Сега четеш
Грижа за детските очички през лятото

Грижа за детските очички през лятото

През лятото родителите не пропускаме да се погрижим за детската кожа и да я защитим от вредните лъчи на слънцето. Често обаче забравяме, че очичките също изискват грижа и защита. Офталмолозите са категорични – ултравиолетовите лъчи на слънцето могат да причинят сериозни увреждания на детските очи и затова трябва да знаем как да ги предпазим.

За да научим повече как да се грижим правилно за детските очи през лятото, потърсихме експертното мнение на д-р Александър Оскар. Поинтересувахме се още коя е най-подходящата възраст за първите слънчеви очила, какви опасности крият морската вода и пясъкът и как да се справим, ако детето има конюнктивит.

 

Д-р Оскар, защо слънцето е толкова опасно за детските очички? Какво бихте посъветвали родителите – коя е най-добрата защита?

Ултравиолетовите лъчи на слънцето могат да причинят сериозни увреждания на детските очи. Пряката експозиция на слънчевите лъчи (наблюдаване на слънцето без предпазни очила) може да доведе до трайно и необратимо увреждане на ретината. За щастие, в практиката сравнително рядко се сблъскваме с този проблем. Значително по-често обаче, особено през пролетно-летния период, се наблюдава т. нар. слънчева алергия. Тя се проявява със зачервяване на очите (могат да придобият дори „кървавочервен” цвят), често мигане, сърбеж, чувство на парене или усещане за песъчинка в очите. В такива случаи е необходимо да се направи консултация с очен специалист, който да препоръча адекватно лечение. Като профилактика на слънчевата алергия се препоръчва носене на слънчеви очила с необходимата UV защита.

И тук искам да обърна специално внимание на нещо много важно – носенето на декоративни детски очила е по-опасно от неносенето на очила. В този смисъл, когато избирате слънчеви очила за детето, обърнете специално внимание на качеството.

От каква възраст детето може да носи слънчеви очила?

Децата могат да носят слънчеви очила от най-ранна възраст. Моето дете например носи слънчеви очила още от 9-месечна възраст.

През лятото децата обичат да бъдат на басейн, на море… Какви опасности крие водата за детските очи и как да ги избегнем?

Плуването в басейн или в морето е едно от най-приятните детски изживявания! И в двата случая обаче е препоръчително мъниците да са с предпазни очила. Това важи особено при плуване в басейните – водата в тях се обработва с голямо количество химикали, които могат да причинят дразнене и алергични реакции. Обикновено реакциите се изразяват в зачервяване на очите и силен сърбеж. В тези случаи, както и след плуване в морска вода, се препоръчва обилното изплакване на очите с обикновена вода. Ако въпреки това симптомите не отзвучат, необходимо е да се направи консултация с очен лекар.  

На плажа по време на игра нерядко се случва да попадне и пясък в очите. Доколко опасно е това и как да реагират родителите?

Попадането на чуждо тяло в очите, най-често на песъчинки, е изключително неприятно изживяване. Роговицата на окото е много добре инервирана и най-малката песъчинка може да причини силна болезненост и неприятно усещане. След игра в пясъка винаги е необходимо да изплаквате на очите на детето с вода. Ако забележите нещо, което ви безпокои, не губете време, а задължително се консултирайте своевременно с очен лекар. Отстраняването на песъчинките от очите може да стане в амбулаторни условия, но нерядко се налага (особено при деца под 7-8-годишна възраст) това да бъде извършено в операционна зала под обща анестезия.

Да не забравяме и насекомите – ухапването от насекомо в близост до окото крие ли някакъв риск?

Летните месеци, освен с приятни емоции, могат да бъдат свързани и с неприятни изживявания като например ухапвания от комари или други насекоми. Самото ухапване най-често причинява локална алергична реакция, като в тези случаи е необходимо своевременното даване на противоалергични медикаменти през устата. От друга страна, сърбежът и свързаното с него постоянно разчесване може да причини инфектиране на мястото на ухапването, което да доведе до неприятни усложнения – подуване, болезнен оток. В тези случаи е необходимо да се потърси спешно консултация с очен специалист, тъй като една локална инфекция в областта на орбитите и очите може да има сериозни последствия.

Въпреки че не можем да говорим за сезонност при конюнктивита, в топлите месеци той е често явление. Какво трябва да знаем за него – как да го разпознаем, как се лекува, как да облекчим дискомфорта, който изпитва детето?

Виж още

Конюнктивит означава възпаление на конюнктивата – прозрачната ципа на окото. Причините за появата му могат да бъдат най-различни – алергия (през летните месеци може би най-честата причина), вируси, бактерии. При всички случаи носенето на слънчеви очила и добрата очна хигиена, която трябва да е свързана не само с редовно миене на очичките, но и на ръцете, значително намаляват риска от появата и развитието на конюнктивит.

Трябва да се има предвид, че родителите често допускат една грешка при лечението на конюнктивита – мислейки си, че е инфекциозен (вирусен или бактериален), започват да капят антибактериални капки. А както казах, в голяма част от случаите се касае за алергична проява и капането на антибактериални капки не само няма да помогне и да облекчи симптомите, а напротив – ще ги засили. Ето защо не бива да се прибягва до самолечение, а до консултация с офталмолог, който най-добре може да прецени какъв вид е конюнктивитът и дали лечението трябва да е с антиалергични или антибактериални капки.

 

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре