Сега четеш
Какви са специалните закалителни процедури?

Какви са специалните закалителни процедури?

Закаляването има за цел да повиши устойчивостта и защитните сили на организма спрямо неблагоприятните въздействия на атмосферните условия – студ, вятър, влага, високи колебания на температурата на въздуха. Как да закалите детето?

Ето отговорът на доц. Димитър Калайков, Специализирана болница за активно лечение по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“, София:

 

За постигане на по-високо ниво на защитните сили на организма на детето е необходимо прилагането на специални закалителни процедури. За провеждането на тези процедури се използват естествените природни фактори – въздух, слънце и вода.

Въздушните бани могат да бъдат частични и цялостни. При децата над 1-годишна възраст много подходящо е ходенето боси при температура 21-22ºС на пода.

Закаляването посредством водата се случва чрез обтривания, обливания и газене в нея. Цялостни обливания се препоръчват след 1½-год. възраст. Температурата на водата, с която започва закаляването, трябва да е 35-36ºС, а най-ниската крайна температура да е 26ºС.

Слънцето също се използва като закалителен фактор. Слънчевите бани при детето трябва да са с максимална продължителност 30 мин, като при това е задължително главата да бъде защитена със светла лека шапка. При летуване на море максималното излагане на слънце трябва да бъде за не повече за час.

При всички закалителни процедури се започва с кратка експозиция на закалителния фактор и постепенно през интервали от 3-5 дни продължителността се увеличава, докато се достигне максималната експозиция.“

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре