Сега четеш
Д-р Юлияна Василева

Д-р Юлияна Василева

Д-р Юлияна Василева е с над 30-години стаж. Работи като семеен лекар и педиатър в 29 ДКЦ, София.
Родителите, които се включиха в нашата кампания „Моят любим педиатър“, я номинираха за техен любим лекар. Срещнахме се с д-р Василева в нейния кабинет, за да й връчим грамотата и да й зададем няколко въпроса.


Кои са основните фактори, за да бъде едно дете здраво?
Правилното хранене се явява основен фактор за здравето на всеки човек. То обаче е от ключово значение за детския организъм, който се развива, расте, оформят се органи и системи, сетива, кости. Хигиената е друг основен фактор, влияещ на здравето. За всичко това трябва да се погрижат хората, които участвуват в отглеждането на детето – родителите, персоналът в детските заведения, цялото общество.

Разкажете ни чисто човешки за вас – как се справяте със стреса, с напрегнатото ежедневие, как си почивате, кое ви успокоява, кое ви усмихва?
В началото на реформата през 2001 г. изживях голям стрес. Хората звъняха денонощно, искаха съвети, прегледи… Не можех да спя от страх, че някой ще остане недоволен. По това време вече имах 15-годишен опит в професията и с лечебната дейност нямах проблем, но чисто физически изнемогвах… С годините стресът намаля. Научих се да разговарям с хората по начин, по който и те да се поставят на мое място, без повишаване на тон. Лекарят, освен да лекува, трябва много да разговаря с хората. Те най-често идват в кабинета притеснени, а спокойният тон и загриженият глас на лекаря ги успокояват и ги кара да се доверят…
Иначе си почивам най-добре, когато съм в семейна среда. Обичам да посрещам вкъщи децата и внуците, а и много приятели. Обожавам да готвя. С моя мъж много пътувахме и из чужбина. Почивката трябва да те обогатява, да усещаш, че се грижиш и за себе си, а не само за другите.

Кои са трите най-важни неща, които сте научили от практиката си?
Първо, да работиш така, че ти самият да си доволен от работата си. Когато уважаваш хората, и те ти отвръщат със същото. Второ, заплащането, няма как да отречем влиянието на парите – те ти дават възможност да си почваш след работа и да пътуваш, да се наслаждаваш на книги, на дрехи. Аз съм лекар, но и жена, и човек със своите нужди. Трето, покрай професията си опознах много хора и много от тях ги усещам като близки… Обичам хората! Многото бумащина обаче ми пречи да съм още по-полезна и на тях, и на себе си.

Ако имахте възможността да започнете професионалния си път отново, бихте ли избрали същата професия?
Категорично ДА.

Нашите читатели ви посочиха като един от любимите им педиатри, ето защо ви връчваме и отличителния знак на нашата кампания „Моят любим педиатър“. Какво означава за вас това признание?
Много, много съм щастлива! Горда съм, но най-вече съм признателна на майките. Радвам се, че са разбрали, че ме боли за техните децата, когато са болни и че наистина милея за тях.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре