Сега четеш
Първият урок по плуване: кога и как

Първият урок по плуване: кога и как

„Патенцата плуват в бистрия поток, днес им преподават първия урок“… Запяхте ли вече познатата песничка? А готови ли сте за първия урок по плуване за вашето мъниче? Детето е прекалено малко? Ако е на 3-4 месеца, значи не е. Страхувате се? Да, но когато има инструктор, спокойствието, увереността и забавата са гарантирани.

Срещаме ви с Деница Чобанова, родител на 3 деца и дипломиран birthlight инструктор по плуване за бебета, за да ви убедим, че плуването е наистина важно за развитието на детето ви и е време за първия урок.

 

Може ли новороденото да плува? Вероятно му помагат вродените способности…

Плуването е вродена способност на човешките същества и ако не бъде развита, с времето постепенно изчезва. Любопитно е, че още от раждането си бебетата умеят да се движат във водата без помощ. Ако обучението по плуване се случва в приятелска среда, то това ще помогне на детето да расте здраво, щастливо и добре справящо се с предизвикателствата.

На каква възраст можем да запишем бебето на „уроци“ по плуване? Защо са полезни заниманията с инструктор?

В нашата школа препоръчваме плуването в басейн да започне още на 3-4-месечна възраст. Така бебето ще може да се справи по-добре с по-ниската температура на водата в басейна (около 32-34°С) в сравнение с тази на водата във ваната (37.5°С), с която е свикнало.

Заниманията с обучен инструктор са важни, за да може всеки родител да свикне с упражненията, които се изпълняват във водата. Ролята на инструктора е да помогне на двойката родител–дете да се отпусне, да насочи и води заниманието, да усети готовността, желанието и възможностите на родителя и детето.

Трябва ли да подготвим детето преди първия урок?

Най-важно за първото занимание по плуване е детето да бъде спокойно. То трябва да бъде нахранено преди това, но да не е преяло, както и да се е наспало, за да не се преумори бързо. Ако детето е по-голямо, добре би било родителите да го запознаят предварително с правилата за безопасност около басейна – да не тича, да не скача само във водата, да сподели с родителя или инструктора, ако нещо го притеснява.

Как протича едно занимание по плуване? Могат ли родителите след това да практикуват „уроците“ и в домашни условия?

Уроците по плуване за бебета и малки деца до 4-5 годишна възраст протичат с песни, усмивки, много пръски и приятни чувства, предизвикващи отделяне на хормона на щастието. Бебетата показват на какво са способни, а родителите се настройват спрямо децата си, наставляват ги нежно и се вглеждат в езика и знаците на телата им. Препоръчително е това, което правим във водата, да бъде упражнявано и вкъщи, за да може и родителите, и децата да свикнат физически и емоционално с упражненията.

Каква трябва да бъде препоръчителната температура на водата? Как да се погрижим за бебето след излизане от басейна?

Най-приятната температура за провеждане на 30-минутно занимание е 32-34°С. При по-ниска температура на водата, съответно намалява и продължителността на заниманието. Преди началото на урока детето се облива с вода, за да се осигури плавен преход от сушата към водната среда. След края на заниманието следват приятен топъл душ, нежно подсушаване на тялото с кърпа, а при необходимост – на косата със сешоар. По отношение на ушите, достатъчно е главичката на детето да бъде наклонена леко настрани, а при необходимост могат да бъдат и леко подсушени с хавлийката.

За колко време децата се научават да плуват?

Обучението е процес, не е продукт – то се случва със скорост, която определя детето. При всички положения това изисква време, търпение, тренировки и най-вече – желание.

Какви са плюсовете от плуването за малкото човече?

Изследователи са документирали доста положителни ефекти от бебешкото плуване, а родители са ставали свидетели от първа ръка на умственото, физическото и емоционалното израстване на детето в резултат именно на обучението по плуване. Движението във водата, например, „освобождава“ малките бебета от статичния живот и им позволява да упражняват мускули, които иначе не биха използвали. За по-големите бебета плуването пък е естествена добавка към растящата им нужда от овладяване на нови умения. Освен това при плуването се използват двете страни на тялото, следователно и двете полукълба на мозъка, което подобрява координацията, двигателното развитие и баланса. Много от родителите отчитат и видимо подобрение в съня след плуването.

Какви мерки за безопасност трябва да се спазват?

Родителите и децата носят със себе си предишни изживявания, свързани с водата – понякога положителни, друг път – отрицателни. Някои бебета още на няколко дни са били обливани с вода в банята, други са виждали братчетата или сестричетата им да плуват под вода, трети се страхуват от водата поради предишен лош опит с програма за плуване. Някои деца се срамуват, други показват присъщо нежелание да имат вода на лицето си, а има и такива, които веднага се отпускат в новата среда без притеснения… Ако сте родител на внимателно и предпазливо дете, ще трябва да отчетете този факт и да се опитате да разберете от какво го е страх и кое го кара да се чувства сигурно, уютно и щастливо във водата.

С времето и с практиката децата постепенно овладяват необходимите умения за водна безопасност, което им е от полза в случай на проблем, свързан с водата. Никога обаче не бива да забравяме, че нито едно дете не трябва да се счита за предпазено от удавяне. И че винаги, когато детето е във водата, трябва да сме нащрек.

 

 

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре