Сега четеш
Бебе със запек: симптоми, причини и лечение

Бебе със запек: симптоми, причини и лечение

С появата си на бял свят новороденото изпитва всякакви затруднения и се сблъсква с различни проблеми, но най-неприятните от тях често са свързани с ходенето по голяма нужда. Обичайните проблеми, както се сещате, са два – диария или запек (констипация).

Разберете за какво трябва да следите и какво бихте могли да направите, ако бебчо е с нередовно стомахче и страда от запек.

 

Защо акото е толкова важно…

Ако сте млад родител и нямате богат опит в отглеждането на деца, най-вероятно съдите какво е състоянието на мъничето по сигналите, които ви подава то – усмивка, смях, гукане. Да, те наистина са важни показатели, по които може да разберете дали бебето се чувства добре, но има и един доста съществен индикатор за здравословното състояние на детето и това е… акото. Когато мъникът ходи по голяма нужда редовно, това означава, че то си взема необходимото количество хранителни вещества и че изхвърля успешно ненужното. Ако детето не се изхожда редовно, задължително трябва да се открие каква е причината за това.

 

За какво да следите

Важно е да се знае, че навиците за акане на новородените могат да бъдат доста различни – някои от бебета го правят след абсолютно всяко хапване, а други са способни да задържат по седмица. По правило бебетата, които са изцяло на кърма, по-рядко страдат от запек, за разлика от тези, които са на изкуствено хранене. Сигнал, че има проблем е, ако вместо по-редки, течни или пастообразни, изпражненията на бебето станат като малки глинени топчета. Трябва да се има предвид, че с въвеждането на твърди храни, цветът и формата на акото, както и броят на изхождания ще се променят често в зависимост от консумираната храна. Според специалистите за децата между 0 и 4 години за нормално се счита ходенето по голяма нужда от 3 до 4 пъти на ден. След навлизането на твърдите храни в менюто изхождането се свежда до приблизително един път дневно.

 

Кога има повод за притеснение

Ако детето не ходи по голяма нужда за продължителен период от време, това определено е сигнал за запек.

Ако на петия ден от раждането си, бебето ака рядко (1-2 пъти дневно) и изпражненията не са редки и светло жълти или кафяви, нещо вероятно не е наред. Подобни явления обикновено индикират, че кърмачето не приема необходимото количество хранителни вещества.

За запек можем да говорим и когато детето не е ходило по голяма нужда за продължителен период от време или акото му е твърдо. Твърдите изпражнения разтягат аналните стени, което може да причини кръвоизливи и да доведе до леко оцветяване на екскрементите с кръв.

Ако сте забелязали, че бебето отказва да се храни, че прави странни изкривени физиономии, а коремчето му е подуто и при допир го боли, най-вероятно става дума за констипация.

 

Причините за запека

Виж още

При децата, хранещи се с изкуствени млека, съществува много по-голяма вероятност да имат проблем с редовното изхождане. Въвеждането на нови храни също е критичен момент – ябълковият сок, бананите, зелето, зърнените и бобовите храни могат да доведат до запек.

 

Как да го излекуваме

Смяната на изкуственото мляко или промяна в диетата на кърмещата майка помагат за преборване на запека при малките бебета. Колкото и изненадващо да звучи, твърдите храни освен виновници за констипацията могат да бъдат и добро „лекарство“ – някои плодове, зеленчуци и сокове нормализират движенията на червата. Не бива да се забравя и консумацията на вода.

И все пак, ако детето ви има проблем с изхождането по голяма нужда, най-добрият вариант е да се консултирате с педиатъра. Той ще ви даде препоръки за промяна в хранителния режим, а при необходимост може да включи и предприемането на други мерки – ректална стимулация чрез памучен тампон или ректален термометър, глицеринови супозитории (свещички), натурални зеленчукови разхлабителни.

 

Източник: www.parents.com

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре