Сега четеш
Боуен терапия. Щo е то?

Боуен терапия. Щo е то?

Г-н Парушев, какво точно представлява Боуен техниката?

Боуен техниката стимулира лечебната сила на човешката природа, използвайки нежни претъркулващи движения над мускулите, сухожилията и съединителна тъканна ципа. Тя пробужда организма, за да улесни и ускори процеса на самолечение. Понякога наричан „хомеопатията на тялото“, Боуен методът е необичаен с това, че движенията се извършват на определени места по тялото. Между групите движения се правят паузи от по няколко минути, за да се даде възможност на организма да интегрира и отработи последиците от работата на Боуен терапевта.

Това е напълно уникална система за нервно-мускулно ремоделиране, която работи предимно чрез нервната система, но и на структурно, хормонално и енергетично ниво. Тя предизвиква дълбока релаксация и възобновява вродената способност на организма да се самолекува без никакви насилствени манипулации и медикаменти.

От каква възраст може да се използва при децата?

Методиката няма противопоказания, нито възрастови ограничения. Тя може да бъде прилагана върху бебета още в първите минути след раждането, както и при големи деца.

Кои проблеми сред децата могат да се повлияят от Боуен терапията?

Тя може да се прилага за почти всеки проблем, свързан с тялото и психиката. Характерното обаче е, че лечебният процес се извършва от самото тяло. Терапевтът се явява катализатор, който трябва да активира тялото, така че то да задейства своите собствени възстановителни механизми.

Боуен терапията възстановява баланса на вегетативната нервната система при кърмачета. Бебетата имат свръхактивна симпатикусова вегетативна нервна система, която ги държи в състояние на постоянно напрежение и тревожност поради родовия и следродовия стрес. С възстановяването на баланса между двата дяла на вегетативната нервна система (симпатикусова и парасимпатикусова) посредством Боуен терапията те ще се почувстват незабавно по-спокойни.

Боуен терапията помага и при деца, страдащи от родови травми, напрегнати мускули на шията, незряла храносмилателна система и работи чудесно при бебета с рефлукс и колики. Обикновено са достатъчни един до три сеанса, за да се овладеят коликите. Те също така ще имат по-дълбок и по-продължителен сън. Процентът на неповлияли се деца от терапията е под 10%.

Методиката е много удачна при проблеми с опорно-двигателния апарат, болки и напрежение в кръста и/или мускулатурата, също при стомашно-чревни и респираторни заболявания, алергии, чести боледувания, синузит, гръбначни изкривявания, болки в ставите от растежа. Както и при безпокойство, лош сън, симптоми при никнене на зъбки, скован врат, рефлукс, стомашно разстройство или нарушено храносмилане, подут стомах и газове, запек, астма…

Важно е да се знае, че Боуен терапията работи срещу причините, а не срещу симптомите! Симптомите сами отшумяват при елиминиране на причината. С Боуен терапията се постига и много по-бързо и качествено възстановяване.

Как протича една терапия, колко време отнема?

При децата терапията представлява серия от различни Боуен движения с лек натиск. Всяка серия от Боуен движения е последвана от паузи, през които тялото реагира на зададената от нас команда за възстановяване. Сеансът може да трае от 30 минути до час. През това време се препоръчва детето да е легнало, но може и да се движи и играе.

При бебетата се правят няколко специални Боуен движения по гръбчето и още няколко по коремчето, без обичайните 2-минутни почивки и това е достатъчно, за да се успокои раздразнения стомашно-чревен тракт. Бебето става по-спокойно, спи по-дълбоко и по-продължително, храни се по-добре, подобрява се честотата на дефекация.

Бебето може да бъде в ръцете на майката, да е в количката, да е легнало или седнало и да си играе, докато трае процедурата.

След колко терапии обикновено се очакват резултати?

Това е въпрос, който няма отговор. Всеки организъм реагира индивидуално на Боуен терапията. Като цяло за остри състояния са необходими от 1 до 5 сеанса. При начални симптоми на грип и простуда в 90% от случаите една процедура е достатъчна да спре развитието и детето изобщо да не се разболее. За по-сериозни хронични състояния и травми може да се наложи терапията да продължи месеци наред.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре