Сега четеш
Танцуващи хлапета

Танцуващи хлапета

Съществуват редица дейности, които са не само забавни, но и полезни за развитието на детето. В този брой избрахме да ви разкажем за една от тях – уроците по танци. Защото: 1. Танците крият огромни ползи за детското здраве. 2. Въздействат благоприятно върху емоционалното развитие на малчуганите. 3. Дават самочувствие. 4. Развиват ценни физически умения. 5. Възпитават. 6. Учат децата на социални умения… И още куп други неща.

От каква възраст е хубаво детето да започне заниманията по танци, колко голямо е натоварването и как протича един урок за малки деца? Зорница Петрова отвори вратите на танцовата си школа и ни разказа повече за танците в ранна детска възраст.

 

Коя е най-подходящата възраст за едно дете да започне уроци по танци?

Съдейки по личния си опит и натрупаните през годините наблюдения върху развитието на тялото и неговите физически възможности, установих, че е много важно за едно дете да се запознае с движението още в най-ранна възраст. Казвайки „движение“, не визирам единствено танца и различните му форми, а подходящата за едно дете спортна активност с оглед на собствения му темперамент и индивидуалните му интереси. В ранна възраст малчуганите по-често не дават ясни сигнали за това какво ги увлича и за да открият в тях дадени заложби (били те спортни, музикални или изобщо артистични), родителите трябва да експериментират. Сигналите за интерес към танцa и музиката в ранна детска възраст са ясно различими – мъниците реагират на музика, танцуват и пеят.

След навършване на три години децата спокойно могат да се занимават със спортно-движенческа или танцово-спортна дейност, но препоръчвам преди предприемането на подобна стъпка, родителят да потърси специализирана за възрастта на детето програма, която развива основни умения и подготвя детското тяло за последващи физически активности. От 4-5-годишна възраст вече е възможно детето да посещава спортни тренировки или танцова школа.

В DIVA Dance имаме специално разработена програма за деца от 3 до 5 години, като след тази възраст ги разпределяме според интересите и желанията им. Няма как на 3-годишно дете да се преподава класически балет, хип-хоп или какъвто и да е друг стил. За да може това да се случи, трябва да са налице добра координация на тялото, известна степен на концентрация и осъзнато старание. Целта на танцовите уроци за най-малките е да ги запознаем с основите на танца – елементарна координация, усет за ритъм, пластика и общо физическо усещане за разположението на тялото в пространството.

Малките деца са доста гъвкави и пластични, затова, ако се занимават от ранна възраст с танцова или спортна активност, развиват и запазват за по-дълго пластиката и подвижността на тялото си.

 

Има ли танци (стилове), които са по-подходящи за малки деца, и такива, за които трябва да изчакаме повече?

Необходимо е танцовите стилове да бъдат съобразени с възрастта на децата. Специално с класическия балет не бива да се закъснява – обикновено при навършени 5-6 години детето трябва да започне системни занимания (все пак класиката е в основата на много от съществуващите танцови стилове и течения). Същото се отнася и за модерния балет, спортните и състезателните танци, с разликата, че при тях не е задължително ранно записване.

От друга страна, стрийт стиловете – Break Dance, Hip-hop, Urban Dance, MTV Dance и др., са страстта на тийнейджърите през последните години. Те, така да се каже, са трибуна за себеизразяване в тази чувствителна възраст. Освен това те не изискват предварителна подготовка и могат да започнат да се практикуват и на по-късна възраст (12-13 години).

 

С какво танците са полезни за децата?

Когато заниманията са системни и методични, танцът се превръща в една естествена грижа за физическото здраве. Тялото повишава физическата си издръжливост, мускулатурата укрепва, развива се добра общодвигателна култура. Танците развиват също така усещане за ритъм, координация, естетически усет, самодисциплина и отговорност. Момичетата придобиват грация и женственост, а момчетата – подвижност, ловкост и бързина. Танцът дава и едно от най-ценните качества за всяко дете – добро самочувствие! Участието в танцова група пък развива умения за екипна работа и толерантност. И още нещо – изразявайки емоции, танците спомагат за освобождаване от агресията в тялото и ума, т.е. те са благоприятни не само за физическото, но и за психическото здраве!

 

Могат ли танците да бъдат натоварващи за детската физика и в кои случаи?

Всяка спортна активност е натоварваща за децата, ако тренировките биват посещавани с цел придобиване на определени умения или поради по-сериозни амбиции. Затова от огромно значение за процеса на обучение са както личните, така и професионални умения на педагозите, работещи с децата. Родителите трябва да знаят, че няма нищо притеснително в натоварващите занятия, дори напротив – желателно е да бъдат такива, стига процесът да е методичен и правилно планиран.

Разбира се, часовете по танци биха могли и да не натоварват физически, в случай че децата ги посещават за развлечение или за да уплътняват с полезни занимания свободното си време. Това също е вариант – решението зависи от нагласата на малчуганите и родителите.

 

Колко големи са групите, на които преподавате? На колко години е най-малкия ви курсист?

Групите ни са строго възрастово профилирани и освен това не надвишават повече от 12-18 деца. Имаме групи както за напреднали, така и за начинаещи.

Често майките нямат търпение да запишат децата си на танцово-артистични занимания. Затова ни се е случвало да работим и с малчугани под 3 години, което предполага известни затруднения, но с повече усилия се получава. Работата с деца е сложен и отговорен процес, тъй като всяка възраст изисква специфични подходи. Поради тази причина освен груповата работа, наблягаме и на индивидуалния подход към всяко дете.

 

Как протича един час?

Стандартно всяко занимание протича в няколко етапа – започва се със специална загрявка (подготовка на мускулатурата), след това разучаваме различни танцови комбинации, накрая заучените комбинации се изработват в детайли и следва финалната част. Всяка тренировка е различна като творчески процес и натоварване, в зависимост от графика със сценични участия, за които готвим децата.

 

Танците подходящи ли са за момчета?

Смятам, че танците са подходящи за всеки, който има усет за музика и изпитва любов към движението, като от голямо значение е изборът на танцов стил. По мои лични наблюдения извън България момчетата и като цяло мъжете са много по-смели в решението си да се занимават с танци. Тук, за жалост, страдаме от повече предразсъдъци.

 

Забавление или спорт са танците за деца?

Това зависи най-вече от личното желание и старание на детето, както и от нагласата и очакванията на родителите. Танците могат да бъдат и спорт, и забавление, и полезен начин за прекарване на свободното време. Ако си истински влюбен в танца, нямаш време за нищо друго! Всяко дете придава сила и стойност на танца в зависимост от това колко го омагьосва и увлича танцовия свят.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре