Сега четеш
Да се грижим правилно и навреме за детските зъби!

Да се грижим правилно и навреме за детските зъби!

През юни отвори врати първата по рода си у нас дентална клиника за деца Petar Duchev Kids & Dental Care Office, която предлага комплексна грижа за детските зъбки. В нея освен отделни стоматологични кабинети, има и операционен блок, оборудван с най-съвременната техника, за да може да се провеждат сложни процедури при деца под медицински сън.

Повече за клиниката ни разказва д-р Цветелина Дучева, която ни дава и ценни съвети как да се грижим правилно за детските зъби.

 

Д-р Дучева, през юни тази година отвори врати първата детска специализирана дентална клиника у нас. Как се роди идеята? Кое е по-различното?

Да, през месец юни отвори врати нашата първата специализирана детска дентална клиника за лечение и профилактика на деца и подрастващи. Проектът ни е много амбициозен и работим по него вече 2 години. Идеята за детската клиника е част от нашата работна система, в която приемът на деца и на възрастни е разделен. Така до момента, в който притокът на деца се увеличи и започна да пречи на приема за възрастни. Именно това стана причина да започнем да търсим подходящо ново помещение и инвеститор за изграждане на напълно нов обект, чиято концепция е насочена към ранна профилактика, стандартно стоматологично лечение на деца и подрастващи, както и специализирано лечение под медицински сън на малките ни пациенти със специфични потребности, с придружаващи заболявания.

Кога трябва да бъде първото посещение при детския зъболекар?

Знаете ли, когато чета лекции в училището за бъдещи и настоящи родители, винаги споделям своето желание стоматологичната профилактика и проследяване на бременната да е част от цялостната грижа за бъдещата майка и нейното дете. Така тя ще е информирана детайлно за това какво и кога се очаква да се случи с нея и нейното бебе. Най-важна е ранната среща с детски стоматолог, още в рамките на първата година след раждането. Защото много родители не виждат проблеми в зъбите на своите деца, до момента в който те не започнат да се рушат мълниеносно, а белезите за тази ранна кариозност са „тлеели“ в устата на детето месеци, понякога и година преди това. Запомнете, че кариесът не е само черен, той е като шоколада – може да е кафяв, черен или бял. А очите на детския стоматолог са тренирани да го „засичат“ още в много ранен етап от неговото развитие и с подходящите реминерализиращи средства той може да бъде спрян и овладян.

А колко често трябва да водим детето на зъболекар?

До 3-тата година ние искаме да се срещаме с малките ни пациенти на 6 до 8 месеца. След 4-тата година посещението при детския стоматолог зависи от кариес риска, който ние отчитаме при професионалната орална хигиена на нашите мъници. В колаборация с Британската академия по детска стоматология (BAPD) разработихме програма за отчитането на този индекс на базата на количеството плака, която децата имат в 6 точки в устата. Така, спрямо един математически калкулиран показател, проследяваме и работим с детето на всеки 4, 6 или 12 месеца. Така най-лесно можем да хванем зъбен проблем в самото му начало, преди още той да стане „голяма хралупа“ и да почне да боли.

Съдейки по вашия опит, кои са най-честите проблеми със зъбите на малките деца?

Най-честите проблеми са свързани с несъвършената минерализация на емайла поради дефицити от страна на майката по време на бременността, което води до „изронване на емайла“ на млечните зъби веднага след пробива. Много по-често вече срещаме ранен детски кариес (между 1 и 3 години), тежък травматизъм при падане с тротинетка, ролери, колело или при прохождащи мъници. Фактори, свързани с множествения кариес, са още грешки при храненето, захранването и дохранването на децата. В това число попадат и ранното въвеждане на захарта в детското меню, неконтролируемият прием на натурални сокове, фрешове, бели пухкави теста, различните витамини и имуностимуланти, които се дават с лъжица. Друга, не по-малко важна причина за ранния детски кариес, са вредните навици – устно дишане, гризане на нокти, заспиване с шише с мляко, сок…

От какво зависи детето да се радва на здрави зъби – гени, навици…?

Здравето в стоматологията, подобно на общото ни телесно здраве, зависи от профилактиката, ранната грижа и правилните навици! Основно правило в биологията гласи, че средата и нейните фактори определят кои гени ще се проявят и каква ще е силата на тяхната изява. Затова и вредностите на средата, в която живеем в момента, имат определящо значение за патологията в млечното и постоянно съзъбие. Касае се за ранен и множествен детски кариес, усложнения, които водят до ранна загуба на зъби, промени в захапката, водещи до криви зъби, влошена устна хигиена, нарушена естетика, лицева асиметрия.

Какво да правим, ако детето се страхува от стоматолога?

Децата обикновено се страхуват от стоматолога, ако имат друг лош медицински опит, били са лекувани вече насила или са имали зъбна болка. Страхът е нещо съвсем нормално и той може да се преодолее само с търпение и надграждане и позитивни емоции! Никога не ползвайте изрази като „Няма страшно“ и „Няма да боли“, внимавайте със словосъчетания като „бия упойка“, „дупча“ или „пробивам зъби“ – те звучат страшно, не мислите ли? В случаите, когато се касае за спешно състояние, болка, множествени проблеми, сериозна дентофобия, тогава трябва да лекуваме детето с помощта на специализирани и специфични техники, екипи и процедури, това е т.нар. лечение под медицински сън или наркоза. Затова ранната среща с детския стоматолог, регулярните профилактични прегледи, вменяването на правилна орална и хранителна профилактика, ползването на четка и паста за зъби, съобразени с възрастта на детето, са всъщност нашите 5 основни стълба, които подпомагат и поддържат оралното здраве на децата ни!

Виж още

5 стъпки за правилна грижа за детските зъби

Стъпка 1. Ползване на силиконов накрайник без паста още при първи признаци на зъбен пробив.

Стъпка 2. При наличие на 4-5 зъба в устата заменяме силиконовия накрайник с четка и паста (от 0 до 3 години), ползват се вечер като част от ритуала преди сън.

Стъпка 3. Движенията на четката трябва да са кръгообразни или измитащи, избягвайте постъпателните хаотични движения, дозирайте натиска.

Стъпка 4. Ползвайте ръчна четка за зъби, електрическата не е най-доброто, което можете да си купите, ръчната е по-добрият избор!

Стъпка 5. Нека почистването на детските зъби да се прави вечер от родителите до 8-та година, след което започнете само да контролирате процеса и ако има нужда, включвайте се. Сутрешната хигиена я включете в дневния режим на детето след 3-тата година и можете да му я поверите на 100%, но вечерното миене на зъбите трябва да е във вашите ръце до 8-та година.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре