Сега четеш
Какво трябва да знаем за детските кухни

Какво трябва да знаем за детските кухни

Всички знаем колко е важно детето да се храни здравословно. В помощ на родителите могат да бъдат детските кухни, чиято цел е именно с грижовност и внимание да приготвят здравословна и полезна храна за децата, да помогнат в изграждането и възпитанието на добри хранителни навици от най-ранна детска възраст. Освен това, доверявайки се на детските кухни, спестявате повече време, което можете да споделите със своите деца. По темата разговаряме с Цветелина Чолакова, управител на детска кухня Фуристо Кидс, Плевен.

 

Как става записването за детска кухня?

При нас конкретно записването става по възможно най-лесния и удобен за родителите начин – по телефон или онлайн на нашата Фейсбук страница Furisto Kids. При записване е необходимо да се предостави бележка от личен лекар за липса или наличие на алергии.

От каква до каква възраст на детето родителите могат да се възползват от услугите на детските кухни?

Храната, която предлагаме, е предназначена за деца от 10 месеца до 3-годишна възраст. Ако има хранителни продукти, които все още не са въведени или детето има хранителна непоносимост към тях, ние се съобразяваме с това и те не се влагат в менюто му.

Кой и как изготвя менюто в детската кухня?

Менюто се изготвя съобразно нуждите на децата в съответната възрастова група като периодично правим консултации с диетолог, гастроентеролог и педиатър.

Какви продукти се включват в приготвянето на ястията?

Стремим се продуктите, влагани в ястията, които приготвяме, да са с най-доброто качество. Ще изброим малка част от тези, които използваме, за да постигнем разнообразието, което предлагаме. Това са био телешко месо, отгледано в България, филе от африкански сом, пилешко, патешко и пуешко месо, бисквити с краве масло без наличието на палмови мазнини в състава им. Много зеленчуци – броколи, карфиол, кейл, пащърнак, сладък картоф, авокадо, брюкселско зеле и т.н., са в основата на всяко ястие. Други продукти, с които разнообразяваме дневното меню, са киноа, булгур, белени боб и леща и много други.

Стремим се в десертите да се влагат много плодове. Мазнините, които използваме, са краве масло и зехтин.

Има ли разлика в менюто за по-малките и по-големите деца?

Виж още

Разликата е в грамажа и консистенцията на храната. За деца под 1 година в ястията могат да не присъстват продукти, с които не са захранени все още.

Някои майки имат притеснения относно хигиената. Как ще ги успокоите?

Кухнята има утвърдена НАССР система за самоконтрол, мониторингова програма, по която периодично се взимат проби за изследване от приготвената храна, контактни повърхности, посуда и персонал, гарантиращ качеството и безопасността на произведената храна. Дейността ни подлежи на завишен контрол от БАБХ (Българска агенция за безопасност на храните). Осъзнавайки отговорността, която сме поели, приготвяйки храна за най-малките, спазваме всички хигиенни процедури като ежедневно почистване, дезинфекция и използване на предпазни средства за персонала – работно облекло, ръкави, маски, шапки.

5 основни правила за приготвяне на вкусна и полезна храна за мъниците

  1. Процесите на готвене трябва да бъдат варене и печене.
  2. Качествената храна се приготвя само от качествени продукти.
  3. В храната за най-малките трябва да присъстват много зеленчуци и разнообразни продукти.
  4. Технологията на приготвяне също е от значение. Тя включва много неща, сред които ястията да не са недосготвени или обратното – препечени или преварени.
  5. За да запази полезните си качества, храната трябва да се консумира скоро след приготвянето й.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре