Сега четеш
По следите на анемията

По следите на анемията

Анемията обикновено се открива трудно, защото организмът има свойството постепенно да се приспособява към ниския хемоглобин. Забелязваме я, когато се проявят по-късните й симптоми – блед цвят на кожата и устните, отказ от игра, сънливост… За да не се стига дотам обаче, са важни две неща – детето да се храни разнообразно и здравословно и да се следят редовно стойностите на хемоглобина посредством профилактичните кръвни картини, които се правят в рамките на детските консултации.

Какви могат да бъдат причините за анемия, кога се налага лечение и какви храни трябва да включим в менюто на децата с нисък хемоглобин, попитахме д-р Денка Стоянова.

 

Защо хемоглобинът е толкова важен параметър от кръвната картина?

Хемоглобинът в пълната кръвна картина е показател, даващ най-важната информацията за концентрацията на този пигмент в литър от кръвта на съответния пациент. За разлика от броя на червените кръвни клетки и хематокрита концентрацията на хемоглобина не зависи от странични фактори, т.е. представлява достоверен показател.

Какви са референтните стойности на хемоглобина в детска възраст?

Хемоглобинът е най-висок след раждането – долната му референтна стойност е 140 г/л, като постепенно спада през 2-3 месец и най-ниската му стойност е от 95 г/л. След 6-ия месец до първата година най-ниската му нормална стойност е 100 г/л, а от 2-рата от до 6-ата година – 110 г/л.

Какви могат да бъдат причините за нисък хемоглобин и кога родителите имат повод за притеснение?

Причините могат да бъдат разнообразни и да засягат широк спектър от вродени и придобити заболявания – като се започне от желязонедоимъчната анемия, например, която е с благоприятен ход, мине се през вродените хемолитични анемии (таласемия, наследствена сфероцитоза, фавизъм) и автоимунните хемолитични анемии, и се стигне до редките вродени и придобити апластични анемии, както и анемиите, дължащи се на злокачествени заболявания. Във всеки един от тези случаи е необходима консултация с детски хематолог, който ще уточни вида на анемията и ще избере необходимото лечение. Всеки случай на анемия, която не отговаря на характеристиката на желязонедоимъчна, трябва да бъде консултирана с детски хематолог.

За много майки „нисък хемоглобин“ директно означава „анемия“. Това така ли е?

В общия случай – да. Ако, разбира се, стойността на хемоглобина е по-ниска от очакваната за съответната възраст.

Кои деца са изложени на по-голям риск от анемия?

Риск за развитие на желязодефицитна анемия има при деца, които са родени от майки с анемия по време на бременността или страдащи от слабо контролиран диабет, деца, родени от втора или следваща бременност с кратки срокове между отделните раждания, преждевременно родени деца, деца, родени с ниско тегло за гестационната си възраст, деца, които след 6-месечна възраст са хранени изцяло с кърма или краве мляко, бързорастящи деца. Специфична за България е анемията при деца, хранени изключително с кисело мляко. Желязонедоимъчната анемия при деца, посещаващи детски колективи, с носителство на някои чревни паразити е също честа.

Какви за симптомите на желязодефицитна анемия?

Симптомите зависят както от тежестта на анемията, така и от сроковете на настъпването й. Най-често тя настъпва постепенно и организмът на детето има време да се приспособи към ниския хемоглобин. В същото време близките свикват с по-бледия цвят на кожата, поднокътното ложе и устните на детето и по тази причина анемията се открива едва когато се развият късните й симптоми – отказ от игра, сънливост, повишен пулс и други.

Защо не се дава допълнително желязо като защитна мярка за всяко бебе? Кога се налага лечение, има ли начин да повишим хемоглобина без лекарства?

Не е необходим прием на желязо от всяко дете! На базата на сериозни проучвания е установено, че правилното захранване на децата е достатъчен защитен фактор по отношението на развитието на желязонедоимъчна анемия. Наред с това профилактичните кръвни картини, които се правят в рамките на детските консултации, са добър метод за скрининг.

Описани са три фази на железния дефицит – ларвирана, скрита и желязонедоимъчна анемия. При първия тип желязото е изчерпано само в депата на организма, а серумното желязо е в нормални граници. При него е възможно лечение чрез диета, богата на желязо. При скрития железен дефицит серумното желязо е ниско, но няма анемия. Но и при него, и при желязонедоимъчна анемия се налага лечение чрез прием на железни препарати.

Какви храни трябва да включим в менюто на децата с нисък хемоглобин – на кърмачетата и на по-големите? Кои са най-богатите на желязо храни?

Осигуряване на разнообразно хранене в най-кратки възможни срокове е в основата на профилактиката на железния дефицит в ранна детска възраст. Противно на широко възприетото мнение най-богати на желязно не са спанакът и копривата, а червените меса – телешко и свинско.

Какви са пречките и помощниците при усвояването на желязото от храните?

Голяма пречка при усвояване на желязото е например киселото мляко, което свързва свободните железни йони, също така и фитатите, които се съдържат в голяма част от зелените храни. Витамин С в плодовете и зеленчуците и аминокиселините в белтъчните храни пък подпомагат усвояването на желязото от храната.

Какви са неблагоприятните последици от некоригираната анемия в детска възраст?

Сериозни проучвания от 90-те години на миналия век в САЩ доказват връзката между железния дефицит при децата и по-слабото им представяне в училище, което се обяснява с важната роля на желязото в развитието на подрастващата нервна система.

 


Нещо полезно: какви са референтните граници на хемоглобина в детска възраст

Хемоглобинът е най-висок след раждането – долната му референтна стойност е 140 г/л, като постепенно спада през 2-3 месец и най-ниската му стойност е от 95 г/л. След 6-ия месец до първата година най-ниската му нормална стойност е 100 г/л, а от 2-рата от до 6-ата година – 110 г/л.

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре