Сега четеш
Детската консултация. Защо е толкова важна?

Детската консултация. Защо е толкова важна?

За всеки родител най-важното е детето му да бъде здраво. А всички знаем колко много са страховете и притесненията, които ни съпътстват в отглеждането на мъниците. За да бъдем по-спокойни, за да можем да вземаме правилни решения и за да реагираме адекватно в различни ситуации, е важно да изберем педиатър, на когото имаме доверие, и да не пропускаме детските консултации.

С д-р Гончаров разговаряме за същността и значението на детските прегледи.

 

Кога се провежда първата детска консултация?

Първата детска консултация обичайно се провежда на едномесечна възраст. Ако обаче родителите имат въпроси и нужда от помощ в отглеждането на новороденото преди този срок, то те могат да потърсят допълнителна консултация от неонатолог или педиатър. При нас, във Болница „Вита“, имаме изготвени едногодишни профилактични пакети за бебета, наречени „Детска консултация“. Те осигуряват всички необходими ваксини, профилактични прегледи и голям брой консултации с лекар-специалист, тоест, идеята е да сме от полза на родителя във всеки един момент от първата година на детето.

Колко често се провеждат детските консултации?

През първата година от живота на детето те се провеждат всеки месец, от първата до втората му година – през 3 месеца, а от втората до седмата година – през 6 месеца. След това до осемнадесета година от развитието на детето е достатъчно по една консултация годишно.

Какво включва провеждането на една детска консултация?

Детската консултация задължителни включва минимум три компонента. Първо се осъществява преглед от лекаря. После се вземат необходимите мерки на детето за оценка на неговото развитие и накрая се отговаря на въпросите на родителите относно отглеждането и развитието.

Родителите трябва ли да са подготвени за детската консултация?

Според мен би било хубаво родителите да имат предварително подготвени въпроси, с които да отиват при техния педиатър. Това ще помогне да не се губи време, когато вече са на прегледа, а да се уплътни всяка минута и да се избегне излишното суетене и притеснение.

Могат да се задават всякакви въпроси, свързани със здравословното състояние и правилното отглеждане на детето. Всеки детайл е полезен за нас, лекарите, при определяне на статуса на детето или при структуриране на евентуална схема на лечението му.

Съдейки по вашата практика, какви въпроси най-често задават родителите, кои са най-големите им притеснения?

В различните периоди от развитието на детето родителите се вълнуват от различни неща. Може да се каже обаче, че въпросите, свързани с храненето, са важни през цялото детство. Иначе, в кърмаческата възраст, поради честотата на ваксинациите, голяма част от въпросите на родителите са за имунизациите, свързаните с тях страхове относно нежеланите реакции и т.н. След като детето започне редовно да посещава ясла, детска градина и училище, зачестяват боледуванията и родителите стават тревожни защо детето им боледува по-често, как да подсилят имунитета му… В детско-юношеския период пък по-често се срещат проблеми с поведението – хиперактивност, агресия, проблеми в училище и др.

За да е спокоен един родител, трябва да е добре информиран от научно издържани източници. Педиатърът е този, който трябва да предаде правилната информация, така че родителят да може да разбере какво е най-добро за детето му. Липсата на добра комуникация и на разбиране от страна на родителя води до липса на доверие към лекаря, до колебания и притеснения, което постепенно насочва родителя към източници на информация, които невинаги са утвърдени и невинаги са правилното решение за неговото дете.

Затова е хубаво, когато избирате педиатър, да изберете такъв, на когото вярвате и на чиято преценка се осланяте. След раждането на вашето дете ще се налага често да вземате решения за неговото здраве, а в подобни ситуации е прекрасно вашият педиатър да бъде ваш доверен партньор.

Обикновено родителските страхове за здравето и развитието на детето са особено силни през първата година от неговия живот. Кои са най-честите проблеми в тази възраст?

В тази възраст би могло да се разкрие наличието на вродено заболяване, срещат се проблеми с храненето – липса на кърма, алергия към белтъка на кравето мляко, гастроезофагеален рефлукс. Често децата се разболяват от вирусни инфекции и тъй като в тази възраст те протичат тежко, това притеснява родителите.

В какви случаи при малките деца е задължителен преглед от лекар, независимо от обичайните консултации?

Всяко остро състояние, което не може да бъде овлядяно в домашни условия чрез приложение на симптоматични средства, налага преглед от лекар.

Ако детето се страхува в лекарския кабинет, могат ли родителите по някакъв начин да го подготвят за срещата с педиатъра?

Това е нормално, почти всяко дете преминава през период, в който изпитва страх от лекуващия го педиатър. В определена степен родителите могат да намалят този страх чрез „репетиция“ – например, да играят вкъщи „на доктори“ с „лекарски“ играчки (стетоскоп, шпатули, лепенки, спринцовки и други предмети, свързани с лечението). Това ще помогне на детето в безопасна среда в дома си да разбере, че прегледът е необходим и не е страшен.

А и ние, педиатрите, сме оборудвани в кабинетите си с какво ли не, за да реагираме адекватно в такива случаи – играчки, занимателни книжки, игри… Но най-важни според мен са личният чар на лекаря и способността му да общува с деца. Затова и от не всеки лекар става педиатър!

Защо са нужни детските консултации?

Детските консултации са скрининг, необходим, за да се проследи развитието на детския организъм и за да се идентифицират възможно най-рано различни заболявания, които могат да бъдат заплаха за здравето и живота на детето.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре