Сега четеш
Детската кожа и слънцето

Детската кожа и слънцето

Децата се нуждаят от слънце, за да растат здрави. Но в същото време прекалено многото слънце може да бъде опасно за тях и най-вече за детската кожа, която, както всички знаем, е по-чувствителна и по-нежна от тази на възрастните. Как да намерим златната среда, така че да се възползваме от всички ползи, които носят слънчевите лъчи, и да избегнем неприятните последствия, какви правила да следваме, когато избираме и нанасяме слънцезащитните продукти и в кои случаи се налага да потърсим специализирана консултация,  попитахме доц. Даниела Грозева.

 

Как действат слънчевите лъчи? Какви са ползите и вредите от тях за малчуганите?

Ултравиолетовата радиация (UV-лъчи, UVA- и UVB-лъчи) е част от спектъра на слънчевите излъчвания, които преминават през атмосферата и попадат върху земната повърхност. Ефектът на слънчевите лъчи върху човешкия организъм е резултат именно на тази радиация. Тенът, получен от слънчевите лъчи, както и изгарянето представляват защитен отговор на организма на детето срещу действието на UV-радиацията – в кожата се образува и натрупва специфично пигментно вещество, т. нар. меланин, развиват се дегенеративни процеси, които ускоряват стареенето и образуването на пигментни петна, кожата губи еластичността си… Продължителното (хронично) излагане на UV-лъчение се свързва с рак на кожата (меланом), особено ако е имало изгарянията в детска възраст.

 

Какви правила трябва да спазваме като родители, за да предпазим детето от негативните влияния на слънчевите лъчи?

Първото и най-важно нещо е да се избягва излагането на интензивно слънце, да се използват подходящи дрехи, най-добре с UV-защита.

За децата под 3 години не се препоръчва никакво излагане на слънце! Детската кожа е тънка и чувствителна, изгаря и се претопля много по-бързо, а получените в детството изгаряния могат да имат тежки последствия в зряла възраст.

 

Пазарът изобилства от слънцезащитна козметика. Как да изберем правилният слънцезащитен продукт за детето?

Слънцезащитните козметични продукти се разделят на два вида. Едните съдържат химични вещества (фотофилтри), които поглъщат ултравиолетовите лъчи и ги неутрализират в кожата, а другите съдържат физични филтри или различни минерални съставки (цинкови и титанови окиси), минерални екрани, които ги отразяват.

Важно е да се знае, че многобройните слънцезащитни дерматологични средства освен това могат да се разделят на две групи:

  • слънцезащитни продукти за здрава кожа – те са със защита до 30 SPF;
  • слънцезащитни продукти при специални медицински показания – висока защита и много висока защита SPF 50+. Специалните медицински показания включват различни състояния на повишена чувствителност на кожата при излагане на слънчеви лъчи (фотодерматози), заболявания като атопичен дерматит, херпес симплекс, розацея, лупус еритематозус и др.

По отношение на скалата на слънцезащитния фактор трябва да се знае, че фактор 15 блокира 93% от UVB-лъчите, фактор 30 – 97%, а фактор 50 – 98% от лъчите. Ако е необходима максимална защита, се използват продукти с SPF 50+. Най-добре би било обаче да се консултирате с дерматолог какъв продукт да изберете за вашето дете.

И още нещо – не забравяйте, че слънцезащитните продукти, предназначени за възрастни, не трябва да се използват върху кожата на новородени и на деца. Слънцезащитните средства за деца са специфични и съобразени с физиологичните особености на детската и бебешка кожа.

 

Какви са правилата при нанасяне на слънцезащита – колко често, в кои зони, в какво количество?

За да се гарантира възможно най-добра защита, експертите препоръчват използването на слънцезащитни средства с минимум 30 фактор. Избраният продукт трябва да се нанася в подходящо количество (2 мг/см2 кожа или около 30 грама за цялостно покритие на тялото) на всеки 2 часа, както и след престой във водата за повече от 15-20 мин.

Повечето хора използват по-малко от нужното количество слънцезащитни средства, като статистиката показва, че се използва от ¼ до ½ от необходимото количество. Като се нанесе половината от нужното количество, се осигурява фактор, равен на корен квадратен от числото на фактора. Тоест, ако се нанесе едва половината от необходимото количество слънцезащитен крем с фактор 30, ще се получи ефективен фактор само 5.5.

Нанасянето на слънцезащитен продукт трябва да се прави целогодишно (UV-лъчите могат да проникват дори през плътните облаци и мъглата!), като не бива да се забравят всички открити кожни участъци. Слънцезащитният продукт трябва да се нанася 20-30 минути преди излагане на слънце – това позволява той да се абсорбира напълно.

 

Кои са проявите, които сигнализират, че има проблем с детската кожа?

Ако детската кожа се зачерви, появят се обриви или пигментации, се налага консултация със специалист дерматолог, за да се предприеме необходимото лечение. По дефиниция чувствителните, нетолерантни и алергични кожи реагират прекомерно силно по отношение на околната среда. Така че излагането на слънце е нежелателно, а употребата на слънцезащита – препоръчително. За фоточувствителните кожи (патология при раждането или придобита хиперчувствителност) по подразбиране слънцето е забранено. Не трябва да се забравяти някои медикаменти, които могат да предизвикат временна слънчева непоносимост. Затова слънцезащитните кремове с индекс  SPF 50+/UVA 50 са задължителни – те имат добър ефект срещу UVB- и UVA-лъчите и ограничават тежките възпалителни реакции от тяхното действие.

Много често в първите дни на излагане на слънце се получават слънчеви алергии (луцити) – появяват се зачервявания, обрив и силен сърбеж, които изчезват спонтанно с появата на тен върху кожата.

 

Доколко опасно е слънцето за малчуганите с лунички и бенки?

При децата с по-светла кожа и пигментни лезии е необходимо да се спазват всички споменати мерки, за да не се стига до тежки изгаряния и поява на нови пигментации по лицето и тялото.

 

Що се касае до децата с атопична кожа или с друг дерматологичен проблем, при тях излагането на слънце противопоказно ли е?

При атопичен дерматит кожата на детето е суха и грапава и понякога с червени плаки. Тя е опъната, сърби и пречи на съня. Атопичният дерматит е често срещана дерматоза, която започва през 2-ия или 3-ия месец и в повечето случаи изчезва след няколко години. Този тип кожа страда от по-голяма пропускливост на роговия слой, която се дължи на липсата на липиди. В резултат на това тя не изпълнява правилно ролята на бариера и не предпазва организма от външните алергени, което улеснява тяхното проникване. Чувствителността към тези алергени предизвиква възпаление, което се проявява като екзема, придружена често от сърбежи.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре