Сега четеш
Дефицитът на витамини при децатa

Дефицитът на витамини при децатa

Витамините и минералите влияят на растежа и нервно-психичното развитие на детето, предпазват организма му от последствията на стреса, способстват за по-доброто усвояване на новите знания. При недостиг на един или няколко витамини в организма настъпват хиповитаминоза и авитаминоза, които в един по-късен стадий могат да доведат до ясно изразени патологични състояния като нарушаване обмяната на веществата, увреждане функциите на нервната система и други разстройства.

 

Симптоми на витаминна недостатъчност

Симптомите, които я съпровождат, са ясно изразени и в повечето случаи се проявяват комплексно – сухота на кожата, склонност към обриви, дистрофични промени в ноктите, накъсване на косата, нисък хемоглобин, чести алергии, дисбактериоза, влошено зрение, психоемоционална неустойчивост и повишена умора, намаляване на апетита, склонност към инфекциозни заболявания.

Кои деца са застрашени

Развиващият се детски организъм е особено чувствителен към недостига на витамини. Като най-рискови групи могат да се определят децата от семействата с нисък социален статус, родените с телесна маса по-ниска от 2.5 кг, с лош апетит, нерационално хранещите се в ранната и предучилищната възраст. Вероятността от развитието на дефицитни състояния е по-висока и при децата с алергии, с анемия, често боледуващите от респираторни инфекции, с ранно начало на хронична патология на храносмилателните органи, живеещите в промишлените райони.

Как да се предотврати недостигът на витамини

От ключово значение са пълноценното и правилно разпределено през деня хранене и приемът на витаминно-минерални комплекси. Важно е витаминните комплекси да имат пълноценен състав, т.е. да съдържат необходимите витамини и минерали, за да задоволят нуждите на всички системи в организма и да укрепнат имунитета.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре