Сега четеш
Диабет при децата

Диабет при децата

Статистиката относно заболеваемостта от захарен диабет в детската и юношеска възраст е тревожна. Захарният диабет във всичките му клинични форми нараства, а възрастовата граница все повече пада. В два поредни броя ще си поговорим по важни възпроси относно диабета – какво представлява, какви са типовете, какво е характерно за захарния диабет при децата, какъв специалист трябва да се потърси… Отговори на тези и още важни въпроси потърсихме от д-р Георгиева.

 

Какво точно представлява диабетът?

Захарният диабет (ЗД) съчетава група от болести на обмяната, характеризиращи се с постоянно повишено ниво на кръвната захар (глюкозата в кръвта). Заболяването има хроничен ход и настъпва вследствие на:

 • нарушена инсулинова секреция с недостатъчно количество или пълна липса на инсулин в организма;
 • нарушено действие на инсулина върху прицелните тъкани;
 • съчетание на двете причини.

Инсулинът е единственият хормон, който намалява нивото на кръвната захар (КЗ). При липса на инсулин или при нарушения в неговото действие, няма друг хормон, който да поеме функцията му и така се развива ЗД. В дългосрочен план недобре контролираният ЗД със задържащи се високи стойности на КЗ води до увреждане, нарушена функция и недостатъчност на различни органи и по-специално на очите, бъбреците, нервната система, сърцето и кръвоносните съдове.

 

Какви са типовете диабет и кой тип е най-често срещан при децата?

Захарният диабет се подразделя на четири основни типа:

Инсулинозависим ЗД, познат още като ЗД тип 1, ювенилен или автоимунен ЗД. На него се дължат 90% от всички случаи на диабет в детската и млада възраст. ЗД тип 1 е следствие на унищожаване на инсулин продуциращите β-клетки на панкреаса от автоимунен процес. Животът при ЗД тип 1 е невъзможен без лечение с инсулин.

При него е налице абсолютен дефицит на инсулин и склонност към развитие на диабетна кетоацидоза, която е застрашаващо живота състояние. Заболяването е резултат на автоимунен процес, при който имунната система атакува собствените инсулин-продуциращи клетки, с резултат – частичен, а в по-голямата част от случаите и абсолютен дефицит на инсулин. Симптомите на заболяването се появяват, когато се унищожат около 90% от инсулин-продуциращите клетки.

Неинсулинозависим ЗД, известен още като ЗД тип 2 или старчески ЗД. Това е най-често срещаната форма и представлява 90% от всички случаи на диабет. Настъпва обикновено след 40-годишна възраст, в резултат  на намалена чувствителност на тъканите към действието на инсулина – инсулинова резистентност, която от своя страна води до прогресиращ дефект в отделянето на инсулин. В тази група често са налице и други метаболитни промени, следствие на инсулинова резистентност – дислипидемия, повишено кръвно налягане, стеатоза на черния дроб и др. За разлика от ЗД тип 1, при ЗД тип 2 неадекватната секреция на инсулин не се дължи на автоимунен процес.

Специфични типове диабет, дължащи се на:

 • генетични дефекти на функцията на инсулин продуциращите клетки при моногенен захарен диабет. Характерно за този вид ЗД е леко до умерено повишаване на КЗ и наследственост в 90% от случаите с вертикално предаване на ЗД в поколенията (прародители-родители-деца);
 • генетични дефекти на инсулиновото действие;
 • някои заболявания на панкреаса – муковисцидоза, кисти, тумори, травми, панкреатит;
 • ендокринни заболявания – Базедова болест, болест на Кушинг, феохромицотом, акромегалия и др.;
 • прием на някои лекарства или при въздействие на определени химични агенти;
 • някои вирусни инфекции;
 • различни генетични синдроми – синдром на Даун, синдром на Търнер, синдром на Прадер-Уили, синдром на Клайнефелтър и др.

Гестационен диабет (ГД), който обичайно се развива при жени през второто и третото тримесечие на бременността, въпреки че изявата може да бъде във всеки неин етап. Той е временно състояние и отминава след раждането. В 50-60% от случаите обаче на по-късен етап може да премине в ЗД тип 2. Внимание: Децата, родени от майки с ГД, са с по-висок риск от затлъстяване и ЗД тип 2 в по-късна възраст. Едно от всеки 6 новородени деца има последствия, дължащи се на ЗД на майката през бременността.

 

От каква възраст обикновено се появява диабета при децата?

Няма възраст, която да е пощадена от ЗД. Съществуват обаче различия в обичайната възраст на изява на различните типове диабет. Ако ЗД бъде открит през първите 6 месеца от живота, се касае за моногенен неонатален ЗД, тъй като вероятността за ЗД тип 1 в тази възраст е нищожна. Тези деца задължително подлежат на генетично изследване, за да се определи подтипът неонатален ЗД.

Изявата на ЗД тип 1 може да бъде от кърмаческа до млада възраст, но не по-рано от 6-месечна възраст.

ЗД тип 2 обикновено има изява през второто десетилетие от живота, като средната възраст на поставяне на диагнозата е 13.5 години. Това съвпада с пика на физиологичната пубертетна инсулинова резистентност. ЗД тип 2 рядко може да е с начало преди пубертетната възраст.

 

Какво е характерно за захарния диабет в детската и юношеска възраст?

Захарният диабет в детската и юношеска възраст се характеризира с :

 • Непрекъснато прогресиране на заболяването до пълно изчерпване на инсулин-секретиращите клетки;
 • Заради непрекъснатия растеж и лабилните ендокринно-обменни процеси в детския организъм, заболяването протича с големи колебания в нивата на КЗ, с трудно постигане на добър метаболитен контрол, особено през пубертетния период;
 • Тежко протичане и склонност към диабетна кетоацидоза.
 •  

Какъв специалист трябва да се потърси?

При измерени високи стойности на КЗ и/или наличие на симптоми на ЗД децата и техните родители  трябва да се обърнат първоначално към личния лекар, към педиатър или детски ендокринолог.

При наличие на симптоми, характерни за спешна клинична изява на ЗД, детето трябва веднага да се насочи към най-близкото болнично заведение, където при потвърждаване на диагнозата да се започне незабавно лечение.

 

Има ли статистика колко деца страдат от диабет?

По данни на Международната диабетна федерация към 2017 г. по света има 1 106 500 деца и юноши до 20-годишна възраст със ЗД тип 1. Страните от Европа заемат водещо място с 286 000 случая.  За съжаление, всяка година в световен мащаб се диагностицират нови 132 600 случая, от които 96 000 са под 15-годишна възраст. Налице е ежегодно увеличаване на заболеваемостта  с 3%.  В някои региони има непропорционално нарастване на случаите на деца със ЗД под 5-годишна възраст.

В България няма точна статистика относно броят на заболелите от ЗД деца и юноши. По неофициални данни се смята, че те са около 3000, а заболеваемостта възлиза на 9.8/100 000 души.

 

Можем ли да предпазим децата от диабет?

Понастоящем все още няма открит ефикасен метод за профилактика на ЗД тип 1. Това означава, че не съществува начин, по който да се предотврати отключване на инсулинозависимия ЗД в предразположените индивиди.

Предшестващи проучвания с прилагането на никотинамид (витамин РР, витамин В3), ниски дози инсулин подкожно, през устата или назално показват, че нямат ефект относно забавянето или предотвратяването на ЗД тип 1 в рисковите индивиди.

В процес на проучване е ефекта на Метформина (лекарство, което се използва при лечението на ЗД тип 2).

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре