Сега четеш
Как да се справите с „лошите“ думички

Как да се справите с „лошите“ думички

Детето използва нецензурни думи? Може би ги е чуло на улицата или вкъщи… Как да реагирате?

Ето няколко съвета:

  1. Не се паникьосвайте. Лошите думи в устата на вашето дете не означават, че го очаква престъпно бъдеще. Също така не означават, че вие сте лоши родители. Това са просто думи, чийто смисъл детето дори не разбира.
  2. Най-доброто, което можете да направите в такива ситуации, е да не обръщате внимание. Не бива да крещите и да обиждате детето. Малко вероятно е то да разбере от какво точно сте недоволни, но бурната ви реакция ще го заинтересува. Както и не бива да се смеете. Иначе детето ще пробва отново да ви развесели. Затова най-добре дайте вид, че нищо нередно не сте забелязали в речта му.
  3. Попитайте детето дали знае какво означава използваната от него дума. Едва ли ще последва някакво обяснение. Останете равнодушни и кажете, че не разбирате защо използва подобни груби думи. Но с удивление разсъждавайте как може да се използват думи, след като не се знае значението им.
  4. Кажете, че лошите думички ви огорчават. Ако детето ви е достатъчно голямо, за да ви разбере, обяснете му правилата на поведение и без излишни емоции му разкажете кои думи и изрази не са приети във вашето семейство и въобще в обществото.
  5. Не забравяйте, че вие сте пример за своето дете. То се учи от вас. Ето защо бъдете нащрек какви думи и изрази използвате.
  6. Развивайте речта на детето, четете му повече, учете заедно стихчета. Тогава със сигурност лошите думички ще се изгубят някъде сред многото хубави и няма да представляват заплаха.
  7. Приемете факта, че лошите думи съществуват. Това ще рече, че и детето ще ги чуе, а може и да ги повтори. Добре ще е, ако вие не го заплашвате и не му се сърдите заради това, а се постараете да разберете какво се крие зад лошите думи – желание да бъде забелязано, молба за помощ, опит да се утвърди сред връстниците си или просто неосмислено повтаряне.
Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре