Сега четеш
Помогнете на детето да преодолее страха си от доктора

Помогнете на детето да преодолее страха си от доктора

Специалистите считат, че трябва да се изяснят причините за детския страх. Не е редно да се карате на детето, да му се сърдите, да го обиждате заради притесненията му, а е добре да поговорите и да се постараете да изясните проблема.

 

Кое може да е страшно за детето, отивайки към поликлиниката?

  • На първо място – болката. Особено ако детето вече има опит от общуването с доктора и той е свързан с неприятни усещания. Подсъзнателно малкото човече може да си спомня за преживяно страдание от най-ранно детство (например, вземане на кръв от пръстчето). Ето защо всяко ходене към поликлиниката може да го плаши, макар и причините за посещението на лекарския кабинет да са различни. Опитайте се да обясните на детето целта на посещението при педиатъра и „тренирайте“ предварително очакващите се процедури – проверка на гърлото, прeслушване със слушалките и т.н. Ако детето се убеди, че няма да го боли, вероятно ще се страхува и по-малко.
  • Детето се страхува от неизвестността. Никога не лъжете детето и не крийте от него, че отивате в поликлиниката. Иначе то ще помисли, че щом не сте му казали истината, значи там го очаква нещо страшно. Детската фантазия може да „нарисува“ ужасни картини от предстоящия преглед, затова е по-добре подробно да му разкажете какво предстои. И ако ще го ваксинират или ще му вземат кръв, не го лъжете, че няма да го боли – просто му кажете, че може да го заболи, но ще е само за секунда.
  • В никакъв случай не се борете със страха на детето чрез насилие. Имайте предвид, че насилието при лечението само би засилило детските страхове.
  • Не забравяйте, че към 7-8-ия месец бебето започва да се страхува от чужди хора. Това е напълно естествено, затова не оставяйте детето насаме с доктора, когото още не познава добре. Докато педиатърът го преглежда, дръжте малкото за ръката или бъдете близо до него, за да усеща вашето присъствие и близост.
  • Какво да правите, ако детето изпада в истерия още щом види човека с бяла престилка? Ако има вариант помолете доктора за домашно посещение и по възможност без бяла престилка. Макар, че децата обикновено помнят лицата на своите доктори и особено тези, които са им причинили болка или неприятни усещания, все пак може да опитате.
  • Ако детето ви е споделило за своите страхове, не изисквайте то да бъде храбро и смело. Ако то знае, че може да си поплаче от страх или болка, и затова няма да бъде обиждано или наказано, ще му е по-лесно да изтърпи инжекцията, вземането на секрет и т.н.

Играта идва на помощ

  • Постарайте се да нарисувате пред детето положителен образ на доктора. Използвайте подходящи книжки, например „Доктор Ох боли“ или „Приключенията на доктор Томсън“, потърсете и подходящи филмчета, в които грижовният доктор се грижи за малките си пациенти.
  • Купете на детето детски лекарски комплект. След като то почувства своето „призвание“ , веднага ще започне да лекува куклите, играчките, мама и тати, баба и дядо и т.н.
  • Превърнете лечението в игра. Ако детето отказва да пие сиропа, разкажете му например как една фея е събрала билки от вълшебната гора и специално му е приготвила лековит сироп. Може да опаковате сиропа в лъскава хартия – така вероятността детето да откаже подобно приказно лекарство е по-малка.
  • Децата не разбират защо е нужно да се лекуват. Обикновено родителите казват „така трябва“, „това е нужно, за да си здрав“. Много по-добре е, ако измислите някоя приказка за болното зайче, което оздравява, благодарение на процедурите, които му правят. Колкото по-увлекателна е приказката, толкова по-добре.

Важно!

Децата са различни. Някои и като по-големи продължават да се срахуват от доктора, други с времето преодоляват страха си. Постарайте се да успокоите детето, вдъхнете му увереност, че с него няма да се случи нищо лошо в лекарския кабинет, че вие винаги ще сте до него и ще го подкрепяте. Най-важни за детето са вашата любов и грижа.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре