Сега четеш
Аз съм Сънчо…

Аз съм Сънчо…

Едва ли може да си представим нещо по-блажено от гледката на сладко спящо бебе. Но… и за никой родител не са непознати безсънните нощи покрай растящото дете. И за мама, и за тати въпросите, свързани със съня на мъничето, са важни – от колко сън се нуждае то, защо не иска да спи, задължителен ли е следобедният сън, а ако се поти, докато спи – дали това е нещо нормално, или е сигнал за проблем, климатикът решение ли е за по-спокоен сън през летните нощи… На тези и на още много любопитни въпроси, свързани със съня, отговор дава д-р Тачева.

 

Защо е полезен сънят? Какво се случва, докато детето спи?

Сънят е изключително важен за децата, защото влияе пряко на тяхното физическо и умствено развитие. По време на ортодоксалния, или НРЕМ, сън (сън без бързи движения на очите) притокът на кръв към мускулите се увеличава, което осигурява натрупване на енергийни източници, ускоряват се растежът и възстановяването на тъканите, освобождават се важни хормони за растежа и развитието на детския организъм.

От колко сън се нуждае детето според възрастта си?

В различните възрастови периоди необходимата продължителност на съня при децата е различна. Новородените и кърмачетата до 3-месечна възраст прекарват средно между 16 и 20 часа от денонощието в сън. След 3-тия месец това време постепенно намалява, което е за сметка на дневния сън. Деца между 1- и 3-годишна възраст се нуждаят от 12-14 часа сън дневно, като дневният сън обикновено е между 1.5-3.5 часа. На децата между 3- и 6-годишна възраст са необходими между 11 и 12 часа сън дневно.

Някои деца спят доста по-малко от необходимото. Трябва ли родителите да се притесняват? На какво може да се дължи това?

Намалената продължителност на съня обикновено тревожи родителите. Причините за по-малкото сън могат да бъдат различни в различните възрастови периоди. Например, в кърмаческа възраст честа причина са коликите, във възрастта след 2-3 години – нощните страхове. Когато децата системно спят по-малко от необходимото, родителите трябва да потърсят специализирана помощ, тъй като това може да доведе до сериозни проблеми. Все пак индивидуалните нужди са различни. Важен показател за достатъчността на съня е доколко детето е активно по време на бодърстване.

От какво зависят фазите бодърстване – сън при детето?

Цикълът сън – бодърстване (циркаден ритъм) се регулира от сложна система от множество неврони в централната нервна система, наречена ретикуларна формация. Мелатонинът е неврохормон, чиято основна функция е да регулира този цикъл. Секретира се от пинеалната жлеза, но също така от ретината и стомашно-чревния тракт, а невромедиаторът, който регулира повишаването на производството му през нощта, е норадреналинът. Нарушенията в продукцията или секрецията на мелатонина водят до хронично нарушение както на продължителността на съня, така и на времето за настъпването му.

Трябва ли децата да се слагат да спят по едно и също време? Обикновено през лятото заспиват по-късно вечер – това в реда на нещата ли е или не?

Задължително е децата да се слагат да спят по едно и също време още от ранна възраст – това изгражда навици и създава правилен режим на сън и бодърстване. През летния сезон, когато светлата част на деня е по-дълга, често и времето за лягане се променя – децата заспиват по-късно. Не е препоръчително обаче режимът да бъде нарушаван, защото неговото спазване след това ще бъде по-трудно.

Трябва ли да се настоява за следобедния сън?

Следобедният сън е необходим и трябва да се изгради като навик, особено при деца до 6 години. Той е част от общото необходимо количество сън и в този смисъл родителите трябва да бъдат настоятелни в изграждането на този навик. Трябва обаче да се внимава продължителността на следобедния сън да не е твърде голяма, тъй като това ще се отрази на нощния сън.

Има ли правила за спокоен и пълноценен сън?

Да, има основни принципи, чието спазване спомага за спокоен и пълноценен сън. И те са: лягане по едно и също време, избягване на консумацията на храна и големи количества течности преди сън, да не се прекалява с храни, съдържащи захар (например шоколад), както и да не се прекалява със стоенето пред екран (телевизор, таблет, телефон). Непосредствено преди заспиване в ранна възраст не се препоръчват превъзбуждащи занимания, защото те могат да рефлектират в нощни страхове.

Потенето по време на сън е чест проблем, особено през лятото. Нормално ли е това? Какво да бъде спалното бельо – кои материи са за предпочитане?

Много често потенето не се дължи на здравословен проблем, а на прекомерното обличане на детето по време на сън и на високата температура в помещението. Нормално е през лятото, в горещите дни изпотяването да е по-изразено, затова е препоръчително спалното бельо, както и детската пижама да са памучни.

Коя е идеалната стайна температура за сън?

През зимните месеци не се препоръчва температурата в стаята на децата да е прекалено висока, оптималната е между 19-22°С в зависимост от темпераурата на околната среда. През лятото, особено в горещите дни, не е уместно стаята да се охлажда с климатик, за предпочитане е децата да спят на отворен прозорец.

Често родителите се притесняват, че прекаленото изпотяване може да крие здравословен проблем – в кои случаи притесненията им са основателни?

Понякога прекаленото изпотяване може да е симптом на заболяване, като в някои случаи специфичната миризма на потта и други телесни течности може да насочва към определено метаболитно заболяване. В такива случаи родителите трябва да бъдат насочени към специалисти в тази област.

 

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре