Сега четеш
Искаш ли вода, мило дете?

Искаш ли вода, мило дете?

Всички майки се вълнуват от въпроса дали бебето трябва да пие вода, докато е на кърма, трябва ли да му се предлага вода, а захар добавя ли се? Потърсихме мнението на д-р Георги Гайдурков.

 

Д-р Гайдурков, от каква възраст се дава вода на детето? Докато бебето е на кърма, трябва ли да пие вода?

Съвременната препоръка на Световната здравна организация и на УНИЦЕФ е за така нареченото изключително кърмене. Това означава, че през първите 6 месеца детето не се нуждае от никаква друга храна или течности освен от майчина кърма. Това е традиционната форма на хранене на кърмачето и в България до 1946 г., след което се налага един изкуствен модел на почасово хранене и допълнително подаване на вода. Днес той е напълно отречен от съвременните специалисти като нефизиологичен и вреден за детето. Всъщност, няма нищо принципно ново – просто за пореден път преоткриваме съвършенството на естествените процеси в себе си и в телата на нашите деца. Оттам нататък, след шестия месец, когато бебето се захранва, нуждата от подаване на вода е изключително в зависимост от това с какво точно го захранваме. Причината е не само, че различните храни съдържат различен процент вода. Различното съотношение на основните макро- и микронутриенти (хранителни вещества) – белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини, минерали и  биоактивни вещества, изисква и различно количество водна среда.

Нужно ли е да се добавя захар във водата?

Не, не е необходимо да добавяме захар във водата нито на детето, нито на възрастния здрав човек. Напротив – изкуствено подсладената с каквато и да е захар вода, особено ако това е мед или захароза (обикновена захар), я превръща в една своеобразна „гърмяща смес“, в една бомба със закъснител. Неорганично свързаната „гола“ захар (тази, която е извлечена от плодове, захарно цвекло, захарна тръстика, палмови цветове и др.), добавена във вода, се превръща в изкуствен химически разтвор с изключително висок гликемичен индекс и товар. Такава подсладена вода внезапно вдига кръвната захар и в резултат на това предизвиква камшичен удар върху панкреаса, който аварийно изстрелва голяма доза инсулин. Резултатът е рязко, лавинообразно падане на кръвната захар – хипогликемия, с всички негативни нейни ефекти върху органите, особено върху мозъка.

Освен това при такъв неестествено предизвикан метаболизъм захарта се превръща в мазнини, които се натрупват в тялото и запушват кръвоносните съдове, предизвиквайки тяхната склероза. Това е най-прекият път към отключване на метаболитния синдром и диабета.

Друг негативен ефект е рязкото отделяне на голямо количество стомашен сок, но тъй като няма плътна субстанция, която да го поеме и неутрализира, този кисел стомашен сок абразира и разяжда стомашната лигавица.

Не на последно място, сладката вода е прекрасен хранителен субстрат за развитие на патогенни микроби, включително на предизвикващия стомашни язви и рак Хеликобактер пилори, но също така и на още по-опасните и свързани с ракообразуването гъбични инфекции.

Кога е най-добре детето да приема течности – преди, по време, след хранене?

Естественият инстинкт, както всъщност е и при животните, диктува да не се пие вода по време на хранене. Желанието за обратното е сигурен сигнал за нарушен природен ред. Най-честата причина е употребата на изкуствено концентрирана преработена храна, особено на такава с добавена сол. В тези случаи нашият организъм се старае компенсаторно да разреди храната до поносима за протичането на естествените хидролитични процеси на храносмилане концентрация. Когато обаче подаваме вода, ние разреждаме и ензимните системи, чрез които храната се разгражда. Резултатът е блокаж на ензимното храносмилане вследствие на което протичат процеси на ферментация във въглехидратите и гниене в белтъчините. В стомаха и червата се образуват токсични алкохоли и канцерогенни гнилостни деривати. Налице е интоксикация и едновременно с това недохранване – развитие на разнообразни дефицити.

Нормално е вода да се приема половин час след хранене. Освен това моят съвет е да използваме повече храни в естествено неконцентрирано състояние, приготвени у дома, и категорично да избягваме индустриално произведените фабрикати и полуфабрикати. Вместо добавена сол можем да ползваме за готвене най-соления зеленчук – сорта стъблена целина, да добавим лимонов сок и подправки и тала да сваряваме зърнените и бобени варива.

Ако все пак детето проявява желание за пиене на течности по време на хранене, най-добре би било това да са прясно изцедени зеленчукови сокове и смутита. Те са живи ензимни храни, играят ролята на своеобразни сурови салати и подпомагат, а не нарушават храносмилателните процеси.

По време на хранене или непосредствено след това не е желателно да се дават и сладки плодови сокове, тъй като захарите в тях ферментират.

 

 

 

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре