Сега четеш
Как да се грижим правилно за детските зъбки

Как да се грижим правилно за детските зъбки

Няма нищо по-слънчево от усмивката на едно дете. А за да бъде една усмивка наистина прекрасна, са необходими две неща – добро настроение и здрави зъби! Въпреки че всички родители знаем колко важна е денталната хигиена и че за да има детето ни „зъбки бели като гъбки“, грижите за тях трябва да започнат в ранна възраст, понякога пренебрегваме този факт. Защото детето още е прекалено малко и има само едно зъбче, защото сме уморени, защото на мъника му се спи или защото просто сме забравили, улисани в домакинските задължения…Стоматолозите обаче са категорични – ако искаме детето ни да има здрави и красиви зъбки, наша задача е да изградим у него правилни хигиенни навици.

От каква възраст трябва да започнат грижите за детските зъби, как да ги мием правилно и как да изберем подходяща четка и паста за зъби, попитахме д-р Цветелина Дучева.

 

Кога да започнат грижите за детските зъби?

Обичам да казвам,че природата е много мъдра и снизходителна към нас, родителите. И примерът за това е зъбният пробив – започва около 6-ия месец след раждането,когато вече е преминал периодът на коликите,създали сме връзка с малкия човек и почти напълно сме се адаптирали към новите си роли на родители.Грижите за зъбките трябва да започнат още с пробива на първото зъбче. Най-напред се използва силиконов напръстник без паста,а около 10-месечна възраст, когато детето вече седи стабилно и има повече от пет зъба, почистването трябва да става с ръчна четка и детска паста. Целта е да превърнем миенето на зъбките в навик като миенето на ръцете, къпането, смяната на памперса.

Колко често трябва да си мият зъбките?

В рамките на първите три години основната ни задача е да изградим навик за миене на зъбите вечер преди лягане, което е изключително важно, защото така премахваме хранителните остатъци, полепнали по зъбите от деня.Разбира се, двукратното миене сутрин и вечер е супер, стига да успеете да се справите с това. От опит знам, че сутрин децата са много енергични и задържането им на едно място дори за 2-3 минути е много трудоемко. Вечер те са по-изморени и родителят,който прекарва по-малко време през деня с тях,може да се ангажира с хигиената,защото тези 5-10 минути сближават „играчите“.Това,че детето не дава, дърпа се и не отваря добре устата си, не бива да ви обезкуражава. Нужни са търпение и постоянство, а самият процес на миене трябва да е под формата на игра. И още нещо – не бива да забравяме, че контролът на детската хигиена е в наши ръце и че трябва да следим качеството на четкането и резултата от него поне докато детето не стане на десет.

Как да изберем подходящата четка и кои са основните правила за почистване на зъбите?

Основното правило за детските продукти за орална хигиена е,че те винаги трябва да са съобразени с възрастта на детето.Четките за зъби трябва да са с мек косъм и преди употреба е нужно да се облеят с малко топла вода, за да станат косъмчетата още по-меки.За децата до 3 години размерът на главата на зъбната четка трябва да е до 1 см понеже пространството в детската уста е ограничено и по-големите и твърди четки биха наранили венците. Хубаво е дръжката да е ергономична и по-широка,защото захватът е по-добър. При децата до 6-7-годишна възраст изчеткването се прави без натиск, с кръгови движения,подобно на „дима от комина“,който рисуват децата.

За и против детските електрическите четки за зъби?

Аз съм противник на електрическите четки за зъби както за деца, така и за възрастни. Те ни правят по-мързеливи,като това важи особено за малките. Освен това чрез електрическата четка натискът трудно се дозира, пастата за зъби се разпенва лесно и бързо, което създава изкуствено усещане за чистота и добре свършена работа.Много от децата свързват шума, вкуса на пастата, вибрацията и работата на вградения таймер за напълно достатъчни и с това се изчерпва хигиената на зъбите… Моят съвет е,че няма нищо по-добро от ръчната четка за зъби. Освен това процесът на четкане е свързан и с развиване на фината моторика при децата. Затова – нека малчуганите да си четкат зъбите и да умнеят. 🙂

Що се касае до пастата за зъби, какво трябва да имаме предвид, когато я избираме? В крайна сметка, флуорът полезен ли е или е вреден за децата?

Има огромно разнообразие от продукти за орална хигиена.Лично аз, когато избирам продукт, винаги чета дребния шрифт – това съветвам и всичките ни пациенти. Няма как да не сте забелязали,че всички бебешки продукти са в много по-малки разфасовки от аналозите за възрастните и че са в пъти по-скъпи.Това важи и за детските пасти. Обяснението на производителите е,че в в тях се влагат много по-скъпи и качествени съставки.Затова винаги купувайте детски пасти и то съобразени с възрастта на детето. За предпочитане е пастата да е без цвят,понеже малчуганите гълтат съдържанието на тубата и така изкуствените оцветители,макар и в малки количества, попадат в организма им.Детската паста не трябва да е със силен и натрапчив вкус и аромат,хубаво е в нея да има добавени естествени екстракти като лайка,липа или копър,които донякъде заместват подсладителите.

Продуктите за орална грижа за деца до 3-годишна възраст не бива да съдържат флуор, защото те не умеят да плюят. Иначе, флуорът е един от микроелементите, който има важна роля за здравината на зъбите. В Латинска Америка и САЩ приемът му започва още по време на бременността и продължава по схема след раждането. В Европа приемът му се препоръчва основно под формата на гелове за допълнителна минерализация след зъбния пробив.И в двата случая целта е да се повиши устойчивостта на кариес. Проблемът при приемането му под формата на таблетки е,че може да се получи предозиране,защото трудно може да се изчисли дневният прием на флуор в менюто на едно дете. Имайте предвид,че голяма част от минералните води в България имат високо съдържание на флуор и че той се съдържа като добавка и в много от соковете,пюретата и адаптираните млека.

Как се отразява храната върху зъбките? На кои храни да заложим и кои да изключим от менюто?

Качеството на храната е пряко свързано със здравето на зъбите.Основните причини за развитието на кариес са ранното въвеждане на захар в детското меню, продължителният прием на адаптирано мляко, сок или подсладена вода през нощта, липсата на стриктен хранителен режим, храненетомеждуосновните хранения,яденето на солети,снаксове,бисквити, близалки, дъвчащии желирани бонбони. И още – газираните напитки и бутилираните натурални сокове, които са истински „киселинен дъжд“ за детските зъби.Лошото при прекаления прием на тези храни и напитки е,че детето постепенно започва да не усеща сладостта на плодовете и зеленчуците,те му се струват блудкави и безвкусни и затова ги избягва. Наша задача като родители е да възпитаме в децата си хранителна култура и чувство за отговорност към личното им здраве.

Виж още

Като съдите по практиката си, кои са най-честите грешки, които родителите допускат относно денталното здраве на децата си?

Никой родител не иска детето му да страда или да го боли,така че целенасочени грешки няма.Има подценяване на проблема и неглижиране на нуждата от профилактика и лечение. Горещо препоръчвам на родителите да не пренебрегват денталното здраве на мъниците и да направят първия преглед при стоматолог още през първата годинка на детето.Така те ще получат изчерпателна информация за тяхното дете, а ако случайно има проблем,той ще се установи в много ранен етап и съответно лечението ще бъде доста леко.

Силанизацията: ползи и рискове

Силанизацията е метод за защита на новопробилите зъби в областта на зъбните фисури(вдлъбванията по дъвкателните повърхности).Идеята е до 6 месеца след пробива зъбчетата да се почистят много добре, а вдлъбнатините, в които се задръжат хранителни остатъци и плака,да се залеят с течни „смоли“, които да предпазят зъба от развитие на кариес.Методът обаче крие и рискове – може да се окаже, че преценката за състоянието на фисурите е грешно и че там вече има начален кариес,невидим с невъоръжено око… Така, отдолу под силанта, се получава истинска „атомна бомба“. По-добрата алтернатива е контролни прегледи през 6 месеца, добра хигиена,правилно хранене,обучение и мотивация на децата.

                                                                                                                 

 

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре