Сега четеш
Какво трябва да знаем за дневния сън

Какво трябва да знаем за дневния сън

Нека си поговорим за дневния сън или така наречените „дремки“. Ако имате многобройни въпросителни или се борите с различни проблеми, свързани със съня на вашето дете през деня, със сигурност не сте само вие. Консултантът по сън Анелия Лазарова ни дава отговори на някои от най-често срещаните въпроси сред родителите.

 

Важен ли е дневният сън?

Дневният сън е изключително важен и нужен при децата. Адекватният дневен сън води до по-малко събуждания през нощта и по-спокоен и дълъг нощен сън. А ползите през деня са, че детето е весело, спокойно, отпочинало и пълно с енергия.

До каква възраст е добре детето да спи следобед?

Повечето деца, естествено, премахват дневния сън около 3-5-годишна възраст (на тази възраст той вече е само един). Всички деца са различни, но това е най-често срещаната възраст, при която мъниците започват да показват признаци, че са готови да премахнат дневния сън. Ето и някои от сигналите:

Имате ли „битки” преди вечерното лягане или преди обедния сън? Детето ви прави ли всичко възможно, за да отложи лягането – продължава да играе и като цяло се бори със заспиването? Това поведение повече от две седмици ли продължава? Ако е така, може би е време да премахнете обедния сън.

Вашето дете може да продължи да спи обеден сън, стига това да не пречи на непрекъснатите 11-12 часа нощен сън. Един от начините да предотвратите премахването на обедния сън е да се ограничи продължителността му до 60 минути. Също така се уверете, че той не се случва твърде късно през деня. Можете да експериментирате с времето, но приключването му между 14-15 ч. би било подходящо.

След като решите да премахнете дрямката, започнете да прилагате „тихо време“ на мястото на времето за дрямка. Изберете няколко спокойни занимания в стаята на детето  и обяснете, че то може да играе само там, докато тихото време не свърши. Това е новото правило и то трябва да се прилага. Може да навиете аларма в стаята му и го уведомете, че тя ще ги подсети кога е приключило тихото време. Започнете с 30 минути и увеличете до час.

В кои часове и по колко са препоръките за дневния сън?

В зависимост от възрастта се променят както броя, така и продължителността на дневния сън. При всяко дете обаче всичко е строго индивидуално. И все пак, съдейки по практиката си, мога да обобщя следните времеви рамки на съня:

5-6 месеца

Часове дневен сън: 3-3.5 часа

Среден брой дремки: 3

Буден прозорец: 2-3 часа

Време за вечерно заспиване: 19-20 ч.

7-14+ месеца

Часове дневен сън: 2.5-3 часа

Среден брой дремки: 2

Буден прозорец: 3-4 часа

Време за вечерно заспиване: 19-20 ч.

13-18 месеца – 2+ години

Часове дневен сън: 2-3 часа

Среден брой дремки: 1

Буден прозорец: 4-6 часа

Време за вечерно заспиване: 19-20 ч.

И все пак, ако детето отказва да спи, какво да правим?

Ако имате трудности, когато слагате детето да спи, задайте си следните въпроси:

  • Детето ми в кои от горните граници попада?
  • Трудностите с всичките дремки ли са или само с последната?

Ако е с всички, тогава помислете за спокойна игра/дейности 30 минути преди дрямката и 6-7-минутен ритуал, който ще помогне на детето да се настрои за сън. Много родители са въвели такъв ритуал преди нощния сън, но не и преди дневния. След като направите тази промяна, протестът преди сън ще изчезне.

Ето един примерен кратък ритуал, който можете да въведете преди обедния сън:

  • Смяна на памперс;
  • Притъмняване на стаята;
  • Песен/гушкане;
  • Спане в кошарката.

Ако протестът е само за последната дрямка, вероятно е време да я премахнете.

Има ли трикове, с които лесно да приспим детето през деня?

Всеки път, когато ме попитат за трикове за лесно приспиване, отговарям, че „тайната“ на добрия сън се крие в това всъщност да няма приспиване. Т.е. да няма приспиване от външни фактори или детето да има самостоятелни умения за заспиване. Само така то ще спи спокойно, продължително и сънят му ще бъде с оптималното качество.

Така че, ако до сега сте приспивали детето си с кърмене, биберон, носене на ръце, в количка, слинг и каквото още се сетите, съветвам ви да промените това възможно най-скоро и сами ще се убедите в резултата от промяната!

Когато детето се отказва от следобедния сън…

• Предложете закуска, съдържаща естествени захари, когато стане по-късно следобед. Това ще даде допълнителна енергия на вашето дете.

• Очаквайте детето да е малко „кисело“ по време на този преход.

• Може да има дни, в които детето да заспи по време на тихото време.

• Може да се наложи да промените режима, за да осигурите солидна 12-часова нощ, така че това може да означава по-ранно лягане.

• Пълното адаптиране към този преход може да отнеме до 6 седмици.

Какво да правим, ако детето вече е голямо, но все още има нужда да спи на обяд?

Има случаи, когато детето вече е в ученическа възраст, но все още обича да подремва на обяд. В повечето случаи обаче причината за това е една-единствена – недостатъчен нощен сън! Поради това детето има нужда да навакса пропуснатия нощен сън през деня. Решението на този проблем е очевидно – просто махнете обедния сън и слагайте детето да спи вечер по-рано, за да е бодро, щастливо и добре отпочинало сутрин, готово за учене, спорт и забавления!

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре