Сега четеш
10 важни въпроса за прохождането и първите обувки

10 важни въпроса за прохождането и първите обувки

Ако детето ви вече е проходило, въпросите ви ще са свързани с първите обувки, с грижата за ходилата – стъпва ли правилно малкото човече, защо ли ходи на пръсти, а дали пък не страда от плоскостъпие… Ако пък детето още не е проходило, ще се питате до каква възраст е редно да проходи, дали е добре да използвате проходилка… Да, родителите винаги се вълнуваме от нещо. И винаги имаме нужда да получим професионално и компетентно мнение. Точни и ясни отговори относно прохождането и първите обувки ни дава д-р Ивайло Ефремов.

 

На каква възраст обикновено прохождат мъниците? Трябва ли родителите по някакъв начин да стимулират прохождането?

Децата обикновено прохождат между 10- и 14-месечна възраст. Не е нужно да бъдат стимулирани, а да им бъде оказвана помощ, когато започнат да проявяват желание да ходят – първоначално чрез водене за двете ръчички, а после – за едната.

След каква възраст, ако детето не е проходило, родителите имат основания за притеснения и какъв специалист трябва да потърсят?

Възрастовите граници за прохождане са широки. Обикновено до 18-месeчна възраст повечето деца са проходили. При наличие на усложнена околородова анамнеза – недоносеност, асфиксия, лечение в кувьоз, изменения в трансфонтанелната ехография, промени в мускулния тонус и др., трябва да се направи консултация с ортопед или невролог.

Вашето мнение за проходилките – за или против?

Проходилката е средство, което е в помощ главно на родителя. Лично аз не съм привърженик на проходилките по три причини. Първо, децата стават много бързи с тях и често се стига до травми, понякога доста неприятни. Второ, заради ранното слагане в проходилка, децата пропускат фазата на лазене, а тя е важна. И трето – повечето деца, „проходили“ с проходилки, не знаят как да падат и по-късно паданията им причиняват стрес, който може да доведе дори до отказ на детето да ходи за известен период. Разбира се, не искам да плаша родителите – ако са решили да ползват проходилка, това няма да навреди на детето, но винаги трябва да бъдат нащрек и с повишено внимание.

Много от прохождащите деца стъпват на пръстчета, когато ходят. Това нормално ли е или се налага консултация със специалист?

Някои прохождащи деца ходят на пръсти, други – на цяло ходило, и това е нормално. Обикновено стъпването на пръсти се наблюдава при по-емоционалните хлапета в ситуация, в която изпитват силна емоция, най-вече положителна. Ако обаче детето стъпва само на пръсти, особено след като е навършило две годинки и половина, желателно е да се направи консултация с ортопед.

А кога е време да купим първите обувки на детето?

Около прохождането, а може и преди това, ако атмосферните условия го предполагат.

Как да изберем правилните обувки?

Детските обувки трябва да са меки, удобни и гъвкави. Не е нужно да са „ортопедични“, със стабилна пета, висок форт и т.н. С други думи – колкото една детска обувка наподобява босото ходене, толкова е по-добра.

Стелките не са мерки или лечение срещу плоскостъпие. Бих ги сравнил с очилата – очилата не лекуват късогледство, а само премахват неудобството, което то причинява. Същото правят стелките. Те може да са показани след 12-14-годишна възраст, при наличие на оплаквания.

Все по-често ортопедите говорят за ползите от това децата да ходят боси. Това наистина ли е така и коя е причината?

Ползата от ходенето бос е известна отдавна. Особено важно е децата да ходят боси между 3.5 и 10-11-годишна възраст, когато се формира надлъжният свод на ходилото. Това важи особено много за децата с повишена еластичност на съединителната тъкан. Защо е така? Когато детето ходи босо, неравностите на терена въздействат на рецепторите на ходилото, което постепенно води до повишаване на основния тонус на определени мускулни групи и сводовете се оформят. Подобен, макар и по-слаб, е ефектът от ходене бос вкъщи – тъй като обаче подовете са равни, те въздействат само със своята температура. И тук искам изрично да подчертая, че ходенето по чорапи не е босо ходене. Слагането на чорапи изолира термичното въздействие на пода върху ходилата и стимулиращото действие изчезва.

Какво представлява плоскостъпието?

Плоскостъпието е най-вече проблем на по-цивилизованите народи. В някои части на света еластично плоскостъпие почти не се среща. Еластичното плоскостъпие е статична деформация на ходилото, изразяваща се най-общо казано в спадане на надлъжния свод, съпроводено с накланяне на долния край на петите навън.

Как да разпознаем дали детето страда от плоскостъпие?

Най-сигурният начин е детето да бъде заведено на ортопед. Желателно е първият профилактичен преглед да бъде направен на 3.5-4-годишна възраст, а вторият – на 6.5-7-годишна възраст.

Напоследък, основно поради финансови причини, много майки разменят обувките на децата си – тази практика крие ли някакъв риск?

Битува схващането, че ако едно дете носи обувки, носени от друго дете, това ще доведе до деформация на ходилата. Това не е така. Разбира се, обувките не трябва да са много деформирани, защото могат да бъдат неудобни и да предизвикат охлузване или раничка.

 

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре