Сега четеш
Добавките в храните: Менделеевата таблица в чинията

Добавките в храните: Менделеевата таблица в чинията

В съвременния свят храненето се превърна в индустрия. Химията намери пътя си към нашата трапеза. Най-различни вещества и субстанции от натурален или синтетичен произход правят храната ни по-апетитна, вкуса – по-добър, вида – по-привлекателен, а срока на годност – практически вечен… Ето защо, когато сме в магазина за хранителни стоки, трябва да сме с повишено внимание, особено когато избираме продукти за нашите деца.

Добавките в храните са вещества от натурален или синтетичен произход, които обикновено не се използват самостоятелно като храна и не са преобладаваща съставка в продукта. Те се добавят допълнително по технологични съображения при производство, обработка, опаковане, транспорт или съхранение на храната. Разрешени за използване са само добавки, които имат доказан и приемлив технологичен ефект, не представляват опасност за здравето на консуматорите в нивата, в които се използват, и за които съществуват достатъчно научни доказателства за безвредност и безопасност, включително и при деца.

Разрешаването на всяка добавка в храните се извършва въз основа на сериозни научни изследвания и доказателства за безопасност. С цел предпазване здравето на потребителите всички разрешени добавки в храните се регулират от европейските законодателни документи, условията за тяхната употреба са съгласувани от Европейски съюз и тяхната безопасност е оценена от Европейския орган по безопасност на храните (EFSA). Въз основа на научните експертни изследвания се определя допустимо ниво за дневен прием – количество на дадена субстанция в храни или питейна вода, представено на база телесно тегло, което може да бъде прието с консумираната храна за деня през време на целия живот без забележим риск за здравето.

Виж още

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре