е лидерът.Конфликтите най-често са за играчка или кой ще бъде пръв в нещо. Тук вече идва ролята на учителя, който определя правилата.Когато в една група има правила и децата ги познават и спазват, конфликти почти няма.

Защо, в крайна сметка, е хубаво децата да посещават детска градина?

В детската градина децата са в своята естествена среда.Тя е необходим етап от развитието на всяко дете. Така, малчуганът навлиза в обществото на своите връстници и започва постепенно да усвоява навици и умения, важни за социалния живот.

Две години преди първи клас е задължително всички деца да бъдат обхванати в детската градина, за да могат да отговорят на утвърдения стандарт за усвояване на необходимите знания и компетентности по няколко направления. Предучилищното образование полага основите за учене през целия живот, като осигурява физическо, социално, емоционално и творческо развитие на децата.Водеща роля има ученето чрез игра. Всички дейностите в детската градина са подчинени на това да осигурят щастливо детство на всяко дете, като и да изградят у него мотивация и увереност в собствените му сили и възможности.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
1
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре