Сега четеш
Природни средства за подсилване на детския имунитет: прополис

Природни средства за подсилване на детския имунитет: прополис

Природата разполага с достатъчно средства за профилактика и лечение на зимните инфекции. На всичко отгоре, те са достъпни, евтини и приятни.

Прополисът, познат още като пчелен клей, е може би най-ефикасното средство за предпазване от простуди и грип. Представлява смес от смоли, восък и прашец от пъпки и цветове на растения. Когато тази смес попадне в храносмилателната система на пчелите, тя се обогатява с ензими и преминава през млечно-кисела ферментация. Затова прополисът съдържа витамини, етерични масла, минерални соли, микроелементи, хормони и ферменти.

Любопитно е, че младите пъпки на някои растения отделят подобно на восък вещество, което ги предпазва от вредното въздействие на външните фактори – слънчева радиация, плесени, бактерии, вируси, гъби. Пчелите го събират и го използват в кошера си за „дезинфекционни” дейности. С него полират килийките, преди майката да снесе яйца в тях, запечатват процепи и дупки в стените на кошера… Клеят е тяхното „химическо оръжие” срещу инфекциите.

Прополисът има мощен антибиотичен и антимикотичен ефект и при човека — противодейства на микроби, вируси и плесени. Той е изключително добър естествен лечебен продукт със силни противовъзпалителни свойства. Единственият риск от употребата му е свързан с възможността за алергична реакция, което за радост се случва рядко – едва при 5% от хората.

Най-често прополисът се използва под форма на 30-процентов спиртен извлек. В аптеките и дрогериите се продава клеева тинктура, но тя лесно може да се приготви и в домашни условия. За целта са необходими 30 г наситнен прополис, който се залива със 100 мл 90-95° етилов спирт. Разтворът се съхранява в продължение на 5-6 дни (желателно е да се разклаща 4-5 пъти дневно), след което се прецежда. Полученият спиртен извлек е с голяма трайност.

За възрастни профилактичната доза е 25-30 капки (разтворени в глътка течност) сутрин на гладно. С лечебна цел се приема същото количество 30 минути преди всяко хранене. За деца дозата се изчислява в зависимост от възрастта – по една-две капки за всяка година. Например еднократната доза за 3-годишно дете е 3-6 капки. За да се подобри вкуса, може да се смеси със сироп или сок.

Ако профилактиката започне в началото на октомври, достатъчен е един прием дневно. Ако боледуванията зачестят, приемът може да се увеличи на 2-3 пъти дневно.

Тази настойка от прополис е много ефикасно средство и за блокиране на хремата, но само ако се приложи при първите симптоми. Необходимо е да разредите 5-6 капки от нея в 5-10 мл физиологичен разтвор и да накапвате по 2-3 капки в двете ноздри през 1-2 часа.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре