Сега четеш
Какво трябва да знаем за атопичния дерматит

Какво трябва да знаем за атопичния дерматит

Атопичният дерматит е сред най-разпространените кожни заболявания при децата. Като цяло в 85% от случаите заболяването се проявява до 5-годишна възраст. Симптомите (различна по тежест екзема, разпокъсан сън, плач) не могат да останат незабелязани от родителите и най-доброто, което могат да направят е да потърсят мнението на дерматолог. Успокояващо е, че възможностите за лечение са ефективни и има шанс за „израстване“ на заболяването. За причините, симптомите и лечението на атопичния дерматит разговаряме с д-р Стойкова.

 

Какво, всъщност, е атопичен дерматит?

Aтопичният дерматит представлява често срещано възпалително кожно заболяване. Характеризира се със сухота на кожата, неприятен сърбеж, хроничен ход на протичане, като може да има периоди на влошаване и на подобрение. Понякога се съчетава с бронхилна астма или с алергичен риноконюнктивит. Поради нарастващия брой пациенти, диагностицирани с атопичен дерматит, заболяването се счита за социално значимо. Наблюдава се по-често в страните с по-висок приход. 

На каква възраст се проявява?

През първите две години от живота атопичният дерматит обикновено се среща най-често. Началото може да бъде още през 4-ти – 6-ти месец на детето. Като цяло обаче в 85% от случаите заболяване се проявява до 5-годишна възраст. Разбира се, не е изключено оплакванията да започнат и след пубертета и дори при възрастни над 60-годишна възраст.

Кои са причините? Има ли наследствен фактор?

Да, има генетична предиспозиция за развитието на атопичен дерматит. Децата, чиито родители имат или са имали алергичен конюнктивит, ринит, астма, сърбяща и суха кожа или анамнеза за атопичен дерматит, неминуемо имат по-висок риск от развитие на заболяването. Множество други фактори също оказват влияние. И нещо любопитно – смята се, че прекалената хигиена засилва риска от алергия.

Могат ли родителите да разпознаят атопичния дерматит? Какви са основните симптоми?

Клиничната изява на атопичния дерматит не може да остане незабелязана. При бебетата се наблюдава различна по тежест екзема, локализирана най-често по бузките и брадичката на личицето, скалпа и външните повърхности на ръцете и краката. Децата са неспокойни, плачат, будят се, сънят им е разпокъсан. По-големите остават следи от разчесване по кожата си.

При съмнения за атопичен дерматит какъв лекар трябва да се потърси – педиатър, дерматолог или алерголог?

Ако родителите имат притеснения относно това дали детето им има атопичен дерматит, трябва да се консултират с дерматолог. Работата с педиатри и алерголози е съвместна. Много често се провеждат алергологични тестувания. Хранителните алергии, както и алергиите към полени, домашен прах и други не са рядкост. Атопичният дерматит е заболяване, което се диагностицира, лекува и проследява от дерматолог. В диференциално диагноститен аспект е необходимо да се имат предвид редица други, близки по клинична изява, кожни заболявания. По преценка на лекаря могат да бъдат назначени и допълнителни изследвания.

Какво лечение се предприема?

Поради нарушената кожна бариера децата се нуждаят от допълнителна хидратация поне веднъж дневно и използване на щадяща измивна медицинска козметика. Ако е необходимо, се назначават локални кортикостероиди, които се нанасят на проблемните зони преди емолиента. Други противовъзпалителни средства също могат да бъдат изписани по преценка на лекаря. Слънчевата светлина или т.нар. фототерапия има имуномодулиращ ефект, което ще рече, че подобрява както екземата, така и придружаващия сърбеж. При по-тежките форми на атопичен дерматит, който не може да бъде овладян с описаните средства, се използва системна терапия.

Вярно ли е, че с възрастта заболяването се „израства“?

Да, заболяване се израства най-често до 12-годишна възраст, особено при децата с ранна изява. За съжаление, това не е правило и понякога заболяването може да продължи и след тази възраст.

Как да облекчим състоянието на детето?

Родителите трябва да се добре информирани и инструктирани какво може да влоши заболяването и да провокира пореден епизод. Трябва да знаят, че редица фактори от околната среда, както и емоционалното състояние на детето могат да влошат изявата на атопичния дерматит. Затова е препоръчително да се избягват прекомерното потене на кожата, прегряването, неподходящите агресивни измивни средства, грубите текстилни материи (вълна), цигарения дим и емоционалния стрес. Най-важното правило, което трябва да спазват родителите на деца с атопичен дерматит, е да не забравят да използват ежедневно подходящо хидратиращо средство (емолиент).

В същото време родителите трябва да бъдат спокойни и да знаят, че възможностите за лечение са наистина ефективни. Използването на локални кортикостероидни средства изключително добре повлиява симптоматиката и овладява неприятния сърбеж и изявата на дерматита. Затова не би трябвало да се страхуват от приложението им.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре