Сега четеш
С бебе в горещите дни

С бебе в горещите дни

Горещините могат да бъдат доста мъчителни за най-малките деца, тъй като организмът им все още не може да се самоохлажда и да регулира телесната си температура. Ето защо е необходимо да се спазват няколко прости правила, които да гарантират едно незабравимо първо лято.

Разумно поведение

Тъй като се притесняват прекалено много новороденото да не настине, родителите често допускат една основна грешка – обличат го с прекалено много дрешки, което крие риск от претопляне. Много е важно през лятото децата да са облечени в подходящи дрешки, за предпочитане широки и от естествени материи. Необходимо е бебето да носи шапка с козирка или широка периферия, която да предпазва главата и раменете.

Честа смяна на пелените

Кожата в областта на седалището е подложена на вредното въздействие на урината и изпражненията, които създават благоприятна среда за подсичане. Високите температури допълнително подпомагат тези процеси. Ето защо през лятото се налага по-честа смяна на пелените за еднократна употреба. Препоръчителни са и т. нар. „въздушни бани“, при които бебенцето се оставя голичко.

Добра хигиена

През лятото детето трябва да взема ежедневна хигиенна баня, като се използват съответни за възрастта медицински тествани козметични продукти за измиване и хидратация. Ако предстои излагане на слънце, кожата на кърмачето задължително трябва да се подготви предварително за това със слънцезащитни кремове с UV фактор 30 или 50.

Риск от дехидратация

Виж още

За дехидратация се мисли при загуба на 5-10% от телесното тегло на детето за относително кратко време. Клиничните белези за това са суха кожа с намален тургор, сухи лигавици, хлътнала предна фонтанела под нивото на черепните кости, чувство на безпокойство и жажда от страна на кърмачето и детето. При по-тежка форма на дехидратация – 10% и повече загуба на телесно тегло, това безпокойство и напрегнатост могат да се заменят с отпадналост, сънливост, отказ от храна. Дори при най-малкото съмнение за дехидратация родителите трябва да се обърнат за консултация към личния лекар или специалист педиатър.

За или против водата

На новородените и кърмачетата до 6-месечна възраст, които се хранят с кърма или адаптирано мляко, не е нужно да се предлагат допълнително течности, тъй като около 80% от съдържанието на кърмата и адаптираното мляко представляват вода. На по-големите деца, които са захранени с немлечна храна, може да се предлага вода.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
1
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре