Сега четеш
Егоист ли е детето, ако не си дава играчките

Егоист ли е детето, ако не си дава играчките

Много родители считат, че децата им трябва да си дават играчките, просто защото така е правилно. Ако обаче малкото човече отказва да го направи, дали имаме основания да го наречем егоист? А ние, възрастните, готови ли сме да споделим с другите телефона си, автомобила си, бижуто си? Ако не сме склонни да преотстъпим личните си вещи, егоисти ли сме? Не, разбира се, дори е смешно да си го помислим… Така че да не забравяме – за децата любимите им играчки са също толкова ценни, колкото са личните ни вещи за нас, възрастните. Ето защо тяхно право е да не си дават играчките на други деца, дори на братята и сестрите си. И ние би трябвало да уважим това им право.

Като родители, ето какво е добре да имаме предвид:

  • Всяко дете в семейството трябва да има свои играчки, освен общите.
  • Нека всяко дете има свое място (кош, шкаф), където да прибира своите си играчки.
  • Учете детето, че с общите играчки могат да играят всички и по всяко време. Обяснявайте му, че то трябва да се съобразява с желанията на другите, както и да уважава правото им на отказ. Учете го, че ако иска нещо от някого, трябва любезно да помоли.
  • Ако детето не иска да сподели с други своята играчка, не го наричайте егоист – това е обидно и унизително. В такива ситуации веднага си представете, че някой иска от вас дрехата или телофона ви, а вие отказвате, вследствие на което ви определят като егоистична личност.
  • Когато детето ви не иска да си дава играчките, не бийте тревога, отнасяйте се със спокойствие и разбиране. Това е нещо напълно нормално. Всеки има право да се разпорежда с личните си вещи. Разбира се, това не изключва „уроците“ по щедрост – качество, което също се възпитава и ни прави по-добри и по-човечни.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре