Сега четеш
Теглото в детската градина предсказва риска от затлъстяване

Теглото в детската градина предсказва риска от затлъстяване

Знаете ли, че може още в ранна възраст да узнаете дали детето ви е застрашено от затлъстяване и съответно да предотвратите бъдещата вреда за здравето му?

Според статия, публикувана в „Нов английски медицински вестник“ (New England Journal of Medicine), ранните години от живота са ключови за това дали детето ще има наднормено тегло в по-късен етап от живота си. Изводите са направени въз основа на изследване, проведено от Университета за обществено здраве в Атланта. В проучването били проследени 8 000 деца от тръгането им на детска градина до 8-ми клас. Според резултатите, рискът хлапетата с наднормено тегло между 3 и 6 години да затлъстеят до 8-ми клас е три пъти по-висок. Само 8% от изследваните малчугани с телесна маса в нормата са напълнели драстично след навлизане в 8-ми клас. За целия период на проучването децата са били редовно претегляни и класифицирани като затлъстели или с наднормено тегло спрямо таблицата за растеж с индекс на телесната маса на Центъра за контрол и превенция на заболяванията. Всяко претегляне е направено на база възраст и височина.

Повечето от малчуганите с наднормено тегло или с установено затлъстяване още в детската градина при следващите прегледи – съответно в 5-ти и в 8-ми клас, не са подобрили здравословното си състояние. Резултатите показват също, че най-голяма честотата на случаите на затлъстяване са в периода между първи и трети клас, а при подрастващите затлъстяването обикновено продължава до достигане на зрялост.

Оказва се, че проблемът със затлъстяването е доста сериозен – проучванията са отчели прекомерно покачване на теглото още през първите шест месеца от раждането. 23% от новородените с повишено тегло през първите месеци от живота си впоследствие затлъстяват в детската градина.

Д-р Солвейг Кънингам, ръководител на проекта, споделя, че „проучването доказва, че първите пет години от живота на детето са от значение за прогнозиране на неговия потенциал за затлъстяване и че с оглед на това е необходимо да бъдат предприети превантивни мерки за  предотвратяване на проблемите с повечкото килограми още в най-ранна възраст.“

Как да намалим риска от затлъстяване

В допълнение към проучването, изследователи от Факултета за обществено здраве към Харвард и от Централната болница на щата Масачузетс подчертават значението на стратегиите за намаляване на риска от затлъстяване чрез подобряване на храненето и физическата активност. Те вярват, че подобни действия биха предотвратили проблеми с теглото и в по-късен етап от живота.

Виж още

Всъщност, начинът на живот на цялото семейство, диетата и нивата на физическа антивност категорично оказват влияние върху теглото на детето – т.е. фактори са както теглото на майката, така и навиците ѝ на хранене още по време на бременността! Когата майката е затлъстяла, е по-вероятно бебето да се роди с наднормено тегло. От друга страна, диетата на бащата, както и неговите навици на хранене също биха могли да имат отражение върху здравословното състояние на детето.

 

Източник: parents.com

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре