Сега четеш
Атопичният дерматит: под контрол!

Атопичният дерматит: под контрол!

Суха кожа, червени петна, сърбеж… Ако и вашето мъниче е с все по-често срещащата се при децата диагноза „атопичен дерматит“, задължително се запасете с търпение, защото лечението е продължително и трудно. То изисква от всички участници в процеса – от малкия пациент, през родителите, до лекуващия лекар, постоянство и тясно сътрудничество. Въпреки че заболяването не може да бъде излекувано напълно, добрата новина е, че при спазване на необходимите мерки то може да бъде поставено под контрол.

 

Какво представлява атопичният дерматит?

Aтопичният дерматит e заболяване на кожата, при което се наблюдава повишена реактивност към факторите на околната среда – козметични продукти, почистващи средства, замърсявания, а също вирусни, бактериални и гъбични инфекции. В много случаи в ранна възраст храните също могат да провокират поява на типичния обрив. При най-малките бебета е възможно да се получи реакция от храната, която консумира майката и детето приема чрез кърмата.

Това е едно от най-често срещаните заболявания на кожата с неспецифична чувствителност в най-ранната детска възраст. Атопичният дерматит вече се разглежда не като самостоятелно заболяване, а като част от т.нар. атопична болест. Атопичната болест включва белодробна астма, сезонен ринит и атопичен дерматит. Това са трите заболявания, които се развиват в резултат на общата повишена реактивност на организма спрямо външните фактори. В около 30% от случаите на нежелани реакции в детска възраст се отнася именно за атопичен дерматит. Много е възможно с израстването на детето, което носи гена на атопичния дерматит, то да развие сенна хрема или астма. Доказано е, че атопичният дерматит е генетично заболяване, което обяснява тази предразположеност към едно от изброените три състояния на организма. Като всяко генетично заболяване при пациентите, които носят генната мутация, то не може да бъде напълно излекувано, а само контролирано със съответните лекарства, козметика, режим на хранене и хигиена. Добрата новина е, че при по-голямата част от децата през 3-тата или 5-ата година заболяването се „надраства” и отшумява.

Кои са причините за заболяването и как да го разпознаем?

Причината за атопичния дерматит не е напълно изяснена. Заболяването е в резултат на комбинация от генетични фактори и влиянието на околната среда. Също така се смята, че това е болест на развитата цивилизация, в която битовата химия е широко използвана. Установено е, че децата, които растат в неурбанизирани райони, сред природата и имат контакти с домашни животни, не боледуват от атопичен дерматит. Това се дължи на тяхното общуване с животните и чистия въздух.

Основната характеристика на атопичните кожи е значителното намаляване на бариерната им функция. При атопичния дерматит междуклетъчните връзки са увредени, в резултат на което кожата е по-суха и по-пропусклива и в нея лесно могат да проникват агресори (вирусни, бактериални и гъбични инфекции, различни алергени). При болните с атопичен дерматит силно са редуцирани и полиненаситените мастни киселини, които са изключително полезни за кожата и гарантират нейния здрав вид.

Също така са засегнати защитните сили на организма – при наличието на чуждо вещество или алерген естествената защита на кожата се засилва. Кожата реагира чрез пристъпи на екзема, съпроводени със сърбеж, зачервяване и сълзене.

В бебешка възраст атопичният дерматит започва със симетрично зачервяване на кожата на бузките, зоната между долната устна, брадичката и гънките, като то е придружено със сухота и лющене. При по-тежките случаи се образуват и плаки (удебеляване на кожата), понякога се наблюдават нацепване и секреция. Важна особеност на атопичния дерматит е, че се влошава много бързо.

Обостря ли се състоянието през зимата?

Да, зимата провокира заболяването. Причина за това са неблагоприятните за кожата климатични условия като силен вятър и студено време, както и активно циркулиращите вирусни и бактериални инфекции. Един грип, дори една ангина, причинена от бактерия, може да провокират силна реакция и поява на екзема. Освен това задържаният в мъглите мръсен въздух в големите градове допълнително усложнява проблема. По-дебелите и стегнати дрехи, особено вълнените, също обострят състоянието – кожата не диша пълноценно, става раздразнителна и чувствителна, понякога дори отделя секрет и залепва за дрехите. В тези по-тежки случаи се препоръчва незабавна консултация със специалист дерматолог, който да препоръча мерки за облекчаване на оплакванията.

Заболяването е свързано с особено неприятен за децата сърбеж. Как можем да облекчим детето?

Сърбежът е основен отличителен белег на атопичния дерматит. Типични засегнати участъци от кожата са гънките на ръцете, задната част на колената, китките и лицето. По-рядко може да има нацепвания зад ушите, както и различни други обриви върху всяка част от тялото. Разчесването и триенето в резултат на сърбежа допълнително обострят състоянието.

Сърбежът се появява предимно през нощта. За да го облекчат, децата и бебетата понякога отъркват телата си в завивките или други повърхности, но това крие риск от инфектиране на кожата. Сърбежът може да затрудни съня, което допълнително стресира детето и родителите.

Два ценни съвета са температурата в детската стая да не надвишава 21 градуса, а къпането да е с по-хладка вода – около 32 градуса.

По време на острите фази е необходима интензивна грижа за кожата чрез нанасяне на емолиенти, предписани от дерматолога на детето.

През спокойните фази без симптоми ежедневното нанасяне на емолиенти (лосиони, кремове, кремове за лице и др.) е изключително важно, защото те поддържат кожата хидратирана, мека и защитена от раздразнения. Редовното им използване е едно от основните неща при грижата за атопичната кожа и може да удължи спокойните фази без възпаление.

Изискват ли се специфични хигиенни грижи и хранителен режим?

На първо място е важно кожата да бъде измивана със специални измиващи средства без сапун. Желателно е бебето да се къпе през ден – разбира се, изключваме зоната на пелената, ръцете и лицето, които трябва да се почистват ежедневно, както и седалищната част, която се измива на течаща вода след всяка смяна на пелената. Изключително важна е и редовната и ефективна хидратация на кожата посредством използването на меки и щадящи продукти, назначени от специалист. Нанасянето на хидратиращи продукти повишава устойчивостта на защитната бариера на кожата, която при децата с атопичен дерматит бездруго е отслабена и недостатъчно ефективна.

Храните, които провокират формирането, обострянето и хронифицирането на атопичния дерматит, основно са шоколадовите изделия – шоколади, бонбони, вафли, млечно-какаови смеси, торти и др. Желателно е обаче, когато се изключват от менюто, да бъде предложена алтернатива на детето, например да бъдат заменени с такива, съдържащи бял шоколад. Понякога проблемни се оказват и млечните продукти.

Какви са възможностите за лечение?

Терапията винаги е строго индивидуална и е съобразена със симптомите и общото здравословно състояние на малкия пациент. Общоприетата терапия е насочена към успокояване на кожата (сърбеж и възпаление) и съкращаване хода на заболяването. В арсенала от лечебни средства главна роля имат емолиентите и мерките за самопрофилактика. Емолиентите са за външно приложение и се нанасят директно върху кожата, като намаляват сърбежа и възпалението. При пероралната терапия влизат антихистаминови препарати, които намаляват възпалението и раздразнимостта на кожата при сърбежа, калциево-невринови инхибитори, антибиотици за борба с инфекциите и кортикостероиди, които се борят с колонизацията на Staphylococcus aureus. При определени индикации може да бъде назначена фототерапия. Има и алтернативни форми на терапия, които се грижат не толкова за самото кожно проявление, колкото за целия организъм. Най-доказана сред тях е високопланинското климатолечение.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре