Сега четеш
Детската градина и болестите

Детската градина и болестите

Вярно ли е, че децата, които ходят на детска градина, боледуват повече? Колко често, всъщност, е нормално да боледуват мъничетата? Какво можем да направим, за да намалим боледуванията и детето да бъде по-здраво? Ценни съвети по темата ни дава д-р Цанкова.

 

Много родители споделят, че, като тръгнат на детска градина, децата им боледуват повече? Защо се получава така?

Всички сме чували израза „2 дни на ясла, после 2 седмици вкъщи” или „от понеделник до сряда на градина, а след това – антибиотик“. Въпреки че това не касае всички деца, в доста от случаите се получава именно така. Не само като лекар, но и като родител съм го изпитала… И макар да ми е неприятно да го призная, децата, посещаващи ясла или детска градина, наистина боледуват доста по-често от отглежданите вкъщи, особено в началото на техните посещения. Но това е нормално, обяснимо и множество проучвания са го доказали. Представете си едно дете, което досега е отглеждано в сравнително „стерилна“ семейна среда, общувало е средно с  3-4 човека, изведнъж попада сред 10-20 деца. Всички родители се надяват, че останалите деца ще са абсолютно здрави, но това не винаги е така.

Т.нар. „градинска хрема“ често съпътства децата до тръгването им на училище. Някои от тези деца може да имат лека кашлица, други да са с хрема, трети тъкмо оздравяли или разболяващи се. Дори и сред съвсем здравите деца, всяко 6-то, 7-мо е с носителство на стрептококи в гърлото. Новопостъпилото дете се среща с всички тези инфекции за първи път, т.е. неговата имунна система е „девствена“ за тях. Освен това тя е относително незряла функционално, едва към 7-10 годишна възраст различните й компоненти са като при възрастните. Емоционалният стрес от раздялата с родителите и откъсването от домашната среда също оказва негативно влияние върху имунния отговор. Но най-голям фактор е неизбежният контакт на детето с инфекциозните причинители поради големия брой деца, близкия контакт между тях и престоя в закрити помещения, особено през зимата.

Колко често, всъщност, е нормално да боледуват децата? Какво означава „често боледуващо дете“?

Често боледуващо дете е относително понятие за родителите – за някои това означава две инфекции в годината, а за други – пет-шест. Освен това е важна и тежестта на заболяванията – всички знаем, че две пневмонии не са равни на четири хреми. Според данните на Американската педиатрична асоциация децата, посещаващи детско заведение, нормално боледуват 6-7 пъти в годината и няма индивидуални мерки, които да променят това. Като тук се имат предвид здрави деца, без някакви нарушения в имунитета или друга патология. Често боледуващи са децата с повече от 7-10 прекарани инфекции годишно.  

Кои са най-честите болести, характерни за периода, в който децата ходят на детска градина?

Болестите си имат сезонност. През зимата най-чести са вирусните инфекциите на горните дихателни пътища, които могат да се проявят под формата на настинка, хрема, кашлица, както и да се развият по-сериозни инфекции като ларингит и бронхиолит. През лятото най-чести са гастроентеритите, при които пак най-чести причинители са вируси. Отделно от сезонните инфекции често срещани са скарлатината и варицелата.

Можем ли да кажем че с времето децата “израстват” болестите?

Виж още

Да, можем, макар и да e строго индивидуално, но практиката показва че инфекциите са най-чести през първата година от тръгването на ясла или детска градина. Това се дължи на факта, че с времето и със съзряването на имунната система детето постепенно започва да боледува все по-рядко. Обикновено периодът на адаптация към новата среда продължава около година, а при някои деца и повече. За този период децата се „срещат“ с множество инфекциозни причинители, имунната им система реагира с по-напрегнат имунен отговор, боледуванията им стават по-редки и протичат по-леко.

Какво можем да направим, за да боледуват децата по-малко?

За да боледуват децата по-малко, като родители може да се постараеем да ги опазим от възможните причинители на инфекции.

  • През есенно-зимния период и особено по време на грипни епидемии препоръчвам да се избягват местата, където се струпват голям брой хора, т.е. молове, детски кътове, болници, хранителни магазини. Тези места, поради големия брой хора вв тях и фактът, че са затворени помещения, са предпоставка за бързо разпространение на дихателни инфекции.
  • Хубаво е децата да прекарват повече време на чист въздух, дори през зимата. Да, трудно е, изисква повече време да изведем децата и да ги занимаваме, отколкото даването на таблет или телефон, с който те да се забавляват сами, но практиката показва, че калените деца болеуват по-малко и по-леко.
  • Закаляването е целогодишен процес и започва от раждането на детето. Осигуряването на подходяща температура в помещението, където детето се отглежда – 22°С, трислойното облекло, използването на природните фактори въздух, вода и слънце. Въздушните, водните и слънчевите бани са от съществено значение, още повече че слънчевото огряване води до естествено производство на витамин Д, който има отношение за правилното функциониране на имунната система.
  • И накрая, но не на последно място – правилно и балансирано хранене. То трябва да включва основните хранителни вещества – белтъци, мазнини и въглехидрати, пресни плодове и зеленчуци. Витамините от тях се усвояват по-пълноценно, отколкото от медикаментите, които ги съдържат. Трябва да помним, че и най-доброто лекарство не може да замени „природната аптека“.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре