Сега четеш
Да изпреварим настинките и грипа с хомеопатия

Да изпреварим настинките и грипа с хомеопатия

Хомеопатията придобива все по-голяма популярност през последните години и все повече родители се обръщат към „нежната медицина“. Тя е ефективен и безвреден алтернативен метод на терапия, който може да се прилага още от самото раждане на малкото човече. Освен за лечение на някои от най-честите детски болести, хомеопатията може да се използва и с превантивна цел като ефикасен метод за укрепване на имунната система.

 

Навлизаме в сезона на настинките и грипа. Късно ли е да подсилим имунитета на детето?

По принцип никога не е късно, но оптималното време за започване на хомеопатична профилактика е краят на септември, началото на октомври. Така организмът ще има време да се подготви за пика на острите заболявания, характерни за есенно-зимния сезон.

Какъв е принципът на действие на хомеопатията? Как хомеопатичните средства влияят на имунната система?

Хомеопатичните медикаменти подкрепят естествените защитни механизми на човешкия организъм и така „подсилват“ имунния отговор. При често боледуващите деца се изготвят индивидуални профилактични схеми, съобразени с особеностите на детето, неговата наследствена обремененост, начинът му на боледуване. Целта на тези профилактични схеми е постепенно боледуванията да се разредят и да намалеят като тежест и продължителност.

Какви са преимуществата на хомеопатичните средства?

Хомеопатичните средства са ефикасни, без да имат каквито и да било странични ефекти. Не случайно пациентите наричат хомеопатията „нежна медицина“. Приложима е още от бебешка възраст, както и при бременни и кърмещи жени. Хомеопатичните продукти не влизат в лекарствени взаимодействия – т.е. ако се наложи прием на други медикаменти, няма опасност двата вида лечение да си взаимодействат и това да предизвика нежелани реакции.

Кои хомеопатични средства са подходящи за засилване на съпротивителните сили на организма?

Едно от най-ефикасните хомеопатични средства за укрепване на имунитета е Осцилококцинум.Прилага се веднъж седмично по 1 флакон за периода от октомври до април. Дозата не зависи от възрастта на пациента и може да се прилага както при съвсем малки деца (разтворен в малко вода), така и при възрастни.

Когато детето е в непосредствен контакт с вирусоносител, е препоръчително  Осцилококцинум да се приема в доза 2 пъти дневно по 1 флакон в 3 последователни дни. Това, заедно с общо укрепващи мерки като например прием на фрешове, богати на витамин С и на неспецифични имуномодулатори като екстракт от ехинацея, черен бъз и др., намалява вероятността от разболяване.

Други хомеопатични продукти с неспецифична имуномодулираща роля са Silicea 9 CH и Echinaceaangustifolia 5 CH. Могат да се прилагат по 5 гранули през ден (т.е. единия ден се дават 5 гранули от единия продукт, на следващия ден – 5 гранули от другия продукт) в месеците със засилен риск от боледуване.

Хомеопатичните гранули се смучат до пълно стапяне. Често децата ги схрускват, което също е позволено, а за най-малките се препоръчва разтваряне в малко количество вода.

На деца от каква възраст може да се прилага хомеопатия с цел засилване на имунитета?

Няма долна граница за възрастта, от която може да се прилага хомеопатия с цел укрепване на имунитета. Обикновено децата, които са на кърма, не се нуждаят от допълнителна профилактика, тъй като майчината кърма е отлична защита срещу инфекции. Най-често хомеопатичната терапия се включва при тръгване на детска градина или ясла, когато рискът от инфекции рязко нараства.

Ако все пак сме закъснели и детето се е разболяло… Кои са най-често използвани хомеопатични медикаменти при хрема, настинка, висока температура и грип?

Има множество хомеопатични медикаменти, приложими при изброените състояния, като подборът им зависи както от симптомите на пациента, така и от данните от проведения клиничен преглед.

Все пак, когато родителите нямат възможност да се обърнат към лекар-хомеопат за изготвяне на индивидуална терапия, биха могли да приложат някои от комбинираните препарати, наречени специалитети. Те обединяват най-често изписваните хомеопатични продукти при даден симптом (напр. хрема, зачервено гърло, пресипнал глас и т.н.). Приложението на тези комбинирани препарати трябва да става под контрола на лекуващия лекар – не заради риска от странични реакции, а за да не се пропусне състояние, изискващо провеждане на допълнителни изследвания или прилагането на друг тип лечение.

При хрема бърз подсушаващ ефект дава комбинираният препарат Коризалия. Приема се по 1 таблетка на всеки час. Дозата не зависи от възрастта. Таблетките се смучат или за по-малките се разтварят в малко вода.

При настинка, т.е. при начало на едно остро респираторно заболяване, най-добър ефект има приложението на Осцилококцинум в доза 3 пъти дневно по 1 флакон в 2 последователни дни. Дозата не зависи от възрастта. Гранулките се смучат, схрускват или се приемат разтворени в малко вода. За да има ефект обаче, продуктът трябва да се приложи още при първи симптоми (най-добре в първите 24 до 48 часа от боледуването).

Виж още

При грип, висока температура и отпадналост е желателно да се направи консултация с лекар хомеопат и да се изготви индивидуална терапия.

Битува схващане, че ефектът от хомеопатичните средства настъпва бавно. Колко време след започване на терапията можем да очакваме подобрение?

Това схващане, макар и доста разпространено, е неправилно. При остри състояния ефектът настъпва много бързо и ако лечението започне още с първите признаци, обикновено за 3-4 дни малчуганът вече е абсолютно здрав. По-различно стои въпросът с хроничните заболявания, където постигането на дълготраен ефект изисква повече упоритост (напр. атопичен дерматит, алергичен ринит, увеличена трета сливица и др.).

Хомеопатичните препарати могат ли да се прилагат успоредно с медикаменти на класическата медицина?

Разбира се. Погрешно и опасно е да се счита, че докато детето се лекува с хомеопатия, в никакъв случай не бива да приема температуропонижаващи, противоалергични, антибиотици или други медикаменти. Друг е въпросът, че при лекуваните с хомеопатия деца по-рядко се налага приложението на други медикаменти. Ролята на лекаря обаче е да прецени кое е най-добро за пациента му в дадената ситуация и когато това е в интерес на детето, да комбинира предимствата на хомеопатията с достиженията на съвременната конвенционална медицина.

 

Хомеопатията не е панацея

Хомеопатичната терапия е приложима при голям брой остри и хронични заболявания, но докато при някои от тях може да е единствено лечение, то при други тя е само допълнение към конвенционалната терапия. В този смисъл, когато избирате хомеопат, който да работи с детето ви, поинтересувайте се най-напред дали този хомеопат е и добър лекар, защото само добре квалифициран лекар може да прецени в кои ситуации може да предпише хомеопатична терапия и в кои се налага приложението и на други методи на лечение.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре