Сега четеш
Откъде идват детските комплекси

Откъде идват детските комплекси

Причини

Ето от какво могат да са породени детските комплекси:

 

Наследствени проблеми

Често се случва детето да наследи както положителни черти от родителите си, така и някои комплекси. Например, ако мама в детството си е била срамежлива и не е обичала публичните изяви, има голяма вероятност този проблем да се прояви и у детето.

Нереализирани родителски амбиции

Много родители си мечтаят детето им да се занимава с това, което при тях не се е получило. Ако тати е искал да стане футболист, той решава да запише сина на футбол и въобще не се интересува от неговите желания. Важно е да отчитате интересите на детето, а не да го заставяте да прави това, което вие искате.

Липса на подкрепа

Всяко дете има нужда от подкрепа в различни житейски ситуации. Понякога е нужно само да прегърнете детето и да го изслушате, а не да оставяте ситуацията сама да се разреши. Деца, които са били лишени от родителска подкрепа, често пренасят комплексите си в живота и на възрастни.

Възпитание

Много често детските комплекси идват от начина на възпитание. Ако родителите „задушават“ детето с постоянните си грижи, в по-късен етап от живота ще му е трудно само да взема решения. Майки и бащи, които постоянно се карат помежду си, а също така често критикуват детето си, рискуват то да израсне страхливо и тревожно. Когато пък възрастните изпълняват всяко едно желание на съкровището си, като по правило детето ще бъде егоист.

Вашата реакция

Не оставяйте детето само с неговите комплекси. Покажете му, че неуспехите му ви безпокоят, но вие знаете, че от всяка ситуация има изход.

Не игнорирайте даден проблем с думите: „Няма нищо страшно“, „Това си е твоя грижа“ . Разговаряйте с детето толкова, колкото е необходимо, но не прекалявайте. Не е нужно комплексът да се превръща във водеща тема на всеки разговор – това само ще утежни ситуацията. В присъствието на близки, познати и роднини не обсъждайте даден комплекс. За детето е важно да знае, че го разбирате и обичате.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре