Сега четеш
Различните видове кашлици – как да ги разпознаете

Различните видове кашлици – как да ги разпознаете

Защо е важно да бъде определен характерът на кашлицата? Различните видове кашлици за какви заболявания обикновено са знак?

Ето отговорите на д-р Величка Опаранова, педиатър и детски пулмолог, Първа детска консултативна клиника, Отделение по детска гръдна хирургия, МБАЛСМ „Пирогов“:

„Кашлицата е един от ранните и характерни симптоми на белодробно заболяване. Познаването на причините за кашлицата и нейната характеристика имат важно клинично значение и определят избора на диагностичния и терапевтичен план на лекуващия лекар.

Според характеристиката кашлицата може да бъде суха или влажна; пристъпна, дрезгава или спастична; дневна или нощна, при физическо усилие. От значение при по-големите деца е наличието на експекторация (отделяне на храчки) и нейната характеристика – слузна, гнойна, с примеси на кръв. Важно е времето на поява на кашлица – в началото на заболяването или през следващите дни.

Според продължителността кашлицата се разделя на: остра (с продължителност по-малка от 3 седмици); рецидивираща, продължителна (над 21 дни) и хронична (с продължителност над 8 седмици).

При голям процент от случаите острата кашлица е самоограничаваща се и не налага лекарска намеса. Най-честата причина за появата й са инфекциите (в над 90% вирусни инфекции на горни дихателни пътища до ларинкса). Макар и рядко, има и други заболявания, водещи до остра кашлица. Ето защо е необходима подробна анамнеза, физикален преглед и по преценка на лекуващия лекар – допълнителни изследвания. В повечето случаи кашлицата преминава без специфично лечение, антитусивните средства не са задължителни, приемът им е препоръчителен само в случаите на нарушаване на съня и храненето на детето.

Рецидивиращата кашлица се среща при аспирация на чуждо тяло, при дренаж на горните дихателни пътища (синуити), хиперактивниихателни пътища, пасивно тютюнопушене, някои хронични белодробни заболявания.

Хроничната и продължителната кашлица отчасти се припокриват. Една от най-честите причини е т. нар. „постинфекциозната кашлица“, след преболедуване от вирусни или атипични инфекции. В голям процент от случаите хроничната кашлица е симптом, задължително налагащ преглед при специалист и изискващ допълнителни образни, микробиологични и имунологични изследвания, функционално изследване на дишането при по-големите деца, алергологично тестуване, консултация с УНГ и др.

Виж още

Тъй като кашлицата е защитен акт на очистване на дихателните пътища от чужди материи и излишни секрети, приемът на противокашлични препарати от различни групи и с различен механизъм на действие често е неоправдан.“

 

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре