Сега четеш
За първи път на зъболекар

За първи път на зъболекар

Колкото и да не ни се иска, ще започнем този материал с една стряскаща статистика – 70% от децата на възраст 5-6 години са средно с по 4 кариеса! Това показва последното епидемиологично проучване за установяване на оралния статус на децата в България. Специалистите сочат като основни причини за това неустановените хигиенни навици, неправилното хранене, слабият родителски контрол… Имайки предвид всичко това, не е трудно да се сетим как може да бъде избегнат този проблем. Да, точно така – става дума за профилактика. Може би това, което не знаете обаче е, че тя трябва да започне още с появата на първите зъбки.

Защо е толкова важно още през първата година да запознаем мъничето с „доктора на зъбките“, как да изберем стоматолог и какво да очакваме от първия преглед? За да отговорим на тези въпроси, потърсихме експертното мнение на д-р Цветелина Дучева.

 

На каква възраст трябва да заведем детето за първи път на дентален преглед?

Желателно е това да се случи в рамките на първата година след раждането, когато вече са пробили първите зъбки на детето, а у родители са възникнали въпроси от общ характер – как да изберат четка и паста за зъби, как да правят почистването, как да се справят със „страничните“ ефекти от зъбните пробиви… При тази първа среща най-важно е да се изгради взаимно доверие, защото на базата на информацията, която получаваме от родителите, определяме хигиенния статус на детето, оценяваме евентуалния риск от поява на ранен кариес или пък констатираме опасността от грешки в хранителния режим на детето или от някои негови вредни навици.

Много майки изчакват да поникнат всички млечни зъбки или пък да се появи проблем и тогава предприемат тази крачка…

Това е грешка! Родителите трябва да имат предвид, че млечните зъби са с по-ниска степен на минерализация на емайла. Това означава, че са по-малко устойчиви на киселинна атака и че кариесът ги поразява по-бързо в ширина и в дълбочина и лесно може да засегне и нерва. Статистиката в тази посока не е добра – кариесът на ранното детство засяга 32% от малките ни пациенти. Често, още след пробива, зъбите стават матови, започват да се ронят, височината им намалява, появяват се петна. Детето започва да се оплаква, не се храни нормално, избягва определени храни и напитки. Ако при такъв проблем се срещнем с детето още в периода на т. нар. кариозни петна, бихме могли да избегнем задълбочаването на процеса и евентуалните усложнения. Но за да се случи това, детето трябва да бъде доведено навреме за преглед и консултация.

Как да изберем детски стоматолог?

Обичам да казвам, че най-добрият зъболекар за възрастни не е най-добрият зъболекар за деца. Това е така, защото нуждите на децата и възрастните са различни, очакванията и подходът – също. Детският зъболекар трябва да има търпението и волята да работи с деца. На свой ред децата пък се нуждаят от пространство, от уютна обстановка, от ярки цветове, от играчки, от някой, който да си поиграе с тях, докато ги преглежда или ги обучава как да си мият зъбките. За родителите е важно да знаят, че в зъболекарския кабинет детето им е на сигурно място, че към него ще има позитивно отношение и разбиране и, разбира се, че най-накрая ще бъде съставен план за профилактика или лечение. Убедена съм, че изборът на детски стоматолог зависи не само от възрастните, но е и въпрос на химия с малкия пациент.

Необходимо ли е да подготвим детето преди първия преглед и ако „да“, как да го направим?

Децата винаги чуват това, което ние си мислим, че сме казали тихо или тайно от тях. В този смисъл, ако разказваме с неприязън и страх за личното ни посещение при зъболекаря, а после се опитваме да убедим детето колко е хубаво при „доктора на зъбките“, няма как то да ни повярва. А проблемът с родителския страх има дълбоки корени. Много от днешните родители са родени през 70-те и 80-те години на миналия век и са „деца на социалистическата стоматология“. В онези години посещението при зъболекаря беше равно на изтезание и наказание. За съжаление обаче у тези вече пораснали деца страхът продължава да бъде реален и те го предават на своите деца. Съзнателно или не, те показват модел, в който на зъболекар се ходи само в краен случай, когато болката е силна и лекарствата вече не помагат. Обикновено тези родители са с голямо чувство за вина, тъй като осъзнават, че на детето им ще бъде причинена болка, защото не е доведено навреме за лечение или профилактика. Самото дете пък започва да приема нашата намеса като страшна и много болезнена, защото ако кариесът е навлязъл в дълбочина или инфекцията е засегнала нерва, няма как да няма болка и сълзи.

Разкажете ни как точно протича първия преглед!

При първия преглед за мен е важно да поговоря с родителите, да снема подробна анамнеза за това какво яде и какво пие детето, има ли вредни навици или пък някакви хронични придружаващи заболявания, приема ли медикаменти и т.н. За един малък човек на 10 месеца е истинско забавление някой да поиграе с него, да го погъделичка или да го накара да се засмее, за да види кои зъбки са пробили и дали всичко в устата му е наред. За по-големите деца подходът за преглед е съобразен с техните интереси. Най-ценното при всеки преглед е заснемането с фотоапарат на зъбките. Това дава възможност хронологично да се проследи как се развива зъбният статус на детето във времето.

Първият преглед вече е факт, кога трябва да бъде следващият? Препоръчително е на всеки 6-8 месеца детето да посещава личния си зъболекар. До 3-3.5 год. отчитаме формирането на стабилно млечно съзъбие, обучаваме и мотивираме детето и неговите родители да спазват стриктна орална хигиена. Във възрастта до 5 год. целта на профилактичния преглед е ако има кариес, той да бъде открит още в самото начало. Между 3 и 6 год. челюстите започват да нарастват и разстоянията между млечните зъбки се увеличават, което води до задържане на храна в тези зони, което на свой ред пък води до появата на т. нар. междузъбни кариеси. Освен това този период е идеален за наблюдение и профилактика на някои проблеми в захапката, както и за отстраняването на вредни навици.

Като зъболекар, който работи с деца, бихте ли обобщили какво е положението с денталното здраве на българските деца?

Статистиката от последните години е много стряскаща по отношение на детското орално здраве. Една от основните причини за тези данни е силно занемарената орална хигиена на децата в България във всички възрасти, липсата на локална флуорна профилактика, на хранителна профилактика и на контрол върху въглехидратния прием. Много от родителите пренебрегват необходимостта от редовни профилактични прегледи и лечение на временните детски зъби с оправданието, че те са временни и нямат отношение към здравето и благосъстоянието на децата им. В голяма степен всичко това се дължи на липсата на адекватна система, която да информира населението за рисковете и последствията от появата на кариеси в ранното детство и как това се отразява върху оралното здраве на децата в следващите години на растеж и развитие. Миналата година бях делегат на Интернационалната академия по детска стоматология в Глазгоу, Шотландия, където колеги от цял свят споделиха подобни наблюдения и в техните страни, тоест говорим за един глобален проблем с денталното здраве на децата. Единственото изключение са Скандинавските страни, където от години се провежда стриктна профилактика на подрастващите.

Вашият съвет – как да запазим зъбките на детето здрави?

Съветите, които мога да дам, са не един и два – добра устна хигиена с продукти, съобразени с възрастта на детето; избягване на ранното въвеждане на захар в детското меню; изграждане на правилни хранителни навици; ранно отпадне на нощното хранене; грижа за здравето на млечните зъби – те трябва да се лекуват, защото се развалят подобно на постоянните… И за финал, може би най-важният съвет – ако се запознаете с детски стоматолог в рамките на първата година след раждането на детето, той ще ви даде конкретни насоки и съвети, съобразени с нуждите и потребностите на вашето дете. Защото няма нищо по-красиво от здравата детска усмивка…

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре