Сега четеш
Играчка-плачка

Играчка-плачка

Кои са най-честите травми при децата през лятото?

Това са счупванията в областта на лакътя и китката, а по отношение на долните крайници обикновено се наблюдават счупвания на подбедрицата или в областта на глезена. Тези травми се получават в резултат от падания, скачания, катерене по катерушки и дървета. Разбира се, има случаи и на фрактури на бедрените кости, но като цяло те се срещат по-рядко и са провокирани от пътни инциденти.

Родителите не трябва да забравят, че при децата счупванията са доста по-различни и протичат с нетипична клинична картина – фрактура, която ще изкара възрастния от нормалния му живот и няма да му позволи да стъпва, при детето може да протече само с леко накуцване. Затова най-добрият вариант при инцидент е да се направи консултация със специалист, който да прецени дали има необходимост от рентгенова снимка и лечение.

Ако не можем да разчитаме на медицинска помощ, какво да предприемем? Как да окажем първа помощ?

Ако има кървене, първото, което трябва да се направи, е да се спре – с ръка, с пръст, с тампон, с колан, тоест да се направи някаква тампонада или турникет, задължително над зоната на раната. Ако се забелязват патологични движения на крайника и има съмнения за счупване – оток и болка, крайникът трябва да се обездвижи и да се постави шина от подръчни средства. Ако пострадалият е ударил гърба или главата, ако дишането му е учестено и ако е загубил съзнание, е необходимо да се действа по най-бързия начин – обездвижване на носилка и транспортиране до място, на което може да му бъде оказана лекарска помощ и да бъде преценено доколко сериозна е възникналата увреда. Решаващото време при травма е до около 4 часа. Затова съветът ми към родителите е да не се паникьосват, а да запазят самообладание и да предприемат необходимите стъпки.

Малките рани често се неглижират от родителите. Крият ли някаква опасност?

Родителите обикновено подценяват дребните рани, но трябва да имат предвид, че те също крият рискове – от инфекция или пък от по-късни сериозни последствия. Имам предвид например травми, причинени от трески, убождания от игли или от нещо друго. Имали сме случаи, при които след такъв инцидент първичната рана отдавна е зараснала, но след време – седмици, месеци, дори години, се появяват болки или подуване, без други външни симптоми. При направата на рентгенова снимка сме откривали, че причината за това е влизането на чуждо тяло в резултат на предходен инцидент. Ако то е било открито и извадено навреме, последствията са могли да бъдат избегнати посредством една рутинна операция.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре