Сега четеш
Дерматитът от пелени. Как да се справим?

Дерматитът от пелени. Как да се справим?

Дерматитът от пелени е изключително често явление при бебетата. Диагностицира се основно при пеленачета до 3-6-месечна възраст, но може да се наблюдава и при по-големи деца. Най-важното е да се вземат предвид използваната марка пелени, прилаганият крем против подсичане, миенето на течаща вода. Какво още трябва да знаем и как да облекчим състоянието на детето попитахме д-р Желева.

 

Кои са причините за дерматита от пелени?

Заболяването е мултифакторно. То се развива както на базата на контактен алергичен дерматит (в резултат на контакта на кожата с урина и фекалии), така и в резултат на непрекъснатото притискане и досег в тази зона с материята на пелените.

По какво ще познаем, че се касае за т.нар. памперс дерматит?

Състоянието се наблюдава най-често през първите 2-3 месеца след раждането, като също така може да се обостри около периода на захранването. По време на гастроинтестинални неразположения (диария) в резултат на остри чревни инфекции също може да се развият белези на възпаление. Наблюдава се най-често в областта на външни гениталии и перианалната област. Симптомите включват зачервяване, мацериране, ерозиране на кожата, което е придружено от плач при опит за измиване с вода. 

Кога и какъв специалист трябва да потърсим?

Най-точен съвет и отхвърляне на други диференциални диагнози би могъл да направи специалиста по кожни болести. Дерматологът ще ви даде ценни съвети как да се грижите за зоната, дали е необходимо да смените марката на пелените и как да избегнете нова поява на обриви. 

А какво е лечението?

Лечението е комплексно. Най-често се назначава локална комбинирана или самостоятелна антимикотична или антибактериална терапия. Много важен е и измивният препарат. Обикновено се предписва и използването на т. нар. бариерен крем, който да се ползва по време на лечение. Не на последно място се обсъжда и използването на мокрите кърпички за интимен тоалет.

Как можем да облекчим състоянието на бебето в домашни условия? 

В домашни условия можете да използвате компреси със смрадлика и да се постараете възможно по-скоро да смените марката пелени, които ползвате. Измивайте детето на течаща вода, независимо дали е след уриниране или дефекация и прилагайте дебел слой бариерен крем. Запишете си час за консултация или направете онлайн консултация, като прикачите повече на брой снимки (снимани на дневна светлина). По този начин ще получите най-точна и адекватна препоръка от лекуващия ви лекар.

Как да предпазим детето

Превенцията включва правилен подбор на бариерни/защитни кремове против подсичане. За предпочитане е да се използват „сухи“ кремове с високо съдържание на цинков оксид и „мазни“ такива, с пантенол. Тези два типа кремове се редуват в грижата за тази така деликатна зона. Препоръчва се да се избягва използването на мокри кърпички в домашна среда, когато имаме достъп до течаща вода.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре