Сега четеш
Кога и как да отучите детето от залъгалката?

Кога и как да отучите детето от залъгалката?

Всяко дете има своите темпове на развитие, своя график за случване на това или онова. Това важи с пълна сила и за залъгалката – мъничето само решава кога е време да се раздели с нея. А задачата на родителите е да усетят кога е настъпил този момент и да подпомогнат процеса.

Трети – шести месец

Първите признаци на готовност от страна на детето да остави любимата залъгалка се наблюдават именно в този период. Ако малкото заспива без биберон и не проявява интерес към него, значи е време да „уловите момента“. Не изхвърляйте залъгалката още първия ден, когато детето я използва по-малко от преди. Неговата сукателна потребност не може толкова рязко да се прекрати. Следвайте желанията на малкото човече, като постепенно опитвате да го отучите от залъгалката. Пробвайте да му разкажете вечер приказка, попейте му песнички, докато заспи. Денем опитайте да го забавлявате с интересни играчки, разходки. Въобще, когато детето търси биберона, се постарайте да му отвлечете вниманието с нещо интересно за него.

От шести месец до 2 години

Ако до една година не сте успели да отучите детето, не се измъчвайте с въпроси и мисли като: „Не е ли вредно? Съседското бебе отдавна вече не смуче биберон… Може би не съм добра мама…“ и  т.н. Да, много вероятно е периодът на отказване от залъгалката да бъде достатъчно дълъг и психологически тежък както за детето, така и за неговите родители. Въоръжете се с търпение и се опитайте да разберете, че за детето това е първата раздяла в живота му с нещо, с което е свикнало и е част от неговия малък свят – залъгалката е своеобразен ритуал преди заспиване. Не възприемайте нежеланието му да се откажи от залъгалката като каприз – дори и ние, възрастните, също трудно се отказваме от навици, дори за които знаем, че са вредни. Детето още не осъзнава кое е вредно и кое е полезно, още повече, че мама му е дала залъгалката. Не слушай мненията на съседките, близките, познатите относно биберона. Това е вашето дете и вие най-добре знаете кога от какво има нужда то. Ако искате да отучите малкото човече от залъгалката ей така, от раз, помислете, няма ли това да е психологическа травма за него. За това е по-разумно да се отнасяте с внимание и да се вслушвате в потребностите на детето. Постарайте се да не изпуснете момента, когато то самото е готово да се откаже от залъгалката – това е най-добрият начин за раздяла. И не забравяйте, че липсата на залъгалката може да наруши спокойния сън на мъничето и да е нужно повече време да го успокоите, когато то плаче.

За да ускорите процеса на отказване от залъгалката, психолозите съветват:

*Ако детето се е научило да пие от чашка (седми-осми месец), добре е храната също да му я давате в чашка, купичка, чинийка, за да забрави по-бързо за бутилката.

*В никакъв случай не предлагайте на детето залъгалка, ако то само не я търси настойчиво.

*Нека винаги покрай детето има играчки, които могат да отвлекат вниманието му, когато започне да търси залъгалката.

След 2 години

Може да пробвате да разкажете на детето приказка за едно малко и беззащитно същество, което има нужда от залъгалка така, както самото то се е нуждаело от нея, когато е било бебенце. Може също така да пробвате да „загубите“ залъгалката и да видите какво ще се случи. Ако ситуацията се окаже твърде сложна, „открийте“ загубената вещ. Но може и след като заедно я търсите и не я откриете, детето да се примири. Нека също така залъгалката да не попада в детското полезрение. Така малчо може и по-рядко да се сеща за нея. Въпреки всичко, не забравяйте, че са възможни моменти, когато детето настойчиво може да търси „стария си приятел“ – ако му никне зъбче, след ваксина… Тогава може да предложите да помолите добрия вълшебник да му даде за мъничко любимата залъгалка. Възможно е детето така да се въодушеви около викането на вълшебника, че да забрави за залъгалката.

Може да пробвате и още една хитрост – всеки ден да режете по малко от залъгалката, докато не остане нищо от нея. И междувременно обяснявайте, че вероятно някоя мама-мишка идва тайничо да взема по малко от залъгалката и да носи на мишленцето.

Опитайте се да убедите детето самото то да даде залъгалката си на любимата си играчка, или на котето, или на птичката на дървото.

Много е важно да знаете, че ако се наложи да отучвате детето от залъгалката в съзнателна възраст, ще е нужно да се договаряте с него. Нека това бъде негово решение, дори и да е предложено от вас.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре