Сега четеш
Внимание! Отрова

Внимание! Отрова

Според токсиколозите през лятото случаите на отравяния при децата рязко се увеличават. Причините са съвсем разбираеми – малчуганите са във ваканция, което значи повече свободно време и съответно повече игри, позволени и непозволени… Резултатът – инциденти, предизвикани от оставени на достъпни места медикаменти, козметика, препарати за почистване…

 

От какво най-често са предизвикани отравянията през лятото?

Причините за интоксикациите при децата от отделните възрасти са различни. При най-малките преобладават злополуките. Известно е, че те опознават околния свят чрез храносмилателната си система, тоест изследват света, като поставят в устата си всичко, което намерят. Най-чести са отравянията с медикаменти, следвани от препарати за бита, пестициди, инсектициди и др.

През топлите месеци се увеличават токсичните ефекти, предизвикани от ужилвания и ухапвания от отровни насекоми, змии и други животински видове.

Как да разпознаем острите отравяния?

За остра екзогенна интоксикация се мисли тогава, когато при дете в пълно здраве се появят клинични симптоми от страна на различни органи и системи, особено от страна на централната нервна система – сънливост, отпадналост, гърчове, загуба на съзнание… Особено важна е подробно снетата анамнеза – дали детето е било оставено само и без наблюдение в определен период от време. Опитът ми от практиката показва, че за съжаление родителите не са много склонни да признават тези факти, а именно те са от голямо значение, за да може специалистът да прецени в каква степен клиничните прояви се дължат на токсично увреждане или пък са израз на друга патология.

Важно е да се знае, че при появило се съмнение за отравяне или поставена диагноза се налага да се предприемат спешни детоксично-депурационни и реанимационни мерки, за да се сведат до минимум проявите на интоксикацията и усложненията в хода на заболяването. В тези случаи важи правилото – по-добре ранни, отколкото закъснели действия.

Как да окажем първа помощ?

Ако токсичното вещество е прието през устата и детето е в съзнание, веднага се предизвиква повръщане.

Виж още

Ако токсичното вещество е попаднало в организма през кожата, е необходимо детето бързо да се измие с вода и сапун.

Ако се касае за инхалационно отравяне (чрез вдишване), да се изведе от обгазената среда на чист въздух.

Ако се отнася за корозивно отравяне (чрез химикали, които при контакт могат да причинят тъканно увреждане), да се даде яйчено-белтъчна смес.

Ако детето е с промяна в съзнанието, е необходимо спешно да бъде отведено в здравно заведение за реанимационно лечение, където след интубация да бъде направена стомашна промивка.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре