Сега четеш
Да кърмиш през лятото…

Да кърмиш през лятото…

Винаги готови на всичко за детето си! Винаги виждащи опасности дори където ги няма. Такива са повечето майки. Страх ги е от катерушките, от мръсните пясъчници, от вредните слънчеви лъчи, от силния студ и от големите жеги… Страх ги е, че дори собствената им кърма може да се окаже вредна за мъничето при високите летни температури. Има ли наистина риск за майката и бебето при кърмене, когато живакът в термометрите достигне и надхвърли 30°C? Трябва ли кърмачката да избягва определени храни в жегата и какви са шансовете бебето да се обезводни? На тези въпроси отговори Десислава Пеева от „Ла Лече Лига“.

 

Всички знаем какви са ползите от кърменето пред изкуствените храни. Но с какво кърменето през лятото е по-различно от кърменето през другите сезони?

Бебета се раждат навсякъде по света – и на много студени, и на много горещи места, и на места, където няма сигурни източници на питейна вода. Te са оцелявали благодарение на кърмата много преди човекът да изобрети шишето и биберона. Така че, когато майката следва потребностите на детето си и предлага кърмене, когато и колкото то желае, сезоните не би следвало да имат отношение към този процес.

За кърмачетата под 6 седмици и през лятото важат основните препоръки за следене на броя кърмения за денонощие, както и на броя на използваните мръсни пелени, тургура на кожата (с пръст леко притиснете бузката на бебето, цветът на кожата избледнява, а когато отпуснете пръста си, цветът следва веднага да се възстанови) и влажноста на лигавиците (може да са лиги, балончета, слюнка или просто устичката да е влажна). Тъй като новородените може да са доста поспаливи, добре е през горещите дни майките да инициират кърмене около 10-12 пъти в денонощието. Важно е да се наблюдава дали бебето суче достатъчно ефективно и достатъчно дълго време, за да може да си набави нужното количество кърма. Макар и рядко някои бебета сучат по-малко пъти за денонощие. Това може да е напълно нормално, ако всички останали показатели са наред – бебето расте и наддава на килограми.

Бебетата под 6 месеца, които се развиват според нормите, могат да бъдат оставени да сучат при поискване, без да се ограничават във времето. Първоначалните признаци на глад при тях са въртене на главичката, облизване, смучене на юмручета.

Кърменето през горещите летни дни крие ли риск за майката и детето? Има ли повишена опасност от инфекции или възпаления?

Ако майката и бебето са здрави, бебето суче при поискване, а майката приема достатъчно течности, не би следвало да има рискове за тях. Опасността от инфекции през лятото е свързана предимно с местата за бързо хранене, така че към тях трябва да се подхожда с повишено внимание. Да не забравяме, че кърмата е най-добрата и ефективна превенция срещу летните вируси и инфекции. Тя съдържа IgA, интерферон, всичките 10 незаменими аминокиселини, стволови клетки, противоракови клетки, лизозоми, лактоферин и още много други (въглехидрати, протеини, мазнини, микроелементи).

В случай, че все пак детето се разболее, майчиното мляко може да играе успешно ролята на лечебна храна. Кърмата е едновременно пробиотик и пребиотик – тя съдържа в себе си полезни бактерии за бебето и в същото време е идеалната храна за бифидус бактериите в храносмилателния тракт.

Когато майката има летен ентеровирус, редно ли е да продължи да кърми?

Всички вируси, не само ентеровирусите, не са противопоказни за кърмене. Дори напротив. Когато тялото на майката се бори с патогените, голямо количество от собствените й антитела преминават в кърмата и по този начин защитават бебето. Много майки споделят, че в такива ситуации бебетата им остават здрави, а ако все пак се разболеят, изкарват болестта много по-леко от възрастните. Важно е да се отбележи, че майката и бебето са били в контакт с вируса/бактерията още преди да се появят симптомите. Така че в повечето случаи няма смисъл кърменето да се прекратява или майката да се изолира от детето си.

През лятото кърмачките трябва ли да пият повече вода? А бебетата?

Обичайно кърмещите майки (особено през първата половин година, когато бебетата са изключително кърмени) загубват средно около литър течности за денонощие чрез кърмата. Тъй като организмът винаги се стреми към баланс, нормално е кърмачките да ожадняват по-често. Ако майката е здрава и следва потребностите си да пие вода толкова, колкото й се иска и когато почувства нужда, не би следвало да има проблем.

Бебета под 6 месеца, които са изключително на кърма и не получават други напитки и храни, не се нуждаят от допълнителна вода, ако са кърмени при поискване – толкова пъти, колкото желаят, и толкова дълго, колкото желаят. Изпотяването е един от начините тялото да се охлади. С потта обаче ние губим не просто вода, но и част от запасите си от соли и микроелементи. И тук, в случаите на обезводняване, майчиното мляко е незаменимо, тъй като е с високо съдържание на необходимите за организма соли и микроелементи. При това в перфектната пропорция за новородено.

На бебета и деца над 6 месеца, които получават допълващи храни, в допълнение към майчиното мляко може и трябва да бъде предлагана неподсладена вода. Не е необичайно в горещо време децата да отказват други храни и да се хранят основно с кърма, тъй като тя утолява жаждата и се преработва по-лесно от организма. Някои деца може да предпочитат да сучат по-често, за да се оводнят, вместо да приемат допълнителна вода. Това поведение е нормално, ако детето изглежда добре хидратирано, здраво и активно.

Как да постъпим, ако бебето не иска да суче в жегата? Кога имаме повод за притеснение и как да разберем дали бебето приема достатъчно кърма?

Горещото време влияе на всички. И на малки, и на големи. Често децата са по-раздразнителни и капризни, понякога, в най-горещото време на деня, сучат неохотно или за много кратко. Това няма никаква връзка с качеството на майчиното мляко, което е винаги свежо и готово за употреба. В горещините апетитът на много хора, включително на децата, често е понижен. За да е сигурна, че детето е добре оводнено и нахранено, майката трябва да се увери, че то суче достатъчно често (на интервали не по-големи от 3-3.5 часа денем и през 5 часа нощем за бебета на изключително кърмене и по-големи от 6 седмици). Обичайно е в горещите дни кърмачетата да започнат да сучат по-рядко през деня и по-често вечер или през нощта, когато е по-прохладно. Ако обаче бебето суче рядко денем и въпреки това не суче по-често по друго време на денонощието, желателно е майката да му предлага гърдата си по своя инициатива.

Каква хигиена трябва да спазва кърмещата майка през лятото? Какво трябва да знае за кърменето навън, на плажа или след минерални бани…

Повечето кърмачки кърмят и навън. Все пак това е едно от големите предимства на кърменето – млякото на мама е винаги под ръка, с точната температура, в точния състав и в „прекрасна опаковка“. В зависимост от условията някои майки си взимат допълнителна бутилка с вода, с която да отмият евентуални замърсявания по гърдите от водните басейни, например.

Що се отнася до хигиената, не е необходимо нещо по-различно от обичайния тоалет. Жлезите на Монтгомъри (малките пъпчици на ареолата) произвеждат секрет, който не просто подхранва кожата на това място, но има и антибактериални свойства.

Как да съхраняваме правилно кърмата през лятото?

Изцеденото майчино мляко може да се съхранява на стайна температура (19-26°C) до 4 часа, в хладилник (<4°C) – до 3 дни, а във фризер (-18°C) – до 6 месеца. В горещите летни дни не е разумно кърмата да се оставя на стайна температура за дълго време и е по-удачно да се съхранява в хладилник възможно по-скоро след изцеждане. Преди консумация охладената кърма може да се затопли в съд с гореща вода. Замразеното майчино мляко се размразява, като ден преди консумацията се извади от фризера и се остави в хладилника. Кърма, която е замразена и след това размразена, може да бъде съхранявана в хладилник максимум до 24 часа.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре