Сега четеш
Детската кожа и неблагоприятните фактори

Детската кожа и неблагоприятните фактори

Знаете ли, че детската кожа се различава от тази на възрастните и че нейният най-горен слой, т. нар. епидермис, е с 20-30% по-тънък, а клетките са с по-малък размер?! Именно това я прави толкова нежна и лесно уязвима към неблагоприятните въздействия от околния свят.

Кои са най-големите агресори за чувствителната детска кожа, как да се грижим правилно за нея и как да я предпазим – за да отговорим на тези въпроси, потърсихме експертното мнение на доц. Янкова.

 

Защо детската кожа е толкова ранима?

Детската кожа е значително по-ранима от тази на възрастните. Всички въздействия върху нея имат степенно по-силни ефекти, защото при децата е налице по-голямо съотношение между площта на телесната повърхност и телесното тегло. Освен това поради незрелостта на тъканните структурии несъвършената имунна система различни кратковременни или продължителни вредни въздействия от околната среда биха могли да имат неблагоприятни последствия и да провокират различни увреждания.

Кои са най-големите външни дразнители за детската кожа?

Всички факторина околната среда – температура и влажност на въздуха, слънчеви лъчи, прах, замърсявания и т.н., въздействат върху децата още от раждането им. Инфекциите – бактериални, вирусни, гъбични, както и тези, провокирани от членестоноги (насекоми, паяци, паразити и др.), същоатакуват детската кожа. Предметите с ръбести форми и твърди повърхности, които са навсякъде в бита ни,също могат да нараняват повърхността на детското тяло и да провокират последващо инфектиране.

И все пак, има ли начин да предпазим детската кожа?

Разбира се, всеки загрижен родител го прави. Въпросът обаче е грижите да бъдат наистина адекватни,правилно дозирани и осъществени. Например, при ниски температури решението е лесно – затопляме помещението, в което живее детето, или пък го обличаме добре, когато е навън. Важно обаче е какво разбираме под затопляне и под „добре облечено“. Поради страх от простуда, родителите често претоплят децата, особено новородените и кърмачетата, което крие рискове. В кабинета ми редовно водят за консултация новородени с обриви от претопляне, с възпалени и запушени потни жлези и с реална опасност от последваща стафилококова инфекция…

Към слънцето също трябва да се подхожда с повишено внимание, защото високите дози на ултравиолетова радиация представляват сериозна агресия срещу детската кожа с всички непосредствени реакции (дразнене, изгаряне, сърбеж и алергии) или отдалечени във времето и възрастта болестни явления, включително пигментни тумори и кожен рак. В практиката си често се сблъсквам с недомислена грижа по отношение на слънчевото облъчване – например с използването на голямо количество слънцезащитни препарати при продължителен престой на плажа. Високите дози на слънцезащитните продукти не са безобидни за детската кожа в комбинация с активното слънце след 11.00 ч. и преди 17.00 ч.

Кои са трите най-чести кожни проблема при бебетата и малките деца?

През първите месеци след раждането, в резултат от претоплянето и спарването на кожата в зоната на слабините и седалището, се наблюдават обичайните интертриго и дерматити от пелени, а малко по-късно идва ред и на реакциите, предизвикани от мокрите хигиенни кърпички.

Виж още

Друго често срещано заболяване в ранната детска възраст е атопичният дерматит, който нерядко се определя като алергия към млечния протеин. Той може да бъде част от т.нар. атопична болест или да остане самостоятелно заболяване, което децата развиват след двумесечна възраст. Проявите са по-изразени през хладните сезони и се подобряват през лятото.

В ранна възраст, най-вече през лятото, зачестяват случаите на алергични прояви на строфулус (детска папулозна уртикария) и други дерматити, причинени от насекоми, треви, пясък и пр.

Как да защитим кожата през зимата

През студените месеци се влошават състоянията, свързани със сухота на кожата и най-вече атопичният дерматит. В резултат на дългия престой на студено при незащитена кожа на лицето се появяват зачервяване, обрив и грапава повърхност по бузките. В по-тежките случаи подобни увреждания могат да се развият и по ръчичките, дори и по закритите части на тялото, както и да се появи силен сърбеж

Ефикасна защита на сухата детска кожа може да бъде осигурена посредством употребата на емолиенти (омекотители и хидратанти). Те трябва да се нанасят преди излизане, както и всеки път, когато кожната повърхност е суха или грапава при допир. Ако използваните козметични продукти не дават задоволителен резултат, необходимо да се направи консултация със специалист. Родителите трябва да знаят, че бързите и навреме взети мерки ще намалят риска от по-сериозни кожни прояви и по-продължително лечение.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре