Сега четеш
Детето го боли глава…

Детето го боли глава…

Главоболието е най-честото неврологично оплакване както при възрастните, така и при децата. В различните възрастови групи то е с променлива честота. В юношевска възраст – 25% от децата имат поне 1 път годишно главоболие. Мигрената в детска възраст се среща от 3.2% до 10.6%, като при 25% от случаите започва преди 10-годишна възраст. Какво трябва да знаем за детското главоболие, попитахме д-р Христова.

 

Когато най-малките деца (до 5 год.) кажат „Боли ме главичката“, как да бъдем сигурни, че това е така?

Болката в главата е субективно оплакване, което до момента съвременната медицина не е обективизирала. За нея може да съдим по словесно описание. По-обективни критерии за главоболието са общото състояние, цветът на кожата, изпотяването, промяната в поведението, както и наличието на гадене, повръщане, дразнене от светлина, шум, сълзене и течащ нос.

Главоболие имат и бебетата и за него съдим по тяхната плачливост, раздразнителност, надигната фонтанела, изпъкнали вени по главичката, повръщане.

След първата годинка при главоболие децата могат да се държат за главата, да дърпат косичката си. Най-ранните мигренозни пристъпи могат да започнат от 3-годишна възраст, като често те са придружени от повтарящи се коремни болки или циклично повръщане.

При малките деца може да се наблюдава псевдоглавоболие, което може да бъде подражание на оплакванията на възрастните или психогенно (като манипулация за неизпълнение на дадена дейност, която се изисква от детето да извърши, а то нежелае). Таково главооболие лесно се разпознава. То е обичайно в една точка, и когато накарате  детето  да посочи къде го боли главата, то посочва само с върха на пръстчето си, а не с цяла длан, както е при реалната болка. Псевдоглавоболието е краткотрайно, детето е жизнено – играе, тича и е с обичайното си поведение. Разбира се, повечето родители са тревожни при такова  оплакване и невинаги са обективни, за което търсят лекарска помощ, което е правилно. Когато се потвърди, че главоболието не е реално, те се научават да го разпознават и с помощ на психолог и промяна във възпитанието проблемът бързо се преодолява. 

 

Как да установим, че детето го боли главата?

Както стана ясно, няма обективна методика за установяване на главоболието. По съчетанието му с други симптоми – гадене, повръщане, сълзене, бледост, зачервяване, отпадналост, сънливост, дразнене от светлина и звук, можем да сме сигурни, че оплакването е действително. При мигрена обичайно, но при деца невинаги, главоболието е едностранно, пулсиращо, чукащо, много силно с гадене и повръщане, фото- и фонофобия, доспиване, продължаващо от 1-3 ч. до 72 ч. Тензионното главоболие е от напрежение на окологлавната и шийна мускулатура, като е тъпо, постоянно, обхваща цялата глава или стяга като обръч, може да продължава дни наред, с преминаване от сън, почивка или физическа активност.

 

Кои са най-честите причини за детското главоболие?

Най-честата причина за главоболието в детска възраст е нередовното хранене. Неспазване на 3-4-часовите интервали на хранене води често до болка в главата при деца, особено при юноши, които се хранят само 2-3 пъти дневно. Такова главоболие се съчетава понякога с коремна болка, бледост, гадене и повръщане, сънливост, като те преминават след нахранване. Зрителните нарушения започват с  проява на главоболие, което обичайно е през късните часове на деня, в слепоочията, след продължително зрително екранно натоварване. Главоболие се наблюдава и при повишена температура, при инфекциозни заболявания, при черепно-мозъчна травма, при синузит, зъбна болка, повишено вътречерепно налягане при различни мозъчни и съдови заболявания, повишено или ниско кръвно налягане. Гореизредените причини  са при вторичните главоболия, т.е. главоболието е симптом на заболяване или състояние. При първичното главоболие болката  в главата се дължи на мигрена, на тензионно или кластърово главоболие.

 

Как да помогнем на детето у дома, ако го боли главата?

Преди да предприемем оздравителни процедури, трябва да разберем къде го боли главата, от кога е започнала болката, каква е нейната интензивност (при деца след 6 год. се използва  скала от 1 до 10 за силата на болката, като до 5 болката се смята за търпима и неналага болкоуспокоителни), кога детето за последно се е хранило, колко е продължило гледането на екран, каква физическа или умствена натовареност е имало. Трябва да измерим телесната температура. И още – да наблюдаваме дали има гадене, повръщане, дали си закрива очите. Съответно при различните обстоятелства се дава храна или антипиретик, детето се поставя в легнало положение в притъмнена и проветрена стая на тихо, слагат се студени компреси на очите и челото, прави се релаксиращ масаж на черепа, шийната и раменната мускулатура. Може да се приложи и акупресура между палеца и показалеца на ръцете, както и в тилната част на черепа към ушите. Дават се повече течности, слепоочието и челото може да се намажат с магнезиево олио.

Болката при главоболие, особено при мигренозното, се повлиява най-добре от ибупрофен, парацетамол, а след 14 год. може да се дава и ацетизал. Болкоуспокоителните средства се прилагат, когато болката продължава повече от 1 час и е с интензивност над 5 по скалата за сила на болката, за която при деца под 6 год. се съди по това, че детето постоянно стене, плаче, двигателно неспокойно е.

С хапчетата против болка обаче трябва да се внимава и да не се дават повече от 4-5 таблетки за 30 дни, поради риск от повтарящо се главоболие заради създадения от тях нисък болкови праг. При повръщане може да се дават противоемитични средства, но след третото повръщане е необходимо да се потърси лекарска помощ поради риск от обезводняване.

 

Кога главоболието е притеснително?

Родителите трябва да подходят с особено голямо внимание, когато главоболието е придружено от повръщане, висока температура, вратно сковаване и влошено общо състояние. И още – при сутрешно главоболие с повръщане, наклонена глава встрани или главоболие след тичане. Естествено, притеснителни са и честата изява на главоболие, както и голямата му продължителност. При всички такива обстоятелства е необходима лекарска помощ и провеждане на редица изследвания – кръвни, образни, функционални.

 

В кои случаи е нужна консултация със специалист и какъв?

Първичните главоболия като мигрена, тензионно и кластърево главоболие при деца до 18 години се нуждаят от консултация от детски невролог. Преди това обаче е необходимо да се направи консултация с очен специалист. Детският невролог по съответни критерии ще постави диагнозата, ще определи тежестта на заболяването и необходимостта от определени специфични изследвания. При нужда той ще назначи профилактично лечение, като  ще избере медикамент според възрастта, формата и тежестта на заболяването. Важно е да се разбере, че хроничните главоболия не се лекуват с болкоуспокоителни средства, които могат да предизвикат редица органови увреди и да влошат главоболието.

 

Как да предотвратим детското главоболие?

В повечето случаи главоболието може да бъде предотвратено само с правилен режим на живот и хранене. Ако децата имат достатъчен сън и активна почивка чрез физическа активност, ако се хранят редовно на малки интервали и приемат здравословна храна с минимално сладки храни, ако пият по 8 чаши течности, ако не се натоварват чрез гледане на екран, ако редовно упражняват спорт – ще бъдат избегнати основните причини както за вторичното, така и за първичното главоболие.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре