Сега четеш
Стаята на мъника: как да я подредим?

Стаята на мъника: как да я подредим?

Уютна, безопасна, хармонична, предразполагаща към почивка и сън, но и към игра и забавления – такава трябва да бъде стаята на мъника. Как да го постигнем обаче? Откъде да започнем, какви мебели да изберем и как да разпределим правилно пространството – тези и още куп интересни въпроси, свързани с обзавеждането на детската стая, зададохме на Златка Ламбрева, интериорен дизайнер с дългогодишен опит. Със сигурност нейните полезни и практични съвети ще ви бъдат от полза.

 

Първият и най-важен въпрос – как да изберем коя стая да бъде детска?

Когато правим избора, задължително трябва да се съобразим с даденостите на жилището. Естествено, всеки родител би искал най-слънчевата и светла стая за детето си, но за съжаление това невинаги е възможно. В тези случаи е желателно да изберем стаята, която е най-отдалечена от дневната зона и в същото време се намира най-близо до спалнята. Хубаво би било детската стая да е и с изложение към тиха улица.

Стаята вече е избрана, предстои обзавеждането. Откъде да започнем? Може би с избора на тема…

Най-важното условие, разбира се, е какъв ще е полът на бъдещото дете. Добрата новина е, че правилото „синьо за момче, розово за момиче“ отдавна не важи. Но пък има толкова много други цветове… Лично аз не препоръчвам да се ръководите от конкретна тема – много задължаващо е, а и вероятността да омръзне бързо е много голяма. Освен това, на този етап все още е много рано – желанието у децата за конкретен герой или тема се появява на по-късен етап, към 3-4-годишна възраст, когато вече се оформят личните предпочитания (най-често създадени от детските филмчета, които са актуални в момента). Най-добрият вариант е стаята да е хармонична и спокойна, без натрапване на цветове и шарки, за да може по-късно да се добавят елементи, които самите деца предпочитат – пердета с любими герои, нов тапет, лампа, килим и т. н.

Кои са основните мебели за всяка детска стая?

На първо време ще бъдат необходими няколко неща – детско креватче, скрин с чекмеджета, място за повиване и няколко полици. Много често се предвижда и легло, на което да спи майката през първите месеци от щастливото събитие. Съветът ми към родителите е да не претрупват стаята с много мебели, за да може след няколко години, когато детето поотрасне, да се преустрои бързо и без големи разходи. Обикновено, когато хлапето стане на 5-6-години, се налага стаята му да претърпи пълна трансформация – ще трябва да се добавят шкафове за съхранение на купищата играчки, книжки и всякакви други „важни неща”, ще трябва нов, по-голям гардероб, бюро и т. н. В този момент също трябва да се подходи практично – добре е новите мебели да не са много „бебешки”, защото много бързо ще дойде времето, в което детето няма да харесва тапетите с анимационни герои и ще иска нещо „по-яко”…

От какви материали трябва да бъдат изработени мебелите и покритията за стените и подовете?

Повечето качествени мебели за деца се произвеждат от естествена дървесина – ясен, бук, дъб. Добре е да се избягват материали от ПДЧ (плоскости от дървесни частици), защото те съдържат много лепила и съставки с вредно съдържание. Ако все пак родителите нямат възможност за по-скъпи мебели от естествени материали, препоръчително е те да се монтират поне 2-3 седмици по-рано, като през това време стаята да се проветрява ежедневно, за да се изпарят всички вредни съставки.

За стените добър вариант е да се комбинират боя и тапет. През последните години благодарение на новите технологии в производството на интериорни бои на пазара има богат избор от качествени и устойчиви материали – т. нар. „дишащи”, незадържащи мухъл и измиващи се покрития.

При подовете разнообразието също е голямо и се определя от финансовите възможности на родителите – основно естествен или ламиниран паркет, в съчетание с меко килимче.

Как да разпределим пространството в стаята на детето? Има ли конкретни правила?

Няколко са важните неща, които трябва да имаме предвид при подредбата на стаята. Първо, мебелите трябва да са така организирани, че да не пречат на основните ходови линии и да не създават препятствия, в които някой да се удря. Хубаво би било да се оформи и една централна празна зона, за да може детето да има повече място за игра. И още нещо – задължително условие е детското креватче да не е срещу вратата заради теченията на въздуха. Всичко останало зависи от даденостите на стаята – къде има прозорци, врати, колко е голяма… И тук в голяма помощ може да бъде интериорният дизайнер – да съобрази всичко това и да предложи най-добрия вариант.

Кои са най-подходящите цветове за стаята на мъника?

В момента са много актуални светлите и бели цветове, които се използват като основни, а акцентите се добавят чрез текстила – пердета и килими. Зеленото, въпреки че е малко подценявано, е добър цвят както за момчета, така и за момичета, а и действа успокояващо на децата.

Що се касае до детското креватче, на какви изисквания трябва да отговаря то?

Винаги препоръчвам при възможност да се купи по-големият размер. Стандартите при матраците за бебешките креватчета са два – 60/120 и 70/140. При по-големия размер, естествено, детето ще спи по-дълго, поне до 3-годишна възраст. Хубаво би било креватчето да е с подвижна решетка, която да се сваля при необходимост. Сравнително отскоро се предлагат и модели, които се превръщат в малки диванчета и намират място в стаята, дори когато детето е пораснало.

А осветлението?

Осветлението е добре да бъде поне два типа – едно централно на тавана и едно странично (аплик или нощна лампа). Много деца се страхуват от тъмното и в такива случаи препоръчвам да се купи осветително тяло, което се включва в контакт и създава много дискретна, слаба светлина.

И един въпрос, който интересува всички родители – къде да прибираме играчките на детето, така че да не е всичко постоянно разхвърляно?

Като майка на две деца мога да отговоря така – където и да ги прибираме, все са отвън и винаги са разхвърляни…

Най-подходящи са шкафовете с чекмеджета и контейнери, при които не се налага да се изпразни цялото съдържание, за да се намери „онази малка кутийка, дето леля ми я подари”. Те са добро решение за съхранение на всички дреболийки, които децата притежават. Чудесен вариант са и откритите рафтове, на които могат да се подреждат кутии с играчки. Добре е детето да може да вижда нещата си, за да достигне до тях по-бързо…

И за финал – все пак, кое е най-важното за една бебешка/детска стая?

Да бъде направена с любов и да е заредена с положителната енергия на родителите.

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре