Сега четеш
Да ги научим да учат

Да ги научим да учат

Ученето не идва от само себе си. Необходимо е да помогнем на децата да се научат да учат. Между другото това е една от основните задачи на началното училище – да създаде ефективни навици за учене.

Помните ли как децата ви обичаха да си играят на училище, когато бяха 4-5-годишни? Е, 10 години по-късно те дори не искат да чуят за него. Работата е там, че през цялото време искаме от тях резултати, без да им обясним пътя за постигането им.

Когато детето тръгне на училище, е време да създадете навик за самостоятелно учене. Това означава всеки ден да има поне един час, в който то да се занимава с учебна работа, която да организира и планира само. Дори в дните, в които няма домашни, не отменяйте този час. Предложете му някакви други игри, които подпомагат развитието на уменията му за учене. Важното е да разбере, че това е часът за учене, а не за гледане на телевизия, видео, компютърни игри или излизане навън. Хубаво е този „час за учене” да се провежда постоянно, като постепенно увеличавате времетраенето му с порастването на детето.

Важно е да осъзнаете, че хората имат различни стилове на учене. Мнозина са убедени, че най-добрият начин за учене са тиха стая с бюро, добро осветление и без хора наоколо. Други обаче са на противоположната крайност. Те имат нужда от движение. Няколко минути здраво тичане или един бърз баскетбол са в състояние да сторят чудеса със способността им за концентрация. За такива деца е направо противопоказано да учат, седнали зад бюрото в тиха стая. Трети имат силно развити визуални способности. Те научават най-добре това, което виждат. За тях прочитането на урока по география и разглеждането на няколко подходящи карти са напълно достатъчни, за да се подготвят. А има и такива, които се нуждаят от публика, за да могат да го направят. Те се справят чудесно с всяка информация, която чуват или възпроизвеждат на глас.

Ако искате да сте сигурни към коя група принадлежи детето, потърсете съдействие от  училището, за да установите какъв е стилът му на учене (можете да се обърнете към училищния психолог, например). Отделете малко от собственото си време, за да научите нещо повече за различните типове учене. Най-хубаво е да го направите заедно с детето. Така то хем ще разбере какъв е стилът му на учене, хем ще осъзнае и нещо друго – ученето е нещо важно.

Дори и двамата да познавате много добре стила на учене, понякога хлапето ще се натъква на трудности. Разяснете му, че човек не може да се справя лесно с всичко. Помогнете му да премине през трудната задача стъпка по стъпка. Опитайте се да направите ученето интересно. Показвайте, че това е важно за вас, изслушвайте с искрен интерес какво е научило, задавайте въпроси. Дайте му възможност да се почувства значимо с новите си знания.

ЧЕТЕНЕТО

Да се научат да четат, е едно от най-важните неща за децата в училище. Но четенето се учи колкото в училище, толкова и вкъщи. Учените са доказали, че  децата стават запалени читатели, ако родителите им четат вкъщи и им подаряват книжки за рождени дни и други празници, редовно им прочитат приказка за лека нощ, водят ги в библиотеки, окуражават ги да разговарят и да обсъждат.

Как да помогнем на детето да подобри четенето си? Някои идеи за забавно четене с мама и татко:

 1. Четене на приказки в стихове. Римите и ритъмът помагат на детето да запомни текста и лесно да го следи с поглед.
 2. Четене по двойки. Родителят и детето се редуват да четат интересна история, разказ, приказка.
 3. Табели за четене. По време на път децата и родителите откриват надписи по табели, билбордове, интересни пътни знаци.
 4. По-добре от телевизия. Заменете вечерната телевизия с прочитането на една добра екшън история, приключенски разказ, а защо не и комикс.
 5. Надписи, надписи, надписи. Надпишете предметите в детската стая, така децата научават, че написаните думи са свързани с реалните предмети.
 6. Четене на готварска рецепта. Когато готвите, помолете вашето дете да ви помага, като чете рецептата. Стъпка по стъпка – инструкциите, съставките и мерките, всичко това е част от света на думите.
 7. Пазаруване и четене. Четете табелките и етикетите в магазина. Върнете се вкъщи и докато подреждате покупките, си направете игра за четене на етикетите.

 

ОВЛАДЯНАТА МАТЕМАТИКА

Усвояването на математиката е абсолютно необходимо за бъдещото развитие в училище и по-късно в живота. Нашите деца се нуждаят от стабилни знания по този предмет, за да успеят в по-горните класове, после в университета и да имат повече възможности за избор на кариера.

Ето няколко съвета как да им помогнем да развият математическите си способности:

 1. Убедете се, че вашето дете разбира същността на математиката. Накарайте го да играе с предмети, за да разбере основната идея на математиката (от конкретното към абстрактното). Може да струпа например 1, 2 или повече кубчета на купчина и после да ви каже колко са всичките.
 2. Помогнете му да разбере основните положения в математиката. Това означава детето да отговори бързо (за 3 секунди) на елементарна задача. Редовното упражняване е условие за бърз отговор. Всичко това може да се направи под формата на игра.
 3. Научете го да пише четливо числата. 25% от всички грешки в решаването на математически задачи се дължат на нечетливо написани числа.
 4. Помогнете на детето, щом има нужда
 5. Покажете му как да се справи с домашното си. Писането на домашно доразвива знанията, които детето получава в клас. Учете го да започва всяко домашно с четене на урока в учебника или примерите от учебната си тетрадка.
 6. Окуражавайте детето да се упражнява.
 7. Обяснете му как да решава задачи. Създайте на детето навик да прочита условието на задачата няколко пъти. Научете го и в най-сложната задача да разпознава отделните части, с които може да се справи стъпка по стъпка.
 8. Помогнете на вашето дете да научи понятията в математиката. Без да разбере понятията, езика на математиката, детето никога няма да я почувства или да напредне. Проверявайте дали вашият малък ученик научава нови термини. Ако не успява, използвайте прости моделчета и лесни задачи, за да му покажете как се използват термините.
 9. Научете го как да решава задачи наум. Решаването на задачи наум помага на детето да автоматизира някои действия и подходи и по-лесно да разпознава и прилага вече усвоени модели.
 10. Направете математиката част от всекидневния живот на детето. Окуражавайте го да използва математиката в практиката: например да направи сметките или да засее нови растения на определено равно разстояние едно от друго… Така то започва да разбира смисъла от усвояването на математическите знания.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре