Сега четеш
Д-р Пламен Масларски

Д-р Пламен Масларски

В професионалната визитка на д-р Пламен Масларски можем да прочетем, че е специалист по детски болести и детска ендокринология, че има над 24-годишен стаж и че понастоящем е педиатър в ДКЦ Аджибадем Сити Клиник, София. От родителите, които се включиха в нашата кампания „Моят любим педиатър“ и които го номинираха за техен любим детски лекар, научихме, че той е „лъчезарен“, „внимателен“, „изключително добър специалист“, „че децата го обожават“, „че само на него имат доверие“… Това можем да го потвърдим категорично и с ръка на сърцето и ние, от нашия екип, в ролята си на родители. Срещнахме се с д-р Масларски в неговия кабинет, за да му връчим грамотата и да му зададем няколко въпроса.

Д-р Масларски, дневно по колко деца минават през кабинета ви?

Средно по около 20 деца.

Кои са най-често срещаните оплаквания, за които ви търсят?

Възпалителни заболявания на дихателната система, проблеми в развитието, хранене и затлъстяване.

Какво е вашето мнение относно:

  • Кърменето: подкрепям и работя за ангажиране на цялото семейство в тази задача.
  • Захранването: след 4 месеца и половина, както е според препоръките на Eвропейската асоциация на гастроентеролозите, но съобразено с индивидуалните особености на детето. 
  • Проходилките: препоръчвам активните проходилки, но след консултация и с ортопед.  
  • Залъгалките: ако детето има изявен сукателен рефлекс и залъгалките му помагат да се успокои, биха могли да се използват, тъй като не пречат на кърменето. Препоръчвам обаче ранно им отстраняване – до навършването на детето на 1 година, тъй като след има опасност от деформация на съзъбието. 
  • Хомеопатията: практикувам конвенционална медицина.  

Какви са наблюденията ви относно имунизациите – от какво се страхуват родителите? Кои са най-често срещаните нежелани реакции?

Считам, че се използват все по-добри и усъвършенствани ваксини. Аз като лекар, а и повечето родители сме убедени в големия принос на ваксините за ограничаване на редица от опасните инфекциозни заболявания. При добра преценка на ситуацията, постваксиналните реакции са краткосрочни и обикновено не изискват никакво лечение. Родителите се страхуват повече от трайните усложнения, които, за щастие, се срещат много рядко.

Кои са основните фактори, за да бъде едно дете здраво?

Основните фактори са генетични и социални, може би в по-малка степен са свързани и със системата на здравеопазването. Съветвам родителите да бъдат уравновесени и разумни, да имат доверие в своя лекар. Критично да преценяват съветите на своите близки и на приятелите и най-вече – да прекарват повече време със своите деца.

Има ли случай във вашата практика, който няма да забравите никога?

Разбира се. Всеки лекар има хубави моменти в кариерата, но и такива, в които е бил безсилен да помогне за излекуване на болния. Обикновено помним вторите случаи.

Кои са трите най-важни неща, които сте научили от практиката си?

Да изслушвам цялата информация от пациентите, да се отнасям критично към своите решения и да уважавам мнението на колегите си.

Разкажете ни чисто човешки за вас – как се справяте със стреса, с напрегнатото ежедневие, как си почивате, кое ви успокоява, кое ви усмихва?

За да се справя със стреса, разчитам най-вече на семейството и приятелите си. Считам обаче, че когато е в дозирани количества, той мобилизира човека. Почивам също като пътувам, чета и гледам хубави филми.

Ако имахте възможността да започнете професионалния си път отново, бихте ли избрали същата професия?

Харесва ми професията! Намирам я за интересна и пълноценна, дава ми възможност да общувам с различни хора… Но може би щях да опитам нещо друго – например да стана учител.

Родителите ви посочиха като един от любимите им педиатри. От тяхно име ви връчихме наградата „Моят любим педиатър“. Какво означава за вас това признание?

Благодаря за доверието! Тъй като процесът е взаимен, оценката за моятаработа е също признание за тяхната любов, себеотдаване и интелигентност.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре